“Brački
varenik” još prije dvije godine dobio je od Europske komisije “oznaku
europskog podrijetla” čime je upisan u “registar izvornosti”, a tako je i
zaštićen na području cijele Europske unije.
Varenik
služi kao dodatak umacima, a proizvodi se posebnim postupkom ukuhavanja
soka groždja. Proces pripreme traje i preko dvadeset sati tijekom kojih
se povećava koncentracija fenolnih spojeva, a ujedno se povećava i
antioksidacikski kapacitet.
OPG-ovi
Ljubomira Kurtića, Šimice Žuvića, Jakše Cvitanića i Marka Franulića
nastoje vratiti varenik u upotrebu i plasirati ga na tržište, te polako
uspijevaju zaintrigirati zaljubljenike u kulinarstvo.
Varenik
se opisuje kao slatka viskozna tekućina medne arome, a koristi se i u
pripremi nekih od autohtonih bračkih slastica poput kumpeta. Dakako,
varenik se može koristiti i u pripremi mesnih i ribljih umaka, sastavni
je dio pašticade, gulaša, jela od divljači, dobro se slaže i kao ukras
sladoleda. A brački se OPG-ovi trude predstaviti ga i domaćim i stranim
gurmanima. Lagano i pomalo stidljivo pojavljuje se i u domaćim dućanima
delikatesa.