Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a1fdb218d1cbab6c8b45b6/80
Foto: HGK

Gospodarsko vijeće HGK-ŽK Split predstavilo novu uslugu zbog ozbljnih problema nastalih rastom cijena građevinskog materijala

Na sjednici su se dotakli i problema radne snage

Glavna tema proširene sjednice Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Split, održane u splitskoj Komori, bili su indexi cijena građevinskih materijala. Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda, koji je stvorio ozbiljne probleme na tržištu prošle godine, doveo je građevinare u apsurdnu situaciju gomilanja milijunskih gubitaka, iako su radove izvodili u dogovorenom roku. Tvrtke izvođači radova suočene su s problemima ranije ugovorenih vrijednosti radova i materijala, a veliki rast cijena u konačnici prijeti zaustavljanjem već pokrenutih investicija. Stoga su u HGK – Županijskoj komori Split okupiti građevinare i javne naručitelje kako bi raspravili problematiku podizanja cijena, koja se nastavila i u 2022. godini te predstavili novu uslugu HGK - Indeks cijena građevinskog materijala s uključenim izvješćima indeksa proizvođačkih cijena industrije i kretanja cijena sirovina na svjetskim burzama materijala.

- HGK, kao i Državni zavod za statistiku, vodi indekse kretanja cijena građevinskog materijala. Zavod vodi proizvođačke cijene, mi veletrgovačke cijene kako bi izvođačima i naručiteljima omogućili da reguliraju razlike u cijeni, kako ne bi zaustavili projekte i kako bi sva sredstva iz EU fondova i privatnih investitora bila iskorištena. Očekujemo da Vlada potakne javne naručitelje da počnu priznavati razliku u cijeni. Svi znamo da je to moguće po Zakonu o obveznim odnosima i javnoj nabavi, no do sada nismo imali ovakvu situaciju i nitko nema ugovorene klizne skale i indeksne metode te ne znaju način na koji će to obračunavati. Period kada se obračunavala krizna skala je prošao, imali smo 20 godina bez inflacije i ovo je sada pomalo iznenađenje, stoga to treba regulirati - poručila je savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.


Indeksi i izračuni koje je Komora pripremila omogućit će naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata.

Kompleksnost situacije iz perspektive i naručitelja i investitora potvrdio je direktor Vodovoda i kanalizacija d.o.o. Tomislav Šuta, koji je apelirao da se zbog velikog broja projekata financiranih EU sredstvima u daljnje dogovore uključe upravljačko i posrednička tijela u Republici Hrvatskoj.

Na sjednici su se dotakli i problema radne snage.

- HGK godinama radi na pronalaženju rješenja i načina pomoći članicama da osiguraju potrebnu radnu snagu, a Županijska komora Split je aktivno uključena u ovu problematiku na našem županijskom nivou. U ovom trenutku, očekujući generalno rasterećenje rada, kao žurna mjera koja može olakšati rad studenata, na Vijeću je predloženo povećanje neoporezivog primitka studenata s 15 tisuća kuna na 25 tisuća kuna kako bi se ublažile posljedice inflacije i pada standarda studenata i njihovih roditelja te potaknulo sezonsko zapošljavanje. Naime, prekoračenjem iznosa neoporezivog primitka od 15 tisuća kn student prestaje biti porezna olakšica roditelja koji ga uzdržava te su u tom slučaju roditelji obvezni vratiti iznos ostvaren kao osobni odbitak - rekao je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Predstavljeni su također i podaci o fiskaliziranim računima u Splitsko-dalmatinskoj županiji u svibnju i prvih pet mjeseci ove godine. Broj i vrijednost fiskaliziranih računa u županiji prošli su mjesec veći kako u odnosu na svibanj 2021. godine, tako i u odnosu na prethodne mjesece ove godine.

U svibnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti nešto većoj od milijardu i 795 milijuna kuna, što je gotovo 47 posto više nego u svibnju 2021. godine, dok je broj fiskaliziranih računa porastao za 22 posto. U odnosu na travanj, iznos fiskaliziranih računa prošli je mjesec bio 26,2 posto veći. Vrijednost fiskaliziranih računa u svibnju viša je nego u ijednom prethodnom mjesecu ove godine, na što uz povećanu potrošnju i početak turističke sezone neupitno utječe i rast cijena.

U prvih pet mjeseci ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u županiji iznosila je gotovo 6 milijardi i 670 milijuna kuna te je 35 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa je porastao za 17,3 posto.

Gledano po djelatnostima, i u svibnju i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na iste periode 2021. ostvaren je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Analizu za svibanj i prvih pet mjeseci 2022. godine HGK – Županijska komora Split izradila je na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

hr Thu Jun 09 2022 16:04:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/625d8f1eecdbd116448b4595/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Hoće li Vlada intervenirati ili će cijene goriva u utorak opet poskupjeti?

U utorak prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena
U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i, ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper mogao bi stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade, javlja HRT.

- Mi danas još jednom molimo i apeliramo na Vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak. Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane, rekla je Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva

hr Sat Jul 02 2022 17:32:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c044c618d1cb93d08b45df/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "U prvom kvartalu izdano je 1700 građevinskih dozvola manje, to je valjda uvođenje reda"

Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti, istaknuo je Đogaš

Kandidat za gradonačelnika Splita, Zoran Đogaš, zajedno se sa svojim kandidatom za zamjenika gradonačelnika Tomislavom Šutom osvrnuo na problem neizdavanja građevinskih dozvola. Zbog trenutne blokade grada, a i viđenog u posljednjih 10 mjeseci, neizdavanje građevinskih dozvola gotovo je onemogućilo realizaciju projekata u Splitu. Na početku, Đogaš se osvrnuo i na medijski napis u kojem je pročelnik Ivice Puljka krivca za sporost izdavanja građevinskih dozvola pronašao u svima osim u Upravom odjelu za prostorno planiranje.

- U odnosu na isto razdoblje prošle godine, grad Split je u prvom kvartalu izdao čak 1700 građevinskih dozvola manje. To je valjda to uvođenje reda - ono kad ništa ne radiš. Danas smo imali priliku pročitati opravdanje Puljkovih pročelnika da su za to krivi poduzetnici, građani i arhitekti, naravno svi drugi osim njih. Takve izjave su sramotne, a Puljak i njegova ekipa nisu dorasli funkcijama koje su obnašali. Iduću nedjelju će građani završiti epizodu nerada i nesposobnosti - istaknuo je Đogaš i povukao paralelu s drugim dalmatinskim gradovima poput Zadra i Šibenika koji rastu i razvijaju se zahvaljujući normalnom funkcioniranju grada.

Da je situacija rješiva uspostavom funkcionalne organizacije zaključio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Šuta.

- Potrebno je što prije oformiti tim ljudi koji će biti agilan i usmjeren na potrebe Splićana i splitskih poduzetnika. Gdje ima volje, ima i načina. Rad upravnog odjela se ne smije pravdati izborima jer struka mora biti nezavisna i nevezano tko je na vlasti odrađivati poslove.  Kod prikupljanja dokumentacije, moguće je da dođe do određenih propusta, ali to ne smije biti alibi - izjavio je Tomislav Šuta i naglasio da je potrebno što prije početi raditi jer trenutno sve stoji u mjestu.

- Podsjećamo, za većinu nezapočetih i nedovršenih projekata koji su u vitalnom interesu građanki i građana Splita Puljak krivi izbore koje je sam izazvao i opet obećava da će pitanje garaža, stanova za mlade i vrtića staviti na prvu sjednicu novog gradskog vijeća. I lani je tvrdio isto pa to nije učinio - zašto bi mu sad itko vjerovao? - poručili su iz Đogaševa stožera.

 

 


hr Sat Jul 02 2022 15:15:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62b43cc518d1cb64a68b461b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak vjeruje da će Most i SDP pozitivno odgovoriti na "pruženu ruku" te postići 19 glasova u Gradskom vijeću

"Naši birači izašli na izbore u većem broju. Problem je drugim strankama koje nisu uspjele motivirati svoje birač"

Kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak u subotu je prezentirao kratku tablicu izbora kao usporedbu legitimeteta izbora od 2009. do danas i zaključio da su njegovi birače izašli u većem broju, a dao je i prediviđaje oko postizborne suradnje.

- Pružili smo ruku opcijama s dva spektra, i Mostu u SDP-u i vjerujemo u najveću moguću većinu u Gradskom vijeću  - rekao je Puljak koji se nada da će tako imati 19 ruku


 

hr Sat Jul 02 2022 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6294ee9d18d1cb77458b4572/80
Foto: TZ Imota

Više od 400 tisuća kuna dodijeljeno Turističkoj zajednici “Imota” za sufinanciranje projekata na području Imotske krajine

"TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni"

Na 12. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj 30. lipnja 2022. donesena ­je Odluka o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica u 2022., temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu sredstava. Temeljem odluke HTZ-a, za četiri projekta TZ Imoti su dodijeljena sredstva u visini od 343.000,00 kuna. Projekti koje je sufinancirao HTZ su: AIDA Croatia Lakes mix competition, Sustav upravljanja kvalitetom Destination Imota, Hodočasnička staza Camino Imota, Izrada brošure Kulturna baština Imotske krajine

Osim ovog natječaja HTZ-a, za projekt „Revitalizacija Lasića vrila – staništa čovječje ribice“, na kojem je TZ Imota partner zajedno sa Zagrebačkim speleološkim savezom, Općinom Proložac i Geoparkom Biokovo-Imotska jezera dodijeljena su sredstva u visini od 60.000,00 kuna, a nastavak istraživanja  Izvora planira se u rujnu.

- Osim ovih spomenutih natječaja, TZ Imota je prijavila još šest projekata i sada očekujemo rezultate koji bi trebali biti brzo objavljeni. Nadamo se dobiti još 200.000 kuna za obilježavanje geološke staze oko Lokvičičkih jezera, promociju i postavljanje stotinjak lokacija na Google Maps, za manifestacije i dodatnu promociju. U nekim projektima partner nam je Geopark, kojemu su također dodijeljena sredstva temeljem natječaja Splitsko – dalmatinske županije za edukaciju djece osnovnih škola. – rekao nam je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

- Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva na čemu čestitam djelatnicima TZ Imota i Geoparka. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama. Važno je napomenuti da će se ovi projekti promocije i razvoja novih turističkih proizvoda realizirati u svim našim jedinicama lokalne samouprave i da su to sve aktivnosti koje su navedene u Strategiji razvoja turizma Imotske krajine. Isto nas tako raduje i odličan turistički rezultat nakon prvih šest mjeseci po kojima je ostvareno više od 19.000 noćenja što je 121% više od rekordne 2021. godine. Obzirom na trenutno stanje s rezervacijama idućih mjeseci, uvjeren sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina.– riječi su imotskog gradonačelnika i predsjednika TZ Imota Ivana Budalića.


hr Sat Jul 02 2022 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .