HITNA REAKCIJA

HGSS objavio slike s mjesta zrakoplovne nesreće kod Zagreba

U šumi južno od Kerestinca dogodila se tragedija u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a četiri su putnika ozlijeđena nakon pada sportskog zrakoplova, objavilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite. Zrakoplovom je putovalo pet osoba, a trenutno se provodi trijaža ozljeda i organizacija transporta stradalih, navodi se na platformi X.

Prema informacijama koje je prenio N1, poginuo je instruktor padobranstva, dok je među ozlijeđenima i jedan vojnik koji se rekreativno bavi padobranstvom, a zadobio je samo lakše ozljede. Preliminarni uzrok nesreće je kvar motora zrakoplova.

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je večeras detalje i fotografije s mjesta nesreće. “Danas, 25. svibnja 2024., došlo je do pada zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik. Prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati – stoji u priopćenju HGSS-a. Na temelju dojave, na teren su odmah upućene ekipe iz Samobora, Zagreba i Karlovca, ukupno 25 ljudi s 6 vozila.

Prva ekipa HGSS Stanice Samobor stigla je na teren u 17:18 sati, gdje su već bili prisutni policija, vatrogasci DVD-a Stupnik i djelatnici hitne pomoći. Zrakoplov je pronađen na lokaciji Stupnički Obrež, ulica Micani, u šumi.

HGSS je zajedno s djelatnicima hitne medicinske pomoći sudjelovao u trijaži ozlijeđenih, pružanju prve pomoći i pripremi unesrećenih za transport. Na mjestu nesreće pronađene su četiri ozlijeđene osobe i jedna smrtno stradala osoba. Zajedničkim snagama svih službi, unesrećeni su transportirani do vozila hitne medicinske službe (HMS). U intervenciji su sudjelovali i helikopteri HMS-a i MUP-a.

HGSS je izrazio sućut obitelji poginulog. “Ovaj događaj podsjetnik je na važnost koordiniranog djelovanja svih službi u kriznim situacijama. Ovakvi scenariji redovito se uvježbavaju kako bi HGSS, kao i ostale žurne službe, bili spremni za ovakve i slične intervencije”, zaključuju iz HGSS-a.

POSLJEDNJE DODANO: