Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

U koordinaciji s USKOK-om Služba organiziranog kriminaliteta dovršila istraživanje nad šest osoba

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.

U koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Služba organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad šest osoba zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave te poticanja na krivotvorenje isprave.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su: 62-godišnjakinja, dva 50-godišnjaka, 35-godišnjak i dva 33-godišnjaka, svi hrvatski državljani.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od 2. travnja 2014. do 11. listopada  2021. , sukladno prethodnom dogovoru s 50–godišnjim vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba svojim postupanjem omogućilo da suprotno zakonu ishodi najmanje pet rješenja o izvedenom stanju, kojim su legalizirane navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor.

Naime, 50-godišnjak, 35 -godišnjak i dva 33-godišnjaka izrađivali su arhitektonske i geodetske snimke u kojima su lažno ucrtavali da se na nekretninama - zemljištu u vlasništvu 50-godišnjaka, nalaze slobodnostojeće - manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene, iako su znali da na nekretninama nije bilo takvih zgrada, tj. nije bilo zgrada koje su se mogle ozakoniti, odnosno znali su da se radi o maketama zgrada. Snimke su izrađivali znajući da će ta dokumentacija biti predana u rad uredu zaduženom za donošenje rješenja o izvedenom stanju, a nakon toga je 62-godišnjakinja, državna službenica, zaposlenica ureda, koristeći ovlaštenja koja proizlaze iz radnog mjesta, bez obavljanja očevida sačinjavala zapisnike u kojima je neistinito navodila kako stanje na terenu odgovara priloženim snimkama, te iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti u pet predmeta provela postupke i izdala pet rješenja o izvedenom stanju, na koji je način ozakonila navodne zgrade i samostojeće objekte, te time izravno utjecala na značajno povećanje vrijednosti nekretnina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 62-godišnjakinja, kao službena osoba iskoristila svoj položaj i ovlasti i time drugom pribavila znatnu imovinsku korist tako što je u više navrata u službene isprave unijela neistinite podatke i svojim potpisom ovjerila takve isprave i uporabila ih u službi kao da su istinite, pa da je time počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje  da je 50-godišnjak potaknuo naprijed navedenu službenu osobu da, s ciljem da drugom pribavi korist, iskoristi svoj položaj i ovlasti i da kao službena osoba u službene isprave unese neistinite podatke i svojim potpisom i službenim pečatom ovjeri takve isprave i uporabi ih u službi, kao da su isitnite pa da je time počinio kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Također je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su u istom vremenskom periodu 35-godišnjak i 50-godišnjak pomogli službenoj osobi da s ciljem da drugom pribavi korist iskoristi svoj položaj i ovlast pa da su time počinili kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je naprijed navedeni 50-godišnjak potaknuo dvojicu 33-godišnjaka da izrade lažnu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava i takvu ispravu nabavio radi uporabe. Jedan 33-godišnjak je izradio lažnu ispravu, dok je drugi 33-godišnjak pomogao prvom da se takva isprava uporabi kao prava čime su počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, a navedeni 50-godišnjak kazneno djelo poticanja na krivotvorenje isprave.

Policijski službenici PU SD proveli su dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija, ureda, kojom prigodom su izuzeti predmeti koji se povezuju s izvršenjem navedenih kaznenih djela (PC-i, laptopi, mobiteli i dr.).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.

hr Thu Oct 14 2021 16:14:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/580885741eea8f296c8b4600/80

"Pala" još jedna mula, pokušala je ući u Hrvatsku opasana s više od kilogram kokaina

Nekoliko dana nakon što je u Zračnoj luci "Franjo Tuđman" pala Brazilka s gotovo kilogram kokaina, danas je uhvaćena nova mula
Svega nekoliko dana nakon što je uhićena Brazilki koja je progutala preko 74 kapsule kokaina - nova slična situacija.

Podsjetimo se, u zračnoj luci pala je Brazilka u kojoj je bilo gotovo kilogram kokaina. Droga izuzetne čistoće bila je namijenjena ilegalnoj preprodaji na hrvatskim ulicama. Osumnjičenoj prijeti do deset godina zatvora.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV carinski su službenici na "Tuđmanu" ulovili još jednu mulu - opasana s više od kilograma kokaina pokušala je ući u Hrvatsku.

Iz carine nisu željeli govoriti o ovoj akciji, a iz policije poručuju da su izvidi tajni dok se istraga ne okonča te će sve biti poznato nakon toga. 
hr Sun Oct 17 2021 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Završen očevid u Solinu: Detonaciju uzrokovala eksplozivna naprava, policija traži počinitelja

Prema za sada prikupljenim informacijama na vozilima je nastala manja materijalna šteta

Policijski službenici obavili su očevid u Solinu u Gašpinoj ulici gdje je sinoć nešto poslije 22.00 sata došlo do oštećenja četiri vozila uslijed detonacije. 

Očevidom mjesta događaja je utvrđeno da je na neograđenu zemljanu površinu improviziranog parking prostora bačena eksplozivna naprava. Vještačenjem će se utvrditi o kakvoj se točno eksplozivnoj napravi radi.

Prema za sada prikupljenim informacijama na vozilima je nastala manja materijalna šteta.

Provodi se daljnje kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

hr Sun Oct 17 2021 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

Dvije biciklističke nesreće: Dječak i pijani muškarac teško ozlijeđeni!

Dječak je zadobio frakturu lubanje te je hitno prebačen u bolnicu
12-godišnji dječak teško je ozlijeđen nakon što je spuštajući se skalama na biciklu izgubio ravnotežu i pao na asfalit. 

Zadobio je frakturu lubanje te je hitno prebačen u bolnicu. Nesreća se dogodila oko 16 sati u Zadru. 

Još jedna biciklistička nesreća dogodila se u Zadru. Naime, pijani 27-godišnjak je sinoć oko 20 sati pao s bicikla. 

Iz zadarske policije izvijestili su kako je 27- godišnjak izgubio kontrolu nad biciklom te je udario u zidić preko kojeg je pao. 

Izmjereno mu je 1.17 promila alkohola te je prema informaciji dežurnih iz PU zadarske u Bolnici zadržan na opservaciji uslijed težih ozlijeda.
hr Sun Oct 17 2021 10:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/616bc1ef6f52dfd8548b45e2/80
Foto: MUP

U Solinu netko bacio bombu, oštećeni parkirani automobili

Mjesto događaja je policija osigurala te je privela očevid
Sinoć, oko 22,13 sati u Solinu, nepoznati pocinitelj je bacio nepoznatu eksplozivnu napravu te su prilikom eksplozije oštećena četiri parkirana vozila.

 Ozlijeđenih nije bilo. Mjesto događaja su policajci osigurali te proveli očevid. 
hr Sun Oct 17 2021 08:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .