Kakve nas vremenske (ne)prilike čekaju do kraja tjedna

Pred nama je prvi travanjski tjedan! U cijelosti će biti nestabilan, što znači da će se vrlo često izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a nema dana u kojem neće biti povremene kiše ili pljuskova, barem lokalnog karaktera. Čitavog tjedna temperature zraka neće odveć varirati i bit će u granicama klimatološkog prosjeka za dio godine ili nešto više…

U ponedjeljak i dalje promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Kiša i pljuskovi bit će samo lokalnog karaktera, a ponegdje se ne može isključiti mogućnost jačih grmljavinskih neverina. Ujutro će puhati umjereno, u Dalmaciji ponegdje na moru i jako jugo, posvuda će postupno slabiti u drugom dijelu dana, na sjevernom Jadranu navečer i prestati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho bit će tijekom utorka. Samo ponegdje, uglavnom u prvom dijelu dana može biti slabih pljuskova. Puhat će slabo jugo i jugozapadnjak, navečer će prestati i u noći na srijedu okretati na slabu buru, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, a slabe lokalne nestabilnosti izglednije su u Dalmaciji, iako se obilne oborine ne očekuje. Zapuhat će sjeverozapadnjak koji će u drugom dijelu dana na otvorenom moru ponegdje biti pojačan. Temperature od jutra u porastu, najviše dnevne bit će od 18 do vrlo toplih 25°C ponegdje u Dalmaciji.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u četvrtak. U većini krajeva suho, a uglavnom su u zaobalju mogući pljuskovi i grmljavina. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Zadržat će se toplo, rijetko gdje i vrlo toplo.

Dosta sunca bit će i tijekom petka. Lokalni razvoj oblaka u drugom dijelu dana može donijeti slabe pljuskove. Navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje, a ponegdje su mogući neverini. Noću slaba bura, danju će zapuhati jugo koje navečer na moru može biti umjereno. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u dane vikenda bit ćemo pod utjecajem nove ciklone sa zapada. Zbog toga će biti promjenjivo oblačno, uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti znatno češća u odnosu na prethodne dane, a u subotu ujutro može biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a temperature zraka neće se bitno mijenjati.

Novo jačanje juga moguće je u ponedjeljak.

POSLJEDNJE DODANO: