Vijest o presudi Željku Širiću obišla svijet

Svjetske novinske agencije prenijele su danas vijest o prvostupanjskoj presudi bivšem nogometnom sucu i dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Željku Širiću koji je zbog primanja mita osuđen na četiri godine zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu.
Vijest o presudi Željku Širiću i nekadašnjem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru, koji je dobio 10 mjeseci uvjetno, objavile su britanska novinska agencija Reuters, francuska AFP, španjolska agencija EFE, te austrijska APA. O sudskom postupku izvjestila je i slovenska novinska agencija STA, te srbijanska Beta.

Agencije navode kako je Širić bio optužen da je od bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša primio 30 tisuća eura za tzv. “pošteno suđenje”, te da je Uskok u optužnici tvrdio da se radi o sistemskoj korupciji.

Agencija EFE navodi da je suđenje Širiću i Šprajceru nastavak antikorupcijske akcije “Offside” pokrenute 2009. godine, a u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica, te da je tada 15 nogometaša i dužnosnika tri kluba proglašeno krivima.
Francuska agencija AFP dodaje kako je hrvatski nogomet proteklih godina bio potresen financijskim problemima, aferama namještanja utakmica i korupcijom. Također, podsjeća da je nekadašnja nogometna zvijezda Davor Šuker prilikom dolaska na kormilo HNS-a 2012. godine obećao da će vratiti vjeru u nogomet i suđenje na nogometnim utakmicama.

Austrijska APA navodi da su hrvatski nogomet posljednjih nekoliko godina potresali skandali vezani za korupciju i huliganizam na stadionima.
Reuters napominje da je Širić u prošlosti bio smatran jednim od najboljih hrvatskih nogometnih sudaca i da je često sudio utakmice između najvećih rivala Dinama i Hajduka.

Slovenska agencija STA ističe da je osudom glavnih aktera okončana afera “Offside”, koja je dobrano potresla hrvatski nogomet.

POSLJEDNJE DODANO: