Hodočašće u Svetu Zemlju: Papa će moliti s patrijarhom Bartolomejom

Papa Franjo će moliti zajedno s carigradskim ekumenskim patrijarhom Bartolomejom u Bazilici Svetog groba u Jeruzalemu u svibnju, što je snažna ekumenska poruka, ističe u četvrtak Sveta Stolica koja kaže da se “priprema puta nastavlja po planu” unatoč teškoćama prouzročenim štrajkom u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova.

“Svjesni smo da u Izraelu vlada sindikalna napetost, ali se nadamo da će se službeni kontakti s nadležnim službama nastaviti što prije radi priprave putovanja”, rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, isusovac Federico Lombardi.

Štrajk djelatnika u ministarstvu vanjskih poslova već nekoliko tjedana otežava pripremu tog puta koji je složen u političkom smislu i za koji se zahtijevaju najstroži sigurnosni uvjeti. Sveta Stolica je u četvrtak objavila službeni program puta planiranog od 24. do 26. svibnja, tijekom kojega će Papa pohoditi Jordan, Palestinu i Izrael.

Papa u subotu 24. svibnja dolazi u Amman. Nakon kurtoaznog posjeta jordanskom kralju i kraljici i susreta s političkim vlastima, Sveti Otac će slaviti misu na stadionu i posjetiti Betaniju, gdje je po Evanđelju Ivan Krstitelj krstio Isusa u Jordanu.

U toj prigodi Papa će se sastati sa sirijskim izbjeglicama i s mladim invalidima u latinskoj crkvi.

Drugog dana posjeta Papa će u jutarnjim satima helikopterom doći u Betlehem, mjesto Isusova rođenja. Ondje će se sastati s predsjednikom Mahmudom Abbasom i s političkim vlastima. Na Trgu jaslica održat će drugu misu na svom putovanju. Nakon ručka u franjevačkom samostanu posjetit će špilju Rođenja. Zatim će pozdraviti djecu u izbjegličkim naseljima Dheisheh, Aida i Beit Jibrin, nakon čega će napustiti Palestinu gdje po programu treba ostati šest sati.

Odmah nakon dolaska helikopterom u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu otputovat će u Jeruzalem. Ondje će se privatno sastati s carigradskim ekumenskim patrijarhom Bartolomejom. U toj prigodi Papa i patrijarh će potpisati zajedničku izjavu.

Vrhunac puta će biti ekumenska molitva s poglavarima raznih Crkava, u patrijarhovoj nazočnosti, u Bazilici Svetog groba, pedeset godina nakon zajedničkog posjeta Pavla VI. i tadašnjeg carigradskog patrijarha Atenagore Jeruzalemu 1964.

Treći dan posjeta počet će posjetom velikom muftiji na Platou džamija, nakon kojega će Papa obići Zapadni zid (Zid plača), sveto mjesto za židove.

Papa će zatim održati govor u memorijalnom centru Yad Vashemu koji čuva sjećanje na pokolj šest milijuna židova u nacističkom progonu. Nakon tog dirljivog trenutka uslijedit će kurtoazni posjet dvojici velikih izraelskih rabina u centru Heichal Shlomo.

Papa će se sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom nakon susreta s predsjednikom Shimonom Peresom. Zatim će poći u ekumensku patrijaršiju u Carigradu, smještenu pokraj pravoslavne crkve Viri Galileai na Maslinskoj gori.

U obližnjoj crkvi Getsemani sastat će se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i bogoslovima, nakon čega će s mjesnim biskupima slaviti misu u dvorani Posljednje večere.

U ponedjeljak oko 20.00 sati Papa se iz Izraela vraća u Rim.

POSLJEDNJE DODANO: