Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fdb9c466f52df826f8b46da/80

Prihvaćen Proračun Splita za 2021. godinu! Prošla tek nekolicina oporbenih amandmana, sjednica se nastavlja sutra!

Proračun je usvojen sa 19 glasova 'za', bez suzdržanih i sa 7 glasova 'protiv' ovog dokumenta.
21:27 - S glasovanjem o Proračunu Splita za 2021. godinu završen je prvi dio maratonske sjednice. Sve se nastavlja sutra u 10 sati.

Proračun je usvojen sa 19 glasova 'za', bez suzdržanih i sa 7 glasova 'protiv' ovog dokumenta.20:30 - 
Krenulo se u čitanje i glasovanje o amandmanima.

27 amandmana 
na Proračun imao je SDP. Svi su redom odbijeni. Isti scenarij zbio se i s ostala 64 amandmana koji su bili previđeni za programe Proračuna.

Nije prihvaćena ni većina amandmana MOST-a, osim jednog. Još ranije. Grad Split sufinancirat će dva splitska obrta za čuvanje djece. Po djetetu se radi o iznosu od tisuće kuna koji je razlika između cijene koju roditelj plaća i cijene gradskog vrtića.

Pozitivan odgovor Nina Vele, splitskog dogradonačelnika imao je i tek amandman Tonćija Blaževića (HSLS) oko nacionalnih i vjerskih manjina.
Uvećala su se sredstva za kulturno umjetnički amaterizam nacionalnih manjina za 14 tisuća kuna te vjerskih zajednica za još 20 tisuća. 

'Prosperirao' je HNS. Prihvaćeno je svih 6 njihovih amandmana.


20:10 - Goran Kotur (SDP)
bio je posljednji u raspravi.

- Problem je što stojimo u istom prostoru ovoliko sati. Prvotno zbog situacije pandemije - započeo je Kotur na što je dobio uzdah kolega.

- Ova sadašnja garnitura neće biti u idućem mandatu. Ovo je jedna PR priča i ništa više i ništa manje od toga. Kako je mandat počeo, tako će i završiti - naizgled blještavilom i sve većim uspjesima, u realnosti je situacija drugačija - rekao je čelnik splitskog SDP-a.

- Još nam fali da se utrkujemo s Bandićem, ali samo na papiru - komentirao je Kotur.

- Ovdje je uspjeh kad se realiziraju projekti koje može izrealizirati neka mala općina. Svaki veći projekt vlast sama sebi podmetne nogu, znate o čemu govorim. Sve se može zamotati u celofan, ali to je sve što smo već očekivali.

Odgovorio mu je predsjednik Gradskog vijeća, Igor Stanišić govoreći kako su SDP-ovci na Proračun dali više od 100 amandmana.
- Grad ste ostavili u blokadi. Plaćao se samo hladni pogon. Niste adresu dali na pravu adresu, vi ste bili ti koji ste Grad ostavili 'na cjedilu'. Bolje nekakav Proračun, nego nikakav - oštar je bio predsjednik Vijeća.

- Plješćite, plješćite. To i je vaš domet - uzvratio je Kotur na pljesak nakon Stanišićevog obraćanja.

- Koja bi svrha bila toga da nemamo Proračun. Što bi se to napravilo? Što ste vi to napravili? Vaš predsjednik stranke je rekao svašta u ovom mandatu. Iz vaših redova su dolazile itekakve kritike. Ne znam kad je Kerum rekao par lijepih riječi u ovom mandatu - zaključio je Kotur.20:00 - 
Za raspravu se javio Ante Zoričić (Popravi grad) govoreći o problemu azila za pse te činjenici kako ga je gradonačelnik Opara imenovao koordinatorom za projekt azila za pse.

- Nisam pronašao azil za životinje u Splitu jer je zakon vrlo restriktivan po tom pitanju. Zahvaljujući angažmanu Tomislava Prljevića, Igora Stanišića, Jakova Vetme i Josipa Didovića mislim da smo pronašli lokaciju za azil za životinje. Ovo je prvi korak. Zemljište će biti darovano od strane Republike Hrvatske. Radi se o 10 tisuća metara kvadratnih na prostoru Klis-Grlo - kaže Zoričić.

Amandmanom će doći do iznosa od 500 tisuća kuna za stvaranje uvjeta kako bi Split i okolica dobili azil za pse.

Tomislav Prljević (HDZ) se javio za dodatno objašnjenje. Ustvrdio je kako je put do konačnog cilja - azila za pse još dugotrajan i trnovit.
- Svi govorimo o ovom problemu, a sad to moramo i podržati kroz Proračun.

Replicirao je i Martin Pauk (Neovisni za Hrvatsku) zahvaljujući Zoričića što je ideju počeo pretvarati u djelo.
- Svi mi imamo želje, ali mi moramo napraviti stotine koraka i međukoraka kako bi uspjeli. Vi ste to napravili. Nadam se da će ovaj projekt u dogledno vrijeme biti izrealiziran. 


19:55 - Tonći Blažević (HSLS) izrazio je nadu u podržavanje jednog amandmana HSLS-a.

- Evo nas na kraju balade. 
Gradonačelnik je rekao da su usvojeni amandmani, ali nisu. Samo je usvojen amandman kolegice Kovačić, drugi su redom odbijani - rekao je Blažević.

Istaknuo je jedan amandman HSLS, pa je izrazio nadu da će to biti drugi prihvaćeni amandman oporbe.
- Predložili smo dodatno povećanje sredstava za suradnju s nacionalnim i vjerskim manjinama. Guramo ovo treću godinu, a sada smo sve dodatno pojačali. Zamolio bih gradonačelnika i ekipu da malo razmisle o tome.

Za repliku se javio Martin Mladen Pauk (Neovisni za Hrvatsku)
- Ne slažem se s vašim amandmanom. U otvorenom smislu nema naših i njihovih - kratak je bio Pauk.
19:52 - Srđan Gjurković (HNS)
se javio za riječ.

- Proračun je ambiciozan, i vjerujem, održiv. U trenutcima kada vjerujemo da će ova korona kriza proći što prije, nadam se da će grad Split biti impuls pomoći gospodarstvu. 
Naš je najvažniji put razvoj škole, vrtića i kulture. HNS je dao šest amandmana vezano za parkirališta, hortikulturu, kulturu i sport.

U javnosti je najviše interesa izazvala naša podrška inicijativi glazbenika da se Oliveru Dragojeviću i Zdenku Runjiću dostojno oživi sjećanje postavljenjem kipa. Njih slušamo u svakom kantunu našeg grada, bez njih ne bi bilo ni galeba, ni Hajduka, ni Splita.19:42 
- Aida Batarelo (SDP) nastavila je s raspravom putem video veze.

- Teško je naći još nešto izvan onoga što su kolege iznijele. Olenka, svaka čast što ste se prihvatili ovog posla. To samo žene mogu u 'kašeti brokava' u kojoj ste se našli. Sadržaj je manjkav, ali to nije vaša krivica - krenula je Batarelo.

- Sve je napravljeno da se ništa s ničim ne može povezati. Radilo se po principu 'baš me briga za proračun' jer sve dogovor izglašava. Stavke su prepisivane u projekcijama za 2022. i 2023. godinu, gdje nisu prepisane, stavljene su kao nula - dodala je SDP-ovka.

Rekla je kako je u Proračunu puno tehničkih problema te kako nije najsretnije rješenje da se Grad zadužuje.

Za repliku se javila Natalia Tafra Bazina (Centar) koja je, također, pohvalila Olenku. 

Njezina stranačka kolegica, Marijana Puljak, ukazala je na par stvari.
- U doba krize imamo rekordan proračun. U takvim slučajevima je bilo za očekivati da će se više misliti na socijalne naknade. Ali to u proračunu baš i ne vidimo. Gospodarstvo i obrtništvu u 2021. godini se smanjuju u Gradu Splitu. Ima tu raznih tema o kojima ćemo raspravljati.


19:25 
Jakov Prkić je otvorio raspravu ispred kluba nezavisnih vijećnika.

- Javna objava Proračuna trebala je biti najkasnije 15. studenog ove godine, mi smo ga dobili 25 dana nakon zakonskog roka. Da smo ga dobili ranije mogli smo ga proučiti, napisati i amandmane. 

Nije za zanemariti niti uključivanje građana u Proračun. Niste napravili ništa kako bi se to omogućilo. Svima nama je cilj imati informirano i aktivno građanstvo koje bi sudjelovalo u donošenju Proračuna, barem u dijelu u kojem mogu sudjelovati - rekao je Prkić.

- Realno bi trebalo reći da je Proračun prenapuhan barem za četvrtinu milijarde. Vidi se po ovoj godini. Krize svugdje ima, ali kod nas je nema - dodao je gradski vijećnik.


Istaknuo je kako je prijedlog loš i neprekledan.

Replicirao mu je Ante Zoričić (Popravi grad).
- Olenka Dadić je napravila veliki posao u trenutku kada je Dragan Brtan istupio iz Banovine. Zahvaljujem joj se što je u takvim okolnostima prihvatila posao i onda razumijem i ovo kašnjenje.

- Da, stvarno. Gdje je Dragan Brtan? Nisam ga vidio - odgovorio mu je, pomalo sarkastično, Jakov Prkić.

Natalia Tafra Bazina (Centar) složila se s Prkićem oko zakonskog roka Proračuna koji je stigao tek 10. prosinca.
- Brojke su nerealne. Ponašate se kao da krize koronavirusa nema. U isto vrijeme očekujete rast prihoda od subjekata koje oslobađate nekih naknada. Uvaljujete grad u dugove i minuse! Imate višak, a idete u zaduživanje - među ostalim je rekla Tafra Bazina.

 

19:05 - Većina vijećnika tražila je pauzu zbog dugog trajanja sjednice. Odobrio ju je predsjednik Vijeća Igor Stanišić u trajanju od 10 minuta.18:50
- Gradonačelnik Andro Krstulović-Opara je zahvalio svima onima koji su sudjelovali u ranijih 13 točka jer su svi, tvrdi, svojim sudjelovanjem i amandmanima izrazili želju i volju za napretkom.

Proračun je težak 1.378,8 milijardi kuna

- Proračun kojega danas želimo donijeti je ogroman iskorak s obzirom na prvi koji je ova administracija imala. Naslijedili smo Grad bez gradonačelnika i proračuna, proračun smo donosili 12. rujna 2017. godine i proračun je bio 860 milijuna kuna. Danas je na milijardu i 300 tisuća. Jasno govori koliki smo iskorak napravili - istaknuo je Opara.

Poteštat je istaknuo kako je u proračunu i stavka od 170 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova.

- Ovaj proračun napravljen je po uzoru na fantastičnu realizaciju onoga iz 2019. godine. Ova godina je bila teška zbog pandemije, ali unatoč tome je godina bila uspješna. Nijedna započeta investicija nije zaustavljena. Dopustili smo nastavak rada i sačuvali smo radna mjesta koja su bila ugrožena. U Proračunu za 2020. godinu samo nastavljamo - kazao je Opara.

Nastavio je hvaliti se dosad učinjenim.
- Mnogo smo toga doveli do građevinskih dozvola. Na Vladi su odluke o koncesiji za Žnjan kao i za još dosta toga. Očekivali smo da će to ići brže, ali procedure su zahtijevale dovoljno vremena. U zadnji dio našeg mandata ulazimo kao uredan i spreman grad za iskorak koji je potreban - zaključio je.

Olenka Dadić, voditeljica odsjeka za financije, kroz prezentaciju predstavlja Proračun.

hr Thu Dec 17 2020 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcf3076f52dff14e8b45d8/80
Foto: Pixabay

Šibenski ugostitelji najavili akciju, nude besplatnu kavu za van

Akcija traje od 12 do 13 sati.
Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, istaknuo je da su neki ugostitelji “na rubu plača” zbog financijske situacije, a o puštanju glazbe rekao je da su imali ideju puštati konferencije Stožera ako zabrane glazbu.

Također, najavio je današnju akciju ugostitelja u Šibeniku.

- Povodom otvaranja terasa građani će moći od 12 do 13 popiti besplatnu kavu za van na terasama. Vjerujem da će se i ugostitelji u drugim gradovima pridružiti - kazao je Oreščanin za N1.

hr Mon Mar 01 2021 08:38:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vremenska prognoza: Sunčano uz temperaturu do 17 °C

Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar i bura.
Danas će u Dalmaciji biti sunčano uz većinom umjeren sjeverozapadni vjetar i buru. 

Najviša temperatura između 8 i 12 u unutrašnjosti te 15 i 17 °C na obali i otocima te u unutrašnjosti Dalmacije.

Sutra će prevladavati sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku buru koja će oslabiti tijekom dana i prijepodne okretati na umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Najniža temperatura zraka od -4 do 1, na Jadranu od 4 do 8, a najviša uglavnom između 12 i 17 °C, javlja DHMZ.

hr Mon Mar 01 2021 08:04:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603c8c9b6f52df28ed8b456c/80

Kafići otvaraju terase, dopušteni treninzi u zatvorenom

U zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet.

U Hrvatskoj se danas popuštaju protuepidemijske mjere. Otvaraju se terase kafića, a sportaši se vraćaju u dvorane. No sve to kreće uz stroga ograničenja.

Od danas je omogućeno usluživanje gostiju na otvorenim terasama uz pridržavanje mjera od kojih ističem radno vrijeme od 6 do 22 sata, rad samo na otvorenim dijelovima (bez pleksiglasa i stakla), potrebno je osigurati razmak od 1,5 metar od svakog stolca i najmanje 3 metra među stolovima, najveći dopušteni broj ljudi na terasi treba istaknuti na ulazu, dezinfekcijska sredstva.

U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet.

Omogućeno je treniranje u zatvorenim prostorima uz pridržavanje mjera. Prostori se trebaju provjetravati. Najveći dopušteni broj ne smije biti veći od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane. Dopušteni su treninzi bez kontakta sportaša, što znači da borilačke vještine i sl. se mogu održavati, ali bez kontakta. Nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je nužno, ne smije biti više od dvije osobe. Obavezne su maske osim za vrijeme vježbanja.”

Dopuštanjem rada na terasama očekuje se i povećanje prihoda.

“Vjerujem da će biti jedan plus, a koliko u postotku vidjet ćemo kada prođe prvi tjedan. Vjerujem da neće sigurno sad ni prva dva dana odmah baš svi otvoriti, da će se to sve iskristalizirati do kraja tjedna i početka idućeg. Ugrubo, možda mogu izletjeti s brojkom 20 ili 30 posto, ali vidjet ćemo”, kazala je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Sportovi u zatvorenom

Osim ugostiteljskih objekata, popuštanje mjera obuhvaća i sportsku sekciju pa će se tako dopustiti i održavanje treninga u zatvorenim prostorima uz ograničeni broj ljudi koji se kontrolira pa tako jedna osoba mora imati 20 m2 osiguranog prostora oko sebe. Fizički kontakt između sportaša je zabranjen, odnosno trenirati se mogu samo beskontaktni sportovi.

Dvorane, kao i rekviziti u njoj će se tako morati redovito provjetravati i čistiti, a prilikom dolaska i odlaska, sportaši će morati nostiti zaštitnu masku. Isto tako, ne preporučuje se korištenje svlačionica i tuševa, piše N1.

hr Mon Mar 01 2021 07:41:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603c0e9d6f52df02ed8b456b/80
Foto: DalmacijaNews

Splitska psihologinja: 'Neke epidemiološke mjere dosta su nelogične! Sve ovo predugo traje, ljudi su nestrpljivi!'

S prvim danom ožujka na snagu je stupilo blago popuštanje mjera, ali ni s tim popuštanjem depresija neće popustiti.

Teška situacija uzrokovana pandemijom, koja je već godinu dana uvelike promijenila svakodnevicu svakog čovjeka na ovoj 'zemaljskoj baloti', nikako da upiše svoja posljednja slova. Kraj se, štoviše, ne nazire. Ruku na srce, nitko nije očekivao da će 'novo normalno' ovoliko trajati.

Kakvo je mentalno stanje nacije? Kako nas ova kriza psihički pogađa? Tko pati najviše? I kako se suočavati s dugoročnim posljedicama? Tek je to dio pitanja kod kojih smo za pomoć pitali uglednu splitsku psihologinju Mirjanu Nazor koja i u sedmom desetljeću života aktivno pomaže u rješavanju brojnih modernih problema nacije.

- Veliki dio ljudi je pomalo nestrpljiv. Sve ovo traje godinu dana i čini se puno više od onoga što su građani očekivali. Još jedan element, koji pridonosi tom teškom podnošenju ovakve situacije, je što su neke mjere dosta nelogične. Dosta je ljudi izgubilo povjerenje u ono što Stožer traži, pa se onda na novim mjerama budi revolt. Bez obzira na stroge i teške mjere, ako smo uvjereni da čuvamo sebe i druge, onda ćemo to izdržati, ali ako mislimo da je to maltretiranje ljudi, onda postaje sve teže – kazuje Mirjana Nazor za DalmacijaNews.

Nelogičnost u mjerama, kaže, vidi u tome što su ljudi bili bliže jedni drugima kada su čekali u redu za kavu, nego da su sjedili. Kao i brojne druge zabrane u sportu zbog kojih se smanjila aktivnost, a građani počeli provoditi vrijeme 'sjedilačkim načinom'.


'Najviše su patili stariji ljudi...'

- Djeca predškolske dobi su najmanje patila u ovom vremenu jer je najmanje zabrana bilo u vrtiću, a kod kuće su se nalazili u ugodnom ambijentu s roditeljima, bakama i djedovima ili nekim drugim bliskim osoba. Školskoj djeci su, sasvim sigurno, falili vršnjaci. Kod odraslih, zrelih ljudi razlike postoje u smislu koliko je pojedincu potrebno druženje, ali najviše su patili stariji ljudi kojima je rečeno da ne kontaktiraju s mladima. Oni su bili zakinuti za ono što im je potrebno i zato sam se mnogo puta pitala zašto čuvati fizičko zdravlje ako im uništavamo njihovo mentalno - govori ugledna splitska psihologinja.

S prvim danom ožujka na snagu je stupilo blago popuštanje mjera, ali ni s tim popuštanjem depresija neće popustiti. Brojne životne teme pale su u drugi plan, ali Nazor se nada kako ćemo se brzo vratiti starim životnim navikama. Opisala nam je njezinih godinu dana s malenim virusom.

- U prvoj, proljetnoj fazi preuređivala sam ladice i prelistavala knjige od kojih je dio otišao u antikvarijat. Srećom u kući u kojoj stanujem postoji terasa pa smo muž i ja svakog lijepog dana šetali, bez dodira s drugima. Osim izravnih kontakata sa znancima, prijateljicama i vlastitom djecom, nisam imala drugih kontakata - tvrdi.

Zaključuje i kako nije nikad mislila da će u komunikaciji koristiti moderne platforme poput Zooma pa skromno priznaje, za kraj razgovora, kako je zbog korone 'stekla iskustvo koje ne bi inače'. Kao jednu od rijetkih dobrih stvari.


hr Sun Feb 28 2021 22:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .