HDZ U PROBLEMIMA

HDZ i Domovinski pokret danas započinju pregovore. DP: “SDSS ne može biti dio većine!”

Građani su nam rekli svoje i da žele vladu koja će biti desnija nego dosad. Nemamo opcije nego s Domovinskim pokretom. Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad. A pružili bi podršku toj vladi iz Sabora. Ići ćemo u tom smjeru jer i Plenković nema druge opcije – kaže nam sugovornik iz HDZ-a uvjeren da će se tako doći do parlamentarne većine.

HDZ i Domovinski pokret danas započinju pregovore, a ta opcija je na stolu kao kompromisno rješenje. Čak se razmatra možda i opcija da bi neka druga manjina, a ne SDSS dala potpredsjednika Vlade. Kako Domovinski pokret ne želi sa SDSS-om, ova opcija bi u računici HDZ-a, zadovoljila sve. DP bi mogao reći svojim biračima da su maknuli SDSS iz nove vlade, a SDSS da neće u tu vladu s Domovinskim pokretom, ali podržavaju Plenkovića i sve dobro što je on učinio dosad za manjine.

Ali to je računica HDZ-a. Od sugovornika iz Domovinskog pokreta smo saznali da to njima ne dolazi u obzir. A službeno će se očitovati uskoro, na tiskovnoj konferenciji na kojoj će govoriti predsjednik Ivan Penava. 

SDSS ne može biti dio većine – kratko i jasno nam je poručeno iz Domovinskog pokreta.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nam nije odgovorio na pozive i poruke, tek smo neslužbeno saznali da i oni nisu oduševljeni takvom idejom, piše 24sata.

HDZ i DP zajedno imaju 74 zastupnika i nedostaju im dva. Osam zastupnika manjina se odlučilo držati zajedno. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je rekao da on neće u vladu bez manjina, a oni imaju dva dodatna zastupnika. Prema izvorima iz HDZ-a, Hrebaku je pak prihvatljivija opcija podrške iz Sabora. Očito pregovori i neće biti tako jednostavni i brzi kako se nadaju u HDZ-u. Naravno, ako se DP i SDSS ne predomisle ili barem ne omekšaju svoje stavove.

POSLJEDNJE DODANO: