OSTALI BEZ ODLAGALIŠTA

HDZ-ovi gradonačelnici Imotskog političkim smicalicama pokušali se izvući od plaćanja 1,7 milijuna eura duga FZOEU-u

Grad Imotski je od Fonda još 2005. godine dobio bespovratna sredstva u iznosu od 4.113.960 kuna (današnjih 546.016 eura) na ime sufinanciranja projekta sanacije divljeg odlagališta otpada Kozjačić u neposrednoj blizini Imotskog.

Odlagalište Kozjačić je prirodna vrtača kakvima krško područje imotskog kraja obiluje, a komunalne vlasti Imotskog desetljećima su je koristile za neselektivno odlaganje otpada iz Imotskog i okolnih mjesta.

Naime, ni Đuzel ni Budalić od 2005. naovamo, dakle gotovo 20 godina, iako je FZOEU uplatio novac za tu namjenu, nisu ništa napravili da se Kozjačić sanira i da se otpad ukloni iz vrtače. Imotski i okolna mjesta otpad i dalje odlažu na istom mjestu., prenosi Nacional

No u međuvremenu je priča o odlagalištu Kozjačić i obvezi njegove sanacije pretvorena u političko-financijsko-kriminalnu trakavicu u koju su umočeni i gradonačelnici Imotskog, ali i bivši HDZ-ov ministar regionalnog razvoja Marko Pavić i sam premijer Andrej Plenković.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 2014. godine tužio Grad Imotski Trgovačkom sudu zatraživši povrat nenamjenski utrošenih 4,1 milijuna kuna. Presudom je Trgovački sud  2017. godine naložio Gradu Imotskom da Fondu vrati novac.

Grad Imotski se na presudu žalio, no i taj je spor 2020. izgubio na Visokom trgovačkom sudu, čime je presuda postala pravomoćna i Grad Imotski je bio dužan vratiti novac Fondu.

Pravomoćna presuda je obvezujuća za svakog građanina Hrvatske. No ne i za HDZ-ovog gradonačelnika Budalića, koji je pokušao „potegnuti“ političke veze kako bi isposlovao da se Imotskom oprosti dug koji je u međuvremenu zbog nagomilanih zateznih kamata narastao na više od 13 milijuna kuna, odnosno 1,75 milijuna eura.

Nacional je još u jesen 2021. godine pisao da novi gradonačelnik Ivan Budalić, koji je na dužnost stupio 2017. godine i koji je u međuvremenu i na parlamentanim izborima 2020. godine osvojio saborski mandat zastupnika HDZ-a, nastoji iskoristiti svoje političke veze kako bi Fond „zaboravio“ na naplatu duga, pri čemu se nije libio i od samog premijera Plenkovića, uz pomoć bivšeg ministra Pavića, pismeno zatražiti da mu oprosti nagomilani dug.

Zahvaljujući upravo hrabrom suprotstavljanju Ana-Marije Lakić i Srđane Piasevoli kriminalu i bezakonju, Fond je s dolaskom novog ravnatelja Siniše Kukića 2021. godine sa Gradom Imotskim sklopio sporazum o obročnoj otplati duga od 13 milijuna kuna i problem se krenuo rješavati.

FOND: Grad Imotski plaća dug

Ukupan dug Grada Imotskog prema Fondu, koji je uključivao glavnicu i zatezne kamate, iznosio je 13.115.733,9 kuna, odnosno 1.740.756 eura.. U lipnju 2021. godine Grad Imotski je na račun Fonda jednokratno uplatio iznos od 3.300.000 kuna, odnosno 437.985 eura.

„Nakon toga je tadašnji direktor Fonda Siniša Kukić s gradonačelnikom Imotskog (Ivanom Budalićem) sklopio Sporazum o obročnoj otplati preostalog duga u iznosu od 9.815.733 kune (1.302.771 eura)“, stoji dalje u odgovoru Fonda.

 Gradu Imotskom oprošten nemali iznos koji bi platio na ime zateznih kamata u vremenu od prosinca 2021. pa do lipnja 2030. godine.

Gdje je Grad potrošio novac?

U što je Grad utrošio novac Fonda? To ni do danas nije poznato. No neobična je podudarnost da je bivši gradonačelnik Ante Đuzel, koji je tu funkciju obavljao do svibnja 2017., u vrijeme svojeg mandata, dakle upravo u vremenu kada se sanacija odlagališta otpada trebala događati, a nije, u blizini Imotskog sagradio superluksuznu vilu s velikim bazenom  kategoriziranu s pet zvjezdica koju iznajmljuje za desetak tisuća eura na tjedan.

No poznato je da je Đuzel proteklih godina pravomoćno osuđivan i zbog naplate lažnih putnih troškova za vrijeme službenih boravaka u Zagrebu i noćenja u zagrebačkom hotelu Westin 2005. i 2006. godine, u kojima uopće nije bio, ali i za lažiranje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

POSLJEDNJE DODANO: