Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fdb9c466f52df826f8b46da/80

Prihvaćen Proračun Splita za 2021. godinu! Prošla tek nekolicina oporbenih amandmana, sjednica se nastavlja sutra!

Proračun je usvojen sa 19 glasova 'za', bez suzdržanih i sa 7 glasova 'protiv' ovog dokumenta.
21:27 - S glasovanjem o Proračunu Splita za 2021. godinu završen je prvi dio maratonske sjednice. Sve se nastavlja sutra u 10 sati.

Proračun je usvojen sa 19 glasova 'za', bez suzdržanih i sa 7 glasova 'protiv' ovog dokumenta.20:30 - 
Krenulo se u čitanje i glasovanje o amandmanima.

27 amandmana 
na Proračun imao je SDP. Svi su redom odbijeni. Isti scenarij zbio se i s ostala 64 amandmana koji su bili previđeni za programe Proračuna.

Nije prihvaćena ni većina amandmana MOST-a, osim jednog. Još ranije. Grad Split sufinancirat će dva splitska obrta za čuvanje djece. Po djetetu se radi o iznosu od tisuće kuna koji je razlika između cijene koju roditelj plaća i cijene gradskog vrtića.

Pozitivan odgovor Nina Vele, splitskog dogradonačelnika imao je i tek amandman Tonćija Blaževića (HSLS) oko nacionalnih i vjerskih manjina.
Uvećala su se sredstva za kulturno umjetnički amaterizam nacionalnih manjina za 14 tisuća kuna te vjerskih zajednica za još 20 tisuća. 

'Prosperirao' je HNS. Prihvaćeno je svih 6 njihovih amandmana.


20:10 - Goran Kotur (SDP)
bio je posljednji u raspravi.

- Problem je što stojimo u istom prostoru ovoliko sati. Prvotno zbog situacije pandemije - započeo je Kotur na što je dobio uzdah kolega.

- Ova sadašnja garnitura neće biti u idućem mandatu. Ovo je jedna PR priča i ništa više i ništa manje od toga. Kako je mandat počeo, tako će i završiti - naizgled blještavilom i sve većim uspjesima, u realnosti je situacija drugačija - rekao je čelnik splitskog SDP-a.

- Još nam fali da se utrkujemo s Bandićem, ali samo na papiru - komentirao je Kotur.

- Ovdje je uspjeh kad se realiziraju projekti koje može izrealizirati neka mala općina. Svaki veći projekt vlast sama sebi podmetne nogu, znate o čemu govorim. Sve se može zamotati u celofan, ali to je sve što smo već očekivali.

Odgovorio mu je predsjednik Gradskog vijeća, Igor Stanišić govoreći kako su SDP-ovci na Proračun dali više od 100 amandmana.
- Grad ste ostavili u blokadi. Plaćao se samo hladni pogon. Niste adresu dali na pravu adresu, vi ste bili ti koji ste Grad ostavili 'na cjedilu'. Bolje nekakav Proračun, nego nikakav - oštar je bio predsjednik Vijeća.

- Plješćite, plješćite. To i je vaš domet - uzvratio je Kotur na pljesak nakon Stanišićevog obraćanja.

- Koja bi svrha bila toga da nemamo Proračun. Što bi se to napravilo? Što ste vi to napravili? Vaš predsjednik stranke je rekao svašta u ovom mandatu. Iz vaših redova su dolazile itekakve kritike. Ne znam kad je Kerum rekao par lijepih riječi u ovom mandatu - zaključio je Kotur.20:00 - 
Za raspravu se javio Ante Zoričić (Popravi grad) govoreći o problemu azila za pse te činjenici kako ga je gradonačelnik Opara imenovao koordinatorom za projekt azila za pse.

- Nisam pronašao azil za životinje u Splitu jer je zakon vrlo restriktivan po tom pitanju. Zahvaljujući angažmanu Tomislava Prljevića, Igora Stanišića, Jakova Vetme i Josipa Didovića mislim da smo pronašli lokaciju za azil za životinje. Ovo je prvi korak. Zemljište će biti darovano od strane Republike Hrvatske. Radi se o 10 tisuća metara kvadratnih na prostoru Klis-Grlo - kaže Zoričić.

Amandmanom će doći do iznosa od 500 tisuća kuna za stvaranje uvjeta kako bi Split i okolica dobili azil za pse.

Tomislav Prljević (HDZ) se javio za dodatno objašnjenje. Ustvrdio je kako je put do konačnog cilja - azila za pse još dugotrajan i trnovit.
- Svi govorimo o ovom problemu, a sad to moramo i podržati kroz Proračun.

Replicirao je i Martin Pauk (Neovisni za Hrvatsku) zahvaljujući Zoričića što je ideju počeo pretvarati u djelo.
- Svi mi imamo želje, ali mi moramo napraviti stotine koraka i međukoraka kako bi uspjeli. Vi ste to napravili. Nadam se da će ovaj projekt u dogledno vrijeme biti izrealiziran. 


19:55 - Tonći Blažević (HSLS) izrazio je nadu u podržavanje jednog amandmana HSLS-a.

- Evo nas na kraju balade. 
Gradonačelnik je rekao da su usvojeni amandmani, ali nisu. Samo je usvojen amandman kolegice Kovačić, drugi su redom odbijani - rekao je Blažević.

Istaknuo je jedan amandman HSLS, pa je izrazio nadu da će to biti drugi prihvaćeni amandman oporbe.
- Predložili smo dodatno povećanje sredstava za suradnju s nacionalnim i vjerskim manjinama. Guramo ovo treću godinu, a sada smo sve dodatno pojačali. Zamolio bih gradonačelnika i ekipu da malo razmisle o tome.

Za repliku se javio Martin Mladen Pauk (Neovisni za Hrvatsku)
- Ne slažem se s vašim amandmanom. U otvorenom smislu nema naših i njihovih - kratak je bio Pauk.
19:52 - Srđan Gjurković (HNS)
se javio za riječ.

- Proračun je ambiciozan, i vjerujem, održiv. U trenutcima kada vjerujemo da će ova korona kriza proći što prije, nadam se da će grad Split biti impuls pomoći gospodarstvu. 
Naš je najvažniji put razvoj škole, vrtića i kulture. HNS je dao šest amandmana vezano za parkirališta, hortikulturu, kulturu i sport.

U javnosti je najviše interesa izazvala naša podrška inicijativi glazbenika da se Oliveru Dragojeviću i Zdenku Runjiću dostojno oživi sjećanje postavljenjem kipa. Njih slušamo u svakom kantunu našeg grada, bez njih ne bi bilo ni galeba, ni Hajduka, ni Splita.19:42 
- Aida Batarelo (SDP) nastavila je s raspravom putem video veze.

- Teško je naći još nešto izvan onoga što su kolege iznijele. Olenka, svaka čast što ste se prihvatili ovog posla. To samo žene mogu u 'kašeti brokava' u kojoj ste se našli. Sadržaj je manjkav, ali to nije vaša krivica - krenula je Batarelo.

- Sve je napravljeno da se ništa s ničim ne može povezati. Radilo se po principu 'baš me briga za proračun' jer sve dogovor izglašava. Stavke su prepisivane u projekcijama za 2022. i 2023. godinu, gdje nisu prepisane, stavljene su kao nula - dodala je SDP-ovka.

Rekla je kako je u Proračunu puno tehničkih problema te kako nije najsretnije rješenje da se Grad zadužuje.

Za repliku se javila Natalia Tafra Bazina (Centar) koja je, također, pohvalila Olenku. 

Njezina stranačka kolegica, Marijana Puljak, ukazala je na par stvari.
- U doba krize imamo rekordan proračun. U takvim slučajevima je bilo za očekivati da će se više misliti na socijalne naknade. Ali to u proračunu baš i ne vidimo. Gospodarstvo i obrtništvu u 2021. godini se smanjuju u Gradu Splitu. Ima tu raznih tema o kojima ćemo raspravljati.


19:25 
Jakov Prkić je otvorio raspravu ispred kluba nezavisnih vijećnika.

- Javna objava Proračuna trebala je biti najkasnije 15. studenog ove godine, mi smo ga dobili 25 dana nakon zakonskog roka. Da smo ga dobili ranije mogli smo ga proučiti, napisati i amandmane. 

Nije za zanemariti niti uključivanje građana u Proračun. Niste napravili ništa kako bi se to omogućilo. Svima nama je cilj imati informirano i aktivno građanstvo koje bi sudjelovalo u donošenju Proračuna, barem u dijelu u kojem mogu sudjelovati - rekao je Prkić.

- Realno bi trebalo reći da je Proračun prenapuhan barem za četvrtinu milijarde. Vidi se po ovoj godini. Krize svugdje ima, ali kod nas je nema - dodao je gradski vijećnik.


Istaknuo je kako je prijedlog loš i neprekledan.

Replicirao mu je Ante Zoričić (Popravi grad).
- Olenka Dadić je napravila veliki posao u trenutku kada je Dragan Brtan istupio iz Banovine. Zahvaljujem joj se što je u takvim okolnostima prihvatila posao i onda razumijem i ovo kašnjenje.

- Da, stvarno. Gdje je Dragan Brtan? Nisam ga vidio - odgovorio mu je, pomalo sarkastično, Jakov Prkić.

Natalia Tafra Bazina (Centar) složila se s Prkićem oko zakonskog roka Proračuna koji je stigao tek 10. prosinca.
- Brojke su nerealne. Ponašate se kao da krize koronavirusa nema. U isto vrijeme očekujete rast prihoda od subjekata koje oslobađate nekih naknada. Uvaljujete grad u dugove i minuse! Imate višak, a idete u zaduživanje - među ostalim je rekla Tafra Bazina.

 

19:05 - Većina vijećnika tražila je pauzu zbog dugog trajanja sjednice. Odobrio ju je predsjednik Vijeća Igor Stanišić u trajanju od 10 minuta.18:50
- Gradonačelnik Andro Krstulović-Opara je zahvalio svima onima koji su sudjelovali u ranijih 13 točka jer su svi, tvrdi, svojim sudjelovanjem i amandmanima izrazili želju i volju za napretkom.

Proračun je težak 1.378,8 milijardi kuna

- Proračun kojega danas želimo donijeti je ogroman iskorak s obzirom na prvi koji je ova administracija imala. Naslijedili smo Grad bez gradonačelnika i proračuna, proračun smo donosili 12. rujna 2017. godine i proračun je bio 860 milijuna kuna. Danas je na milijardu i 300 tisuća. Jasno govori koliki smo iskorak napravili - istaknuo je Opara.

Poteštat je istaknuo kako je u proračunu i stavka od 170 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova.

- Ovaj proračun napravljen je po uzoru na fantastičnu realizaciju onoga iz 2019. godine. Ova godina je bila teška zbog pandemije, ali unatoč tome je godina bila uspješna. Nijedna započeta investicija nije zaustavljena. Dopustili smo nastavak rada i sačuvali smo radna mjesta koja su bila ugrožena. U Proračunu za 2020. godinu samo nastavljamo - kazao je Opara.

Nastavio je hvaliti se dosad učinjenim.
- Mnogo smo toga doveli do građevinskih dozvola. Na Vladi su odluke o koncesiji za Žnjan kao i za još dosta toga. Očekivali smo da će to ići brže, ali procedure su zahtijevale dovoljno vremena. U zadnji dio našeg mandata ulazimo kao uredan i spreman grad za iskorak koji je potreban - zaključio je.

Olenka Dadić, voditeljica odsjeka za financije, kroz prezentaciju predstavlja Proračun.

hr Thu Dec 17 2020 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Stanje nam dopušta da razmišljamo o relaksaciji mjera

Danas je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića, ministara, članova Stožera i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa te mogućem popuštanju nekih mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu nakon sastanka.

O popuštanju mjera

U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili u sljedećem tjednu, mjere koje su sada na snazi ističu 31. siječnja, ali sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu", rekao je Beroš, piše Index.

"Naše nastojanje da relaksirama je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera"

"Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna", rekao je.

"Mi imamo jako dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali mi moramo gledati širi kontekst", ustvrdio je Beroš.

"Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta", rekao je, javlja Index.

hr Sun Jan 24 2021 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/581fa5ca1eea8fc1998b464d/80
Foto: D.N.

U Šibensko-kninskoj županiji 5 novooboljelih

Trenutno je 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije
U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije pet osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije, izvijestili su u nedjelju iz Županijskog stožera.

Trenutno je 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 12 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 10 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 564 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 24 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sun Jan 24 2021 14:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Prometna na autocesti: Vozilo sletjelo s ceste te se zabilo u zaštitnu ogradu

Policijski očevid je u tijeku

Na autocesti A1 između čvorova Dugopolje i Vučevica u smjeru Zagreba, 15 minuta prije 12 sati, dogodila se prometna nesreća.

Kako se doznaje, do nesreće je došlo tako što je vozilo sletjelo s ceste te se zabilo u zaštitnu ogradu. 

Ima li ozlijeđenih, u ovom trenutku nije poznato. 

Policijski očevid je u tijeku.

hr Sun Jan 24 2021 14:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e17109629111c275b8b4597/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zadar: Tri djelatnika i 12 štićenika zaraženo u domu za starije

Nakon što je utvrđeno da je u domu koronavirusom zaražena jedna djelatnica, jučer su testirani svi štićenici i djelatnici

Na području Zadarske županije 32 su novozaražene osobe, a koronavirus ušao je i u jedan privatni dom za stare i nemoćne u Vrsima gdje je zaraženo tri djelatnika i 12 štićenika.

Nakon što je utvrđeno da je u domu koronavirusom zaražena jedna djelatnica, jučer su testirani svi štićenici i djelatnici, a pozitivan test ima troje djelatnika i 12 štićenika, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite

U posljednja 24 sata testirana su 242 uzorka, a pod aktivnim je nadzorom 1205 osoba.

Među novooboljelima 14 ih je u Vrsima, osmero u Zadru, po dvoje u Obrovcu i Preku te po jedna osoba u Galovcu, Ninu, Pagu, Pakoštanima, Poličniku i Salima.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je četvero pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

hr Sun Jan 24 2021 14:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .