NOVI HIT NA SCENI

Hit-predstava Slučaj vlastite pogibelji i bogat popratni program u četvrtom danu 34. Marulićevih dana

„Slučaj vlastite pogibelji“ svoje je kazališno uprizorenje doživio krajem prošle godine, prije objave romana, što je svojevrsni kazališni kuriozitet i presedan. Treći je to roman u Novakovoj „međimurskoj trilogiji“ a kako su prethodni romani „Črna mati zemla“ te „Ciganin, ali najljepši“ odjeknuli kao književni a dramatizacije i kao kazališni hitovi, domaća je kulturna javnost imala velika očekivanja. Nakon premijere kritika je o predstavi, između ostalog, napisala: „čisti kazališni užitak“, „krimić u stilu filmske priče koji publiku ostavlja bez daha“, „Redatelj Plazibat stvorio je veliku predstavu”…

“Slučaj vlastite pogibelji roman je koji je mogao nastati samo u Hrvatskoj 2023. godine. Duboko i precizno secira sustave školstva i policije te pita; koliko kompromisa, koliko ustupaka možemo napraviti prije nego se nađemo na strani nepravde. Nepravda je u romanu sveprisutna i sveprožimajuća. Ona je vrsta neupitne datosti i samo pravednik i suvremena Antigona, Marli i Profa, bore se protiv nje“ zapisao je, uoči premijere, redatelj Ivan Plazibat. „Roman je velika freska Međimurja u 21. stoljeću, mozaik onih više Međimurja koji supostoje jedno uz drugo.“

Mrtvo tijelo mladog policajca pronađeno je na sjedištu golfa jednog zimskog jutra. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Obitelj od njegova starijeg brata, također policajca, zahtjeva da sazna istinu, kazni odgovorne. Ambiciozna profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje „Antigone“. Dok pokušava dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto od uvrijeđenih roditelja srednjoškolaca, pripadnika lokalne elite, gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, ali pronalazi odvažnost koje nije bila svjesna. Smrt mladog policajca, kao jeka fatalnog pucnja, stubokom mijenja živote onih koji su ostali.

U predstavi igaju: Dea Presečki, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš, Hana Hegedušić, Zdenko Brlek, Robert Španić, Ljiljana Bogojević, Helena Minić Matanić, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić, Robert Plemić, Marinko Leš, Beti Lučić, Mario Jovev, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Jasmin Mekić, Deni Sanković, Darko Plovanić, Damir Puja, Jan Rendić i polaznici Kazališnog studija mladih.

Autorski tim predstave, osim redatelja i autora dramatizacije Ivana Plazibata, čine: scenografkinja Liberta Mišan, kostimografkinja Petra Pavičić, kompozitor Hrvoje Nikšić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, operater kamere Luka Ivić, fonetičarka / jezična savjetnica Ines Carović.

Tzv. popratni festivalski program i u utorak nudi pregršt događanja. Tako će se, s početkom u 11 sati na Voćnom trgu održati Edukativno-interaktivna radionica za djecu “I ja volim Marka”, u Dvorani Sveučilišta Split u 15:30h 13. kroatistička tekstološka radionica Marulićeva Judita – neiscrpno vrelo novih promišljanja, a u foyeru HNK Split s početkom u 18h okrugli stol o Marku Maruliću „Marul kakva ne poznajemo. U središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića u 19h studenti glume izvest će program „Oživimo književnost“.

POSLJEDNJE DODANO: