PONOSNA STEČEVINA

Hrvati na ponosnom trećem mjestu u EU po broju vlasničkih nekretnina

Hrvatska se ističe kao treća zemlja u Europskoj uniji po broju vlasničkih nekretnina u kojima stanovnici žive, prema podacima iz 2022. godine. Prema istraživanju, čak 91 posto Hrvata posjeduje nekretnine u kojima žive, što ih svrstava na treće mjesto iza Rumunjske s visokih 95 posto i Slovačke s 93 posto vlasništva, prenosi HRT.

Među zemljama koje su iza Hrvatske nalaze se Mađarska, Litva, Poljska, Španjolska i Francuska. Infografika koja prikazuje vlasništvo i najam nekretnina diljem Europske unije pruža uvid u raznolikost stambenih uvjeta unutar regije.

Zanimljivo je napomenuti da je Njemačka jedina zemlja u Europskoj uniji gdje više građana živi u unajmljenim nekretninama (53 posto) nego u vlastitima (47 posto).

Ovaj podatak također postavlja pitanje o dinamici stambenog tržišta u Europi s naglaskom na potrebama i željama građana u različitim zemljama. Pitanja koja se mogu postaviti uključuju dugoročne izglede za tržište nekretnina, politike poticanja stambenog vlasništva te pristup stambenim kreditima. Stambeno tržište često odražava šire ekonomske i društvene trendove, pa takve analize pomažu boljem razumijevanju tih dinamika.

POSLJEDNJE DODANO: