Predsjednica u šetnji Splitom: Posjetila Grgura Ninskog, Dioklecijanovu stražu, obrtnike, pa pojela sladoled

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obišla je u četvrtak navečer središte Splita gdje je posjetila nekoliko obrtničkih radnji te se ponovno, kako je rekla, uvjerila u ljepote grada.

– Želim se upoznati sa stanjem kako žive ovi ljudi s kojima Split živi cijelu godinu, kako ide posao ljeti, a i moram reći da sam doista otkrila par dragulja, od najmanje čokoladarnice na svijetu do male vojničke crkvice u prolazu nad Zlatnim vratima. Svaki put kada dođem u Split, koliko god puta došla, uvijek otkrijem nešto novo prekrasno – izjavila je Grabar Kitarović novinarima.

Upitana kani li svojim autoritetom utjecati da se nekim obrtnicima prestane ‘gledati kroz prste’, odnosno da zakoni počnu jednako vrijediti za sve, odgovorila je kako takve pojave, za koje treba utvrditi jesu li stvar percepcije ili korupcije, treba spriječiti, kako bi odnos bio jednak prema svima.

– To je poanta učinkovite državne uprave i lokalne samouprave, da se prema svim građanima postupa jednako u skladu sa zakonima i propisima, ali i s etičkim standardima ponašanja državne uprave – poručila je predsjednica.

Izrazila je zadovoljstvo turističkom atrakcijom smjene Dioklecijanove straže. 

– Jako dobro, jako lijepo, čujem da su kostimi rađeni u Genovi u sklopu kostimografije koja je rađena za jednu popularnu stranu seriju. Prilično su vjerni, blizu originalima i mislim da su mi rekli da ta oprema otprilike teži 20 kilograma. Svaka im čast, po ovoj ljetnoj žegi i vrućini da ovako dostojanstveno, kao pravi rimski vojnici, odrađuju smjenu straže – istaknula je Grabar Kitarović.

Posjetila je i Vidilicu na brdu Marjan gdje se družila s posjetiteljima i turistima, poručivši kako je to mjesto, s kojeg se prostire pogled na Split te otoke Brač i Šoltu, jedno od najljepštih u Splitu. Splićane je pozvala da urede čemprese koji zaklanjaju pogled s Vidilice, a na novinarsku opasku kako joj je glas malo promukao, odgovorila je da već nekoliko dana ima virozu.

Grabar Kitarović je rukom dotaknula prst na spomeniku Grgura Ninskom, kojega posjetitelji tradicionalno dodiruju u nadi da će im se ispuniti želje.

POSLJEDNJE DODANO: