Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e1af78029111c255f8b45ba/80
Foto: Screenshot

Ljubo Ćesić Rojs svjedočio na splitskom Sudu: "Naši partizani nakon 2000. godine su sve uništili jer je uša đava u državu..."

Bio je, veli, i pod progonom da je Rajiću pomogao da promijeni ime u Viktor Andrić, ali da on te 2000. godine više nije imao moć već je po kazni otišao u saborske klupe kao zastupnik s plaćom od 20 tisuća kuna. U hladovinu, slikovito se izrazio umirovljeni general.
- Pet dana ja mogu govoriti istinu bez vode, ja sam vojnik... - rekao je Ljubo Ćesić Rojs, kako se sam oslovio, general bojnik "u penziji po kazni" koji je u ponedjeljak svjedočio na splitskom Županijskom sudu u Splitu. I zbilja su minute izgledale kao dani dok je govorio u postupku kojeg je USKOK pokrenuo protiv Ante Jelavića kojeg se tereti da je 20. ožujka 1996. godine u Grudama, kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne i osoba ovlaštena za odlučivanje o raspolaganju novcem koji je MORH Hrvatske doznačio Ministarstvu Republike Herceg-Bosne radi obrane hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH, omogućio Ivici Rajiću značajnu nepripadnu korist.

Rajić je nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš, a kojemu je Jelavić, sumnja se, bez ikakve pravne osnove donio odluku da se iz sredstava Ministarstva obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne isplati 739.083,41 kuna, i to tvrtki "Mepling" d.o.o., čime je Rajiću kupljen stan od 90 četvornih metara u Šimićevoj ulici u Splitu.

U 2003. godini Rajić je uhićen i osuđen u Haagu za ratni zločin u Stupnom Dolu na 12 godina zatvora.

- Da Ante nije to riješio tribalo mu se suditi, a ne zato što jest to riješio! Ništa Ante nije napravio, a da za to nije znao vrh države, pa ministar Šušak je znao odakle mačka iskoči iz kojeg žbunja, a kamoli ne da je Ivici Rajiću riješeno stambeno pitanje. Svi haaški optuženici, pa tako i Rajić, bili su riješeni na isti način, političkom odlukom da se svima osiguralo stambeno pitanje, zapošljavali su se članovi obitelji, dobili su vojne penzije. Nije postojala pismena odluka, sve je išlo usmeno - redao je Ćesić Rojs.

U svom je nadahnutom obraćanju kazao i da je on bio presudan faktor da se "napravi red na cesti" jer je u nedjelju oko 15 sati nazvao ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i kazao mu da bi bilo dobro poslati policiju na od snijega blokiranu cestu. 

- Draga sutkinjo... - više ju je puta predsjednicu sudskog vijeća Ankicu Boban prekidao Rojs. 

- Svim haaškim optuženicima iz Herceg Bosne i njihovim obiteljima bio je osiguran smještaj u Hrvatskoj. U srednjoj Bosni branila se Hrvatska jer da je ona pala, pali bi i Split, Šibenik, Zadar...

Izjavio je i da je on hodajući kompjuter...

- Obzirom da su naši partizani nakon 2000. godine sve uništili jer je uša đava u državu, ja sam evo tiskao 10 tisuća primjeraka poslanice predsjednika Franje Tuđmana odnosno govora od 15. siječnja 1996. godine. Što se tiče Rajića, ja sam osobno davao suglasnost za kupnju stanova haaškim optuženicima. Svima smo tada kupovali stanove u vlasništvo da su makar njihove obitelji osigurane dok su u Haagu, a plaćali su se i troškovi odvjetnika, telefona, putovanja članova obitelji do Haaga... Kad smo Rajiću rješavali stambeno pitanje, tada protiv njega nije bila podignuta optužnica - objasnio je. Rekla mu je sutkinja Boban da ima fantastičnu memoriju, ali i da treba biti konkretan, a ne detaljan...

- Šušak je tada dobio potvrdu da su svi haški optuženici stambeno riješeni i gdje se nalaze, a bili su pod nadzorom MORH-a u Baškom polju. Svi osim Daria Kordića kojeg smo, to mogu danas reći, dvije godine skrivali u jednoj vikendici u Jasenicama kod Masleničkog mosta jer smo tada gradili autocestu. Sve se znalo, mi smo imali državu u rukama, a ne kao danas... Bez predsjednika Tuđmana nitko nije mogao potpisati niti nabavu kilograma trulih jabuka... I kad bi se, u interesu države, donijela odluka da se isporuče, oni su se isporučivali Haagu. I svi su otišli osim Rajića jer su sigurnosne službe tada ocijenile da ne bi bilo dobro da se on sastane u Haagu sa Tihomirom Blaškićem, da to ne bi bilo dobro za Hrvatsku. Rajić je do 2000 - te bio kooperativan, bio je spreman ići u Haag ako ga mi pošaljemo. Morali smo ga skloniti iz Kiseljaka da nam ne radi probleme - govorio je dalje Rojs.

U svom je iskazu izjavio i kako je dvaput upoznao Rajića u kabinetu ministra Gojka Šuška.

- Za Rajića sam ja prenio zapovijed Jelaviću da se odrede sredstva za kupnju stana i njemu i ostalim optuženicima. Morao je Jelavić poslušati jer da nije, ja bih ga osobno udavio. Da to nije napravio tribalo bi ga objesiti o stablo... Vjerojatno bi bio razriješen svih dužnosti, a možda bi završio i u zatvoru da nije postupio kako mu je naređeno - rekao je Rojs tvrdeći i da je po njemu Rajić trebao dobiti stan još 1992. godine, kao i drugi oficiri iz JNA, a kojima je to obećano kad prijeđu u HV i HVO.

Bio je, veli, i pod progonom da je Rajiću pomogao da promijeni ime u Viktor Andrić, ali da on te 2000. godine više nije imao moć već je po kazni otišao u saborske klupe kao zastupnik s plaćom od 20 tisuća kuna. U hladovinu, slikovito se izrazio umirovljeni general.

Sudski postupak se nastavlja.

hr Mon Feb 27 2023 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/62e1813f18d1cb2a2e8b457f/80
Foto: Ivana Ivanović

Dolijao hvarski diler, "pao" s heroinom

Uz kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje u počinjenje gore navedenog kaznenog dijela 32- godišnjak će danas biti priveden pritvorskom nadzorniku
Policijski službenici Policijske postaje Hvar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Naime, jučer su policijski službenici tijekom postupanja u prometu u Stari Gradu na otoku Hvaru zatekli 32-godišnjaka s 32 grama heroina. Isti je uhićen i doveden u službene prostorije policije.Danas tokom dana, temeljem naloga suda izvršena je pretraga kuće koju koristi predmetni te je tom prilikom pronađeno još 0,6 grama amfetamina.

Uz kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje u počinjenje gore navedenog kaznenog dijela 32- godišnjak će danas biti priveden pritvorskom nadzorniku.
hr Fri Mar 24 2023 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: DalmacijaNews

Motociklist sletio s kolnika, jedna osoba ozlijeđena

U tijeku je očevid
Danas, oko 15:40 sati dogodila se prometna nesreća u Kučinama, na Šetalištu Drage Markovića. 

Naime, došlo je do izlijetanja motocikla s kolnika. Prema prvim informacijama, jedna osoba je ozlijeđena te prevezena u bolnicu na pružanje liječničke pomoći. Ozbiljnost ozljede nije poznata u ovom trenutku. 

U tijeku je očevid.

hr Fri Mar 24 2023 16:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/58f130a3b4739841288b4587/80

Blagajnik u Dubrovniku prisvojio gotovo 2500 eura

Novac koji mu je povjeren zadržao je za sebe, umjesto da ga položi na žiro račun trgovačkog društva u kojem je bio zaposlen
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 56-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo pronevjere.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni, kao zaposlenik trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tijekom 2021. godine prisvojio 2.485,20 eura.

Obavljajući poslove blagajnika, odgovoran za preuzimanje i evidentiranje gotovinskih uplata i isplata društva, te polaganja novca na žiro račun, za sebe je zadržao dio novca koji mu je povjeren u radu od strane poslodavca.

Protiv osumnjičenog slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.
hr Fri Mar 24 2023 11:00:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

Napadač na prodavačicu u Kaštel Štafiliću ide u pritvor

Djelatnica je 24-godišnjaka pokušala spriječiti u krađi

Policijski službenici policijske postaje Kaštela proveli su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom. Sumnjiči se da je dana 22. ožujka oko 14.30 sati u Kaštel Štafiliću u prodavaonici tijekom pokušaja krađe artikla fizički napao zaposlenicu koja ga je pokušala spriječiti u krađi, a o čemu smo jučer izvijestili. Uz kaznenu prijavu za kazneno djelo Razbojničke krađe biti će priveden pritvorskom nadzorniku. 


hr Fri Mar 24 2023 10:25:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .