Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f450700daf72d667a8b4570/80
Foto: Pixabay

Dalmatinski maslinari: "Cijene maslinovog ulja će porast za 20 do 30 posto"

Na glavnom splitskom pazaru cijene od 80 do 100 kuna – ovisno o tipu ambalaže
Suša i u maslinicima. Problema će biti s urodom maslina, kojima suša inače pogoduje. Ako ne padne kiša do sezone berbe, plodovi će ostati mali pa će samim tim maslinari dobiti i manje ulja koje bi moglo dosegnuti cijenu od 150 kuna po litri.

Ivanu je maslinarstvo u krvi. Prvi veći maslinik posadio je s pokojnim ocem ’98. godine, a sada je vlasnik njih tri u Kaštel Lukšiću.

- Mi smo proizvođači ekološkog maslinovog ulja. Proizvodimo ulje od tri varijeteta maslina. Imamo monosorte od oblice, maslinke i levantinke i također se bavimo konzerviranjem maslina. - kaže za N1 Ivan Vicenco, vlasnik OPG-a.

Iako je maslinama manjak oborina saveznik, dugotrajna suša ipak je ostavila traga – plodovi su manji i ako ne nabubre dovoljno do sezone branja, rezultat je manje ulja.

- Naši plodovi jesu donekle osušni, ali oni se polako nakon ove prekjučerašnje kiše vraćaju nazad u život i na neki način mi sad odbrojavamo posljednji mjesec do berbe.

A kakva će ona biti ovisi i o području na kojem se maslinik nalazi. Najveće gubitke trpe oni na krševitim područjima.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov kaže:

- Primamo izvješća kako su masline usljed dugotrajne suše smežurane i tamo gdje nema dovoljno zemlje da se zadrži vlada već su počele otpadat. Maslinari trpe štetu. Tamo gdje ima zemlje u maslinicima još jedno dva tjedna i ti maslinici će gubiti svoje plodove.

Pa će zbog toga, ali i porasta cijena materijala, svaka kap postati dragocjena. Očekuje porast cijena od 20 do 30 posto.

- Neće poskupjeti maslinar svoj rad, nego i žulji će isto koštati. Koštat će ambalaža više, gorivo, prijevoz, transport, sama sredstva za zaštitu. Sve ono oko maslinovog ulja i truda maslinara će poskupjet pa ujedno i finalni proizvod ekstra djevičansko maslinovo ulje. - govori Ljubenkov.

Ivan cijene neće dizati. Smatra da su se neki previše prilagodili turizmu i bez razloga poskupjeli proizvod.

- A s druge strane zaboravljaju da su ljudi oko nas, koji koriste maslinovo ulje, koji su i naši sugrađani i koji će biti tu i nakon što odu turisti. Možda bi u solidarnosti trebao biti realan. Po meni cijena iznad 130 kuna za litru ulja je na neki način pljačka. - govori Vicenco.

Na Pazaru cijene od 80 do 100 kn

Na glavnom splitskom pazaru cijene od 80 do 100 kuna – ovisno o tipu ambalaže. Osim ulja, može se kupiti i autohtona sadnica. Ako oko Male Gospe ne padne kiša, cijene ulja ići će gore, kažu na pazaru.

- Pošto sam proizvođač nastojat ću što manje dignuti, sve zavisi o urodu. Suša je, urod je dobar, ali plod je sitan, nema kiše, sve zavisi o kiši. - govori Josip Ercegović iz Rogoznice.

Dalmatinci s bez maslinovog ulja ne mogu zamisliti život. Razumiju maslinare i moguća poskupljenja.

- Koristim ga i to obilato. Suša je velika, nema se i morat će poskupjet. To je posao, nije to samo tako da padnu same, pa ih skupit i doviđenja. Ima tu posla puno. - kaže Ivica Lepšanović.

A taj posao itekako košta, pa su i poskupljenja neminovna. Najveća briga za maslinare ove sezone nije urod, već koliko će ulja zbog suše donijeti.

hr Wed Aug 31 2022 20:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .