OLIMPIJSKI SAN JOŠ ŽIVI

Hrvatska nakon velike muke pobijedila Dominikansku Republiku, u nedjelju u finalu protiv Grčke

Košarkaška reprezentacija Hrvatske će igrati u finalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre nakon što je teškom mukom pobijedila Dominikansku Republiku s 80:77. U nedjelju u 20 sati Hrvatska će svoje mjesto na Igrama tražiti protiv apsolutnog favorita Grčke, organizatora kvalifikacijskog turnira, koja je sa 96:68 razvalila Sloveniju.

Bila je ovo prilično neizvjesna utakmica u kojoj je Hrvatska uglavnom bila u vodstvu, no ne velikom. Tek jednom je u trećoj četvrtini imala plus deset, ali u manje od minute Dominikanci su stigli na minus tri. U posljednjoj četvrtini Dominikana je čak preuzela vodstvo, opasno smo živjeli i tko zna kako bi završilo da nas u trenucima krize s dvije trice nije razbudio Jaleen Smith.

Od 70:71 na 3.18 do kraja uspjeli smo spustiti branu na naš obruč, serijom 8:0 (Zubac, Smith, Šarić, M. Drežnjak) poveli smo 78:71 na 35 sekundi do kraja i činilo se da smo osigurali finale. Ipak, trica Pene i naša smušenost, izgubljena lopta u prijenosu omogućili su Dominikani približavanje u neizvjesnu završnicu. Montero je fauliran na trici sedam sekundi prije kraja i pogodio je sva tri slobodna bacanja (78:77), a nakon time-outa fauliran je Hezonja, koji je pogodio oba bacanja za 80:77. Tako će i ostati, makar je Duarteova lopta za tri poena skakutala po obruču i na kraju ispala.

Ivica Zubac je bio naš najbolji čovjek sa 25 poena, šutom 10-10 i 9 skokova (valorizacija 37), a uz njega su dvoznamenkasti bili Smith (14), Šarić (14) i Hezonja (12).

HRVATSKA: Filipović, Smith 14, Kapusta 2, Krušlin 3, Hezonja 12, Šarić 14, Vraneš, Branković 4, M. Drežnjak 4, D. Drežnjak, Zubac 25, Nakić 2.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Pena 6, Nunez 10, Montero 13, Liz 5, De Leon, Feliz 13, Vargas 11, Garcia, Polanco, Henriquez, Duarte 17, Santos 2.

POSLJEDNJE DODANO: