Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53d6722b179942c332de605d/80
Foto: Zrnovnica.hr

Jubilarna 5. smotra klapa u Žrnovnici posjetiteljima obećava spektakl

Smotra klapa u Žrnovnici zadnjih je godina postala neizostavno odredište ponajboljih hrvatskih klapa. Četiri godine za redom smotra se uspješno održavala u samom centru mjesta, u popularnoj "Bašti", a ove godine jubilarna smotra klapa donosi brojne promjene.
Još nakon pobjede na jubilarnom, 50. Splitskom festivalu, članovi klape Sveti Florijan odlučili su obogatiti kulturnu ponudu svoga mjesta te su na dan Velike Gospe, zaštitnice Žrnovnice, odlučili organizirati prvi smotru klapa u Žrnovnici.

Iako je organizator tada strepio kako će proći novostovrena smotra, dolazak više od 1.000 posjetitelja iz Žrnovnice i šire splitske okolice, kao i medijski odjek smotre, pokazali su da je Žrnovnici jedan ovakav događaj itekako nedostajao, a smotra klapa u Žrnovnici zadnjih je godina postala neizostavno odredište ponajboljih hrvatskih klapa.
Četiri godine za redom smotra se uspješno održavala u samom centru mjesta, u popularnoj "Bašti", a ove godine jubilarna smotra klapa donosi brojne promjene. Naravno, ulaz na smotru ostaje potpuno besplatan!

Karmen Bošković, odnedavno čanica udruge Žrvanj uz Žrnovnice komentirala je potpuno novu koncepciju nadolazeće smotre klapa u Žrnovnici.

- Svaka protekla smotra klapa u Žrnovnici imala je jako velik broj posjetitelja, i to je sigurno svrstava među najposjećenije smotra uopće tijekom godine u zemlji. Ipak, konstantno se javljao jedan problem. Upravo zato što se smotra klapa odvijala na dan Žrnovnice, veliku Gospu, u mjestu je, kako i priliči, cijeloga dana veliki šušur, mjesna fešta. Ta fešta zapravo traje i za vrijeme smotre klapa; djeca se igraju, posjetitelji druže i vesele, a smotra klapa zahtjeva veći stupanj pozornosti publike. Samo tako klape mogu dati sve od sebe, a oni koji su došli slušati i gledati naše klape mogu u cijelosti dobiti ono po što su došli - izvornu klapsku pismu.

Taj element je svih zadnjih godina često izostajao, jer bi klape normalno mogli čuti prvih nekoliko redova, a ostali su se, bez obzira na dobar razglas, morali jako potruditi da ih čuju. Vođeni tim iskustvom odlučilo smo ove godine smotru klapa premjestiti dan prije Velike Gospe, 14. kolovoza. Na taj način na smotru će doći svi oni koji ciljano žele čuti izvornu klapsku pjesmu bez "opasnosti" da će biti buke i veselja sa strane. Ne možemo djeci i odraslima zabraniti da se vesele na njihov dan, zato smo smotru klapa pomaknuli dan ranije, a na sam blagdan Velike Gospe i dana Žrnovnice vjerojatno će se organizirati pučka fešta.

Osim datuma promijenili smo i lokaciju održavanja smotre klapa. Do sada je to bila "Bašta" ispod mjesnog groblja, sada smotru selimo na predivnu lokaciju Izletište Antoničin mlin, svega nekoliko stotina metara uzvodno od dosadašnje lokacije. Radi se o jednom od najljepših lokaliteta kojeg Žrnovnica uopće ima. Lani je na smotri klapa u Žrnovnici bilo čak nekoliko organizatora poznatih smotri klapa po Dalmaciji, i svi su se složili da je upravo lokacija uz povijesnu mlinicu idealna za smotru klapa, te da bi na taj način Žrnovnica ponudila nešto što druge smotre nemaju. Uostalom, ovu lokaciju prepoznali su u producentskoj TV kući HBO jer su tu snimali scene hit serije "Igra prijestolja" - rekla nam je Karmen Bošković, članica udruge Žrvanj, koja aktivno sudjeluje u organiziranju 5. smotre klapa u Žrnovnici.

Petar Amižić, novi predsjednik udruge Žrvanj

Inače, udruga Žrvanj prije nekoliko dana imala je izbornu skupštinu. "Prijatelji kulturne i prirodne baštine Žrnovnice", kako glasi puni naziv ove vrijedne udruge iz Žrnovnice, dobila je novoga predsjednika. Radi se o Petru Amižiću, koji je zadnjih dana itekako "zasukao" rukave kada je organizacija nadolazeće smotre klapa u pitanju.

- Istina je. Želimo napraviti takvu smotru koja će biti na ponos čitavoj Žrnovnici i svim njenim stanovnicima. Cilj je da svi posjetitelji smotre, bilo da su iz Žrnovnice, iz drugog kraja Hrvatske ili inozemstva, ali i isto tako i svi klapski pjevači, dožive nešto što nisu iskusili drugdje. Igramo na kartu originalnosti, a za to je potrebno puno truda. Mogu kazati da je već do sada u osmišljavanje nove koncepcije smotre klapa uključeno 20-ak ljudi, a taj broj se stalno širi. Među ostalim, već sada imamo organizacijsku potporu Tomislava Mrduljaša koji je prije nekoliko dana osobno bio na mjestu održavanja smotre klapa.

Smotra mora biti izvorno žrnovačka, a to znači da se na njoj predstave sve znamenitosti koje Žrnovnice ima; prirode, kulturne, povijesne, gospodarske. Primjerice, za vrijeme smotre klapa bit će predstavljena neka tradicionalna zanimanja, bit će tu djece u tradicionalnim nošnjama, u planu je postaviti čak 2 video zida, posebno ćemo osvijetliti našu rijeku na čijim se oblama smotra i održava. Puno detalja ne želimo otkriti tako da budu ugodna iznenađenja za sve koji na smotru dođu.

Obrntici Splita pomažu smotru, snimke na Radio Splitu i HTV-u

Želim istaknuti da će se pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Split na ovogodišnjoj smotri prezentirati tradicionalni domaći zanati, i to na način da će se za vrijeme trajanja smotre istovremeno uživo prezentirati stara autohtona zanimanja specifična kako za Žrnovnicu, tako i za većinu naših malih mista. Tako će se na licu mjesta mljeti brašno u staroj mlinici na rijeci Žrnovnici, peći kruh na starinski način, graditi suhozid kako su to radili naši preci i sl. - rekao je Amižić.

Spomenimo da će jubilarnu 5. smotru klapa u Žrnovnici snimati i emitirati Radio Splita, a snimka smotre bit će emitirana na HTV-u.

Osam klapa

Osam klapa koje će sudjelovati u 5. smotri klapa u Žrnovnici su:

- Kamen (m) Kamen
- Kurjože (ž) Podstrana
- Pasika (m) Kostanje
- Putalj (ž) Kaštel Sućuarc
- Morbin (m) Donji Humac
- Štorija (ž) Kaštel Kambelovac
- Filip Dević (m) Split
- Sveti Florijan (m/mj.) Žrnovnica
hr Mon Jul 28 2014 17:57:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5d44625629111c44318b4570/80

Pravo osvježenje: Evo recepta za brzi voćni sladoled

Isprobajte recept za brzi voćni sladoled
Ledeni desert s bobičastim voćem pravo je ljetno osvježenje. N1 donosi recept;

Sastojci:

– 500 g bobičastog voća

– 250 g šećera

– 250 ml kiselog vrhnja

– 2 vrećice šlaga

– šećer po želji

Priprema:

U posudu staviti 500 g bobičastog voća (borovnice, kupine, ribizli, jagode i maline).

Dodati šećer po želji i zgnječiti, a zatim dodati vrhnje.

Izmiješati sve vilicom. Usput još malo zgnječiti veće komade voća.

U drugoj posudi umutiti dva šlaga.

Ako želite slađi sladoled, dok mutite šlag, dodajte još šećera.

Šlag i voće spojiti pa sve umutiti mikserom.

Dobivenu smjesu zamrznuti.

Dobar tek!
hr Tue Jun 15 2021 08:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60c762276f52df74ab8b4589/80

Vrhunski komorni orkestar Splitski virtuozi kreće na turneju koja će obuhvatiti Split i Zagreb

Od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko 40 koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja
Komorni orkestar "Splitski virtuozi" utemeljen je 2012. godine u Splitu, a čini ga jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko 40 koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja među kojima se izdvaja Međunarodni festival "Celloherbst am Hellweg". Također zanimljivo je da su jedini hrvatski ansambl koji je održao Koncert posvećen obljetnici pada Berlinskog zida. Splitski virtuozi izveli su 69 skladbi od razdoblja baroka do 21. stoljeća među kojima 14 praizvedbi u Hrvatskoj. 

Na ovoj turneji posjetit će pet gradova. Turneja kreće u utorak 15.6. iz JK Marina u Kaštel Gomilici. Nastavlja se u srijedu 16. lipnja u Splitu. Prvi koncert Splitskih virtuoza u Hrvatskom domu bit će posvećen sjećanju na Mihovila Karuzu, istaknutog glazbenika i profesora Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Nakon toga slijedi gostovanje u Svetom Ivanu Zelini u petak 18. lipnja u POU Zelina i u subotu 19. lipnja u Zavičajnom muzeju u Ozlju na proslavi 50 godina rada muzeja.

Ova turneja kulminirat će nastupom 21. lipnja, na svjetski Dan glazbe u zagrebačkom Hrvatskom Glazbenom Zavodu. Splitski virtuozi će nastupiti u znak solidarnosti i podrške Hrvatskom Glazbenom Zavodu. Prihod od karata će biti doniran za obnovu povijesne zgrade HGZ-a u Gundulićevoj ulici. Svi koncerti počinju u 20 sati.

U tijeku su i pripreme za gostovanje Splitskih virtuoza (prvo u povijesti dviju država) na Međunarodnom festivalu Forte Music u Kazahstanu.

Splitski virtuozi surađivali su s preko stotinjak renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom West Village Choral.

Wladimiru Kossjanenku, kao osnivaču i umjetničkom ravnatelju Splitskih virtuoza u rujnu 2019.g. dodijeljena je nagrada „Zlatni Grgur" za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita, a Međunarodni festival „Dani Bacha u Splitu" u organizaciji g. Kossjanenka nagrađen je prestižnom EFFE nagradom „Remarkable Arts Festival of Europe 2019 - 2021" od strane "European Association of Festivals".

Odgoj i obrazovanje budućih profesionalaca kroz rad orkestra posebna je briga članova i utemeljitelja „Splitskih virtuoza". U radu orkestra participiralo je 15 studenata raznih glazbenih akademija čime orkestar dokazuje poseban odnos prema mladim glazbenicima i njihovom profesionalnom razvoju. Za visoku profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni internacionalno priznati glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Splita.

O tome svjedoči i unisona pohvala kritike koja među ostalim i navodi: "Potvrda njihove vrijednosti jest i veliki interes publike za njihove koncerte. Prepune dvorane postale su njihov zaštitni znak. Dupkom pun foyer splitskog HNK pozdravio je novi odličan glazbeni pothvat Virtuoza" ili „Kad publiku držite u šaci tijekom izvedbe delikatnih stavaka koji su se učestalo nizali ovim koncertom, onda znate da ste postigli umjetnost".


hr Mon Jun 14 2021 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60c748936f52df0eab8b459b/80

Lydia Davis zatvorila slavljenički 20. Festival europske kratke priče

Festival je u petak u Vintageu zatvorio nastup nagrađivanog slovenskog glumca i karizmatičnog glazbenika Janeza Škofa.
Slavljeničko 20. izdanje Festivala europske kratke priče zatvorio je u petak u Zagrebu Zoom razgovor s cijenjenom američkom kratkopričašicom Lydijom Davis, dobitnicom nagrade Man Booker International, te performans slovenskog umjetnika Janeza Škofa.
 
Pozdravljajući okupljenu publiku u Vintage Industrial baru, umjetnički direktor FEKP-a Roman Simić kazao je kako je sretan što je FEKP ove godine svoj 20 rođendan proslavio uz ispunjene snove: otvorio ga je u nedjelju 6. lipnja jedan od najvećih književnika današnjice, američki pisac Paul Auster, a na zatvaranju je njegova gošća nagrađivana američka autorica Lydia Davis, koja je 'slučajno i Austerova bivša supruga'.

Jubilarno 20. izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP) održalo se od 6. do 11. lipnja na temu "Otoci" i to, osim u Zagrebu, na Visu i na Hvaru, a ugostilo je tridesetak književnih imena, među kojima, uz Paula Austera i Lydiju Davis, također putem Zooma, američke spisateljice Siri Hustvedt i Lorrie Moore, zatim, slovenskog pisca Andreja Blatnika, te niz domaćih pisaca i spisateljica.

Festival je u petak u Vintageu zatvorio nastup nagrađivanog slovenskog glumca i karizmatičnog glazbenika Janeza Škofa.

Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, gradovima Zagrebom, Hvarom, Komižom, TZ-om Komiže, Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i prostorima kulture u kojima se odvija. Pokrovitelji festivala su PBZ Card, Spar, Coca-Cola i Barcaffe.


hr Mon Jun 14 2021 14:23:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60c5c4c86f52df90a88b4596/80

Vjernici danas slave blagdan svetog Ante Padovanskog: zaštitnika bolesne djece, siromaha, zatvorenika...

Sveti Ante zaštitnik je bolesne djece, pomoćnik u bračnoj neplodnosti, zaštitnik siromaha i zatvorenika, a ujedno i zaštitnik Knina.

Sveti Antun Padovanski, krštenog imena Fernando rođen je oko 1195. godine u plemićkoj obitelji u Lisabonu. Iako je Portugalac, njegovi ostaci čuvaju se u Padovi.

S 20 godina je stupio u red regularnih kanonika sv. Augustina gdje je proveo dvije godine, a kasnije je otišao u samostan sv. Križa u Coimbru. Pretpostavlja se da je zaređen 1219. godine. Kada je 1220. kroz Coimbru prošla povorka relikvija prvih mučenika franjevačkog reda koji su poginuli u Africi, sv. Ante je stupio u franjevce. Tada je i promijenio ime. Iste te godine otputovao je u Maroko kao misionar, a zbog bolesti ipak nije ondje ostao.

Po povratku iz Maroka, dospio je na Siciliju. Kasnije se u malom mjestu Montepaolu kod Forlija pokazalo se da je dobar govornik te mu je pripala zadaća propovijedanja.

Sveti Ante postavio je temelje franjevačkoj teološkoj školi.

Oko 1282. godine nalazio se u Rimu gdje je njegovu propovijed čuo i papa Grgur IX. koji ga je nazvao „škrinjom zavjeta“ u kojoj je pohranjeno veliko svetopisamsko blago.

Pred smrt se povukao u Camposampiero, dvadesetak kilometara od Padove. Htio je da ga prenesu u Padovu, ali je umro na putu.

Svetim ga je proglasio papa Grgur IX. godinu dana nakon njegove smrti.

hr Sun Jun 13 2021 10:42:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .