‘Mi smo djeca kao i druga’: Pomozimo djeci iz doma na Brdima da ovaj Božić dočekaju sretno i ispunjeno!

‘Po domovima sam od rođenja. Roditelji nisu sposobni brinuti o meni. Izabrali su radije svoj želje nego mene. Imam bake i tete. Čujemo se svi međusobno, ali zapravo sam usamljen. Uskoro izlazim iz doma i sretan sam zbog toga, ali ne vjerujem da ću uspjeti’. (Dječak 17 godina) 
Ovo je samo jedna od priča korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Split koji se nalazi na Brdima. 
U tom domu smještena su djeca od 14. do 21. godine života, a razlozi njihovog boravka su različiti. 
Ustanova brine o djeci koja iskazuju probleme u ponašanju ili onima koji su zbog osobnih i obiteljskih razloga smješteni u dom. Centar provodi izvršenje odgojnih mjera izrečenih maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama te maloljetnicima koji su, rješenjem suca za mladež upućeni na privremeni smještaj u dom do okončanja postupka. 
Usluga se pruža i djeci koja su u skitnji ili bijegu, bez nadzora roditelja, ali i maloljetnim tražiteljima azila. 
Trenutno u domu na Brdima boravi 17 korisnika i korisnica kroz tri odgojne grupe. 
‘U domu sam skoro cijeli život. Sud je odlučio da ne smijem viđati obitelj iako se ja čujem s mojim roditeljima. Najveća mi je želja da sam s obitelji. Najtužniji sam kada su vikend i praznici, a nemam kamo otići. Sam sam.’ (Dječak 14 godina) 
Blagdansko je vrijeme – prosinac, kojeg mnogi nazivaju najljepšim mjesecom u godini. Osjećaj topline doma, pripadnosti i ljubavi glavne su parole koje se propagiraju u prosincu, no za djecu na Brdima ovaj mjesec obilježava strepnju i iščekivanje hoće li blagdane provesti u svojoj obitelji. 
Često se dogodi da su uvjeti u primarnim obiteljima i socijalnom okruženju nepromijenjeni i rizični za djecu i mlade iz kojeg razloga većina i tijekom blagdanskih praznika ostaje u ustanovi. 
Činjenica je da su zbog niza patoloških obiteljskih disfunkcionalnosti mladi izdvojeni iz obitelji kako bi im se pokušalo pružiti priliku za oblikovanje života i vrijednosti te kako bi osnažili sebe i svoje vidike za budućnost. 
Ravnateljica doma, Marija Tešija, izuzetno je zadovoljna korisnicima doma za koje je imala samo riječi hvale. 
To nisu ništa drugačija djeca od svojih vršnjaka, već su zbog obiteljskih neprilika morali doći u dom kako bi ponovno dobili priliku za izgradnju boljeg života.
– Mladi koji su u našoj ustanovi imaju priliku, rekla bih za pozitivan, osnažujući i podržavajući izbor kroz psihološku i socijalno pedagošku pomoć i podršku. Učimo ih svojim primjerom kao i multidisciplinarnim pristupom kako uspješno balansirati kroz nemire adolescencije. Učimo ih slušati i razgovarati. 
Frano Marijić, socijalni pedagog koji već tri godine radi u domu na Brdima, ispričao nam je kako se u ovo blagdansko vrijeme provode aktivnosti kao uređivanje prostora, razgovori o poklonima, a djecu koja mogu, pripremaju se za odlazak obiteljima. Oni koji to nisu u mogućnosti u Domu će učiniti sve kako bi osjetili blagdansku atmosferu i toplinu – od blagdanskog ručka do poklona.
Djeca s Brda često se marginaliziraju i stereotipiziraju kao problematični i odbačeni, što je apsolutno teza puna predrasuda. Profesor Frano, govori nam kako su oni djeca kao i sva ostala, no zbog tužne i teške obiteljske situacije morali su doći u dom.
– Djeca u ovom domu dolaze sa svojim ranama, traumama za koje nisu krivi i onda kada ga sustav uzme pod svoje teško je izići iz tog ‘kruga’. Ne mogu oni utjecati na to kakva im je obitelj, a često nose osjećaj krivnje i tereta, još kada im to društvo dodatno nameće, šaljete mladom čovjeku poruku da je problem što je apsolutno pogrešno i neprimjereno. Toj djeci treba ljubav jer će vam oni ako im je pokažete uzvratiti isto.
U ovo božićno vrijeme, važno je da otvorimo naša srca i progledamo što se oko nas događa, a da ponekad toga nismo ni svjesni. Ravnateljica Marija Tešija, želi samo jedno, a to je da i ‘mladi s Brda’ dobiju priliku za razvitak u svojem gradu, a ne da ih se marginalizira.
Njihove božićne želje su skromne. Slatkiša nikada nije malo, a osobito bi ih razveselila adaptacija teretane jer to su godine kada se ‘pumpaju’ mišići. Korisnici su s odgajateljima obojili zidove, sprave su odavno donirane, no pod je star i prostoru je potrebno preuređenje. 
– Pomoć bi nam dobrodošla! Oni dosta vremena borave u teretani, i bilo bi lijepo kada bi je još mogli urediti., rekla je ravnateljica. 

Zamolili smo korisnike da napišu svoje želje za Božić:
1. M.I. – elastične gume za vježbanje (deblje)
2. M.B.J. – RBG lampice ili stabilizator za mobitel
3. P.F. – donji dio trenirke S ili M
4. D.Č. – JBL GO bluetooth zvučnik i čokolada
5. P.D.  – donji dio trenirke adidas L
6. A.T. – slatkiši ili RGB svjetla za sobu u boji
7. L.S. – Nike tenisice (42 broj)
8. D.J. – bon za Kaufland ili Muller slatkiše

Za sve one koji žele ispuniti želje ovoj djeci, mogu se javiti u naš inbox i pod rednim brojem odabrati kome žele uljepšati Božić poklonom kojim će ovoj djeci vratiti osmijeh na lice ili ako želite možete sudjelovati u opremanju teretane. 

POSLJEDNJE DODANO: