Sedam porcija voća i povrća dnevno za bolje zdravlje

Brojne javnozdravstvene kampanje diljem svijeta potiču na konzumaciju
voća i povrća zbog vrijednih nutrijenata povezanih s blagotvornim
učinkom po zdravlje. Dosadašnje preporuke poticale su unos od barem 5
porcija voća i povrća dnevno, međutim, nova engleska studija ukazuje na
potrebu za ponovnim pregledom sadašnjih preporuka.

Analizom podataka Nacionalne ankete o zdravlju provedene na 68.000
ispitanika u dobi od 35 godina i starijih, tijekom sedam godina, engleski
stručnjaci došli su do brojnih zanimljivih zaključaka, piše portal Vitamini.hr.

Rezultati su
pokazali kako sedam porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od
prijevremene smrti za 42 %. U osoba koje su konzumirale 7 porcija ovih
namirnica ustanovljen je 31 % manji rizik od srčanog udara te 25 % manji
rizik od smrti uzrokovane karcinomom.

Uspoređujući učinak povrća i
voća, unosom 2-3 porcije povrća dnevno, došlo je do snižavanja rizika od
prerane smrti za 19 % , a konzumacijom voća 10 %. Na temelju toga
zaključeno je kako povrće ima značajniji učinak na zdravlje nego
konzumacija voća.

Autori istraživanja izdvojili su prijedloge za poticanje unosa voća i povrća:

• Povećanje dostupnosti voća i povrća

• Osiguravanje jeftinijeg voća i povrća u supermarketima

• Voće ili povrće mora biti sastavni dio obroka u školama

• Dogovaranje obveznog udjela voća i povrća u jelovnicima dostupnim u kantinama velikih tvrtki

Smatraju kako je ovim konstruktivnim preporukama moguće poboljšati
zdravstveni status i onih skupina koje su slabijeg socio-ekonomskog
statusa. 

POSLJEDNJE DODANO: