Article

//www.dalmacijanews.hr/files/605a32ba6f52df1c108b45e2/80
Foto: gnkdinamo.hr

Tužiteljstvo i obrana kažu da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića

Zoran Mamić, u pratnji odvjetnika Željka Rajića, jutros je stigao na Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Ročište je završilo, svoje podneske su iznijeli tužiteljstvo i obrana i složili su se da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića, javila je za HTV-ovu emisiju Studio 4 Špela Cvitković Iličić. Sudac Branko Perić će svoj podnesak podnijeti tročlanom sudskom vijeću, dodala je, koje će razmatrati o svim podnescima i donijeti odluku. Ako će biti žalbe, čeka se odluka žalbenog suda, a konačna odluka bi mogla biti donesena kroz 20-ak dana. 

Zoran Mamić, u pratnji odvjetnika Željka Rajića, jutros je stigao na Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu na ročište na kojem se odlučivalo o njegovu izručenju Hrvatskoj. Podsjetimo, 12. kolovoza isti je sud odlučio kako nema zakonske osnove da njegov brat, Zdravko Mamić, bude izručen Hrvatskoj.

Je li na pomolu dogovor pravosuđa Hrvatske i BiH o razmjeni osoba koje se sumnjiče za različita kaznena djela? Podsjetimo, Hrvatska traži izručenje bivšeg direktora Dinama Zdravka Mamića, ali i njegovog brata Zorana Mamića. BiH je tražila izručenje bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić.

- Moram nešto korigirati, takav dogovor pravosuđa BiH i Hravtske ne može postojati jer se postupci sastoje iz dvije faze, jedna je kad država traži da sudovi daju svoju ocjenu jesu li ispunjeni uvjeti za izričenje, tada su u komunikaciji pravosuđa preko ministarstava. U drugoj fazi, konačnu odluku donose ministarstri pravosuđa. Onda može doći do tzv. dogovora reciprociteta, političkih miješanja itd. Što se pravosuđa tiče, to je uobičajena procedura ocjene bazirana na međunarodnim konvencijama, međusobnim sporazumima i domaćim zakonima, tako da to suci rade rutinski, rekao je odvjetnik Vlado Adamović, gostujući u emisiji "Studio 4".

Na pitanje kakvu odluku pravosuđa BiH možemo očekivati, Adamović je odgovorio: 

- Uvijek je u zabludi onaj tko pokuša predvidjeti što će sud donijeti kao odluku. Sigurno je da će sud preispitivati da li postoje uvjeti da se osumnjičenik izruči Hrvatskoj. Moraju se preispitati uvjeti koji su precizirani u sporazumu između Hrvatske i BiH. Jesu li to prvenstveno djela koja su kažnjiva u obje države, a onda postoji i niz uvjeta koji se preispituju. Kada sudac zaključi da su ti uvjeti ispunjeni, on će obavijestiti ministra pravosuđa. Ukoliko sudac zaključi da to nije tako, on će isto tako obavijestiti ministra da nisu ispunjeni uvjeti i u skladu s tim će donositi odluke, rekao je Adamović.

Na ročištu na kojem su odlučivalo u izručenju Zdravka Mamića, protiv izručenja bili su i Mamićev odvjetnik i tužiteljstvo. Adamović kaže kako ovdje nije riječ o paradoksalnoj situaciji.

- Najčešće tužitelji slijede zakonsku obvezu da iznose argumente koji će potkrijepiti stav tužiteljstva. U narodu  je to poznato - uvijek optužuje i od toga ne smije odustati. Zakoni u Hrvatskoj i RH su vrlo jasni, tužitelji u predmetu koji se nađu pred njima moraju jednakom snagom iznositi argumente koji su za i koji su protiv pred sucem ili vijećem. Tužitelj je u tom momentu smatrao da nisu ispunjeni uvjeti da se potraživani izruči. Onaj tko sumnja u to može pogledati sporazum u kojem piše da se izručenje može odbiti ukoliko je djelo koje je počinjeno pretežito počinjeno na teritoriju zemlje iz koje se izručenje traži. Tako je u ovom slučaju proizašlo da su većinu radnji izvršenja, i gospodin Mamić i suci počinili na teritoriju BiH. Čuvajući svoj suverenitet i opstojnost svog sudskog sistema, a imajući ozbiljnu intenciju da gone počinitelje djela, tužitelj je smatrao da ukoliko postoje ta djela da ih je pametnije suditi u BiH iz razloga koji su naznačeni.

Ide li Mamiću na ruku da je sudjelovao u otkrivanju korupcije na osječkom sudu, kao i da je platio dug RH? Je li sporan minimum zatvorske kazne za korupciju?

- Sada ulazimo u zonu izražavanja mišljenja. To je tema za okrugle stolove s eventualnim prijedlozima da se zokoni mijenjaju. Korištenje zakonskih mogućnosti nije pogodovanje. Kad im date mogućnost, ljudi će to iskoristiti. Ukoliko to ne želite, onda ćete promijeniti zakon, rekao je Adamović.

hr Tue Aug 24 2021 13:28:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .