Article

//www.dalmacijanews.hr/files/615ed02f6f52df564a8b45a2/80

Zamjenik Kuzmanić na sastanku s ministrom Butkovićem: Najavljen nastavak realizacije započetih prometnih projekata na području Splita i okolice

Ministar Oleg Butković je danas tijekom jutra održao sastanak s zamjenikom gradonačelnika Grada Splita Antoniom Kuzmanićem i pročelnicom za EU fondove Radojkom Tomašević na temu statusa realizacije prometnih projekata na području Splita i okolice.
Nakon što je gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak morao otkazati svoje sudjelovanje zbog sinoćnjeg potresa u okolici Sinja i Trilja, sastanak je ipak održan pa su tako uz ministra na sastanku sudjelovali državni tajnici te predsjednici uprava Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture.

Glavne teme sastanka bile su vezane uz strateške projekte razvoja prometne infrastrukture na području Grada Splita započete 2018. godine kada je u Splitu održana sjednica Vlade Republike Hrvatske gdje je uz podršku Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana donesen niz zaključaka u cilju poboljšanja prometne infrastrukture. Riječ je o projektima poput novog ulaza u Split – čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC8 – trajektna luka Split, projekta izgradnje nove pristupne i izlazne ceste iz trajektne luke Split – “interventni izlaz iz luke“, nove multimodalne platforme splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš, rampe na ulici Zbora narodne garde, daljnjim koracima u provedbi projekta „Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području Grada Splita“ te mnogi drugi.

Tijekom posljednje tri godine na svim ovim projektima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je uz svoje nadležne tvrtke iz resora, intenzivno surađivalo sa Splitsko-dalmatinskom županijom te s Gradom Splitom u vrijeme mandata prethodnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Rezultati suradnje su jasno vidljivi i posljednjih tjedana kada su otvoreni radovi na projektu izgradnje rampe na raskrižju Ulice Zbora narodne garde i Ulice Domovinskog rata. Riječ je o jednoj od najkritičnijih prometnih lokacija na području Splita, dok se izgradnjom navedene rampe očekuje poboljšanje prometnog stanja na ovom raskrižju.

Na sastanku je nova gradska uprava upoznata sa svim prethodnim aktivnostima i planiranim projektima kao i dinamikom istih, a u cilju kvalitetnog partnerstva i podrške u realizaciji svih započetih projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a posebno u pogledu rješavanja prometne zagušenosti u gradu.

U ime Hrvatskih cesta, predsjednik Uprave Josip Škorić je na sastanku istaknuo da je zadovoljan s napretkom projekata koji su se pomno razvijali i pripremali prethodnih godina te u ovom trenutku došli u fazu da su spremni za izvođenje i realizaciju. Bitno je naglasiti kako pokretanje svih predviđenih gradilišta označava ujedno i pokretanje velikog investicijskog ciklusa u grad Split i okolicu, a što će za konačnu svrhu imati manje gužve, veću sigurnost i bolju povezanost. Budući da će za vrijeme trajanja radova ovo područje biti veliko gradilište, potrebno je napomenuti kako će građani trebati biti partneri u smislu strpljenja i poštivanja privremene regulacije prometa.

U konačnici ovi projekti podrazumijevat će izgradnju nove kvalitetne infrastrukture te rekonstrukciju postojećih dijelova državnih cesta koje će infrastrukturu ovog područja podići na zavidan nivo te omogućiti bolju prometnu komunikaciju i dnevnu migraciju bez gužvi.

Ministar Butković je istaknuo kako je od izuzetne važnosti nastaviti realizaciju svih projekata na području Grada Splita, budući da prometna infrastruktura grada Splita već dugo godina ne prati njegov razvoj.

- Svi projekti kroz koje smo danas prošli su na vrhu liste prioriteta Vlade, budući da znamo koliko je to važno za razvoj grada Splita, ali i cijele županije o čemu govori i današnji sastanak s zamjenikom gradonačelnika, ali i već započeti projekti na kojima dugo radimo sa županom Bobanom i njegovim suradnicima. To su projekti kojima je trebalo neko vrijeme da se pokrenu, ali drago mi je da danas svjedočimo realizaciji i na terenu“, zaključio je ministar Butković.

Zamjenik gradonačelnika Kuzmanić naglasio je važnost dobivanja koncesije za Žnjanski plato te se veseli izjavi ministra Butkovića o vrlo brzom rješavanju ovog pitanja. Također veseli ga predanost Hrvatskih cesta da sve započete projekte, Zagorski put, zapadna rampa ZNG-a, kružni tok nakon tunela Mravince prema TTTS i ostale završe u najkraćem mogućem roku.

Zamjenik gradonačelnika se zahvalio ministru Butkoviću na inicijativi da održimo više ovakvih operativnih sastanaka kako bi ubrzali rješavanje otvorenih pitanja te je ministra i njegove suradnike pozvao u Split na sljedeći ovakav sastanak kako bi na licu mjesta mogli vidjeti napredak svih projekata.
hr Thu Oct 07 2021 12:48:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61706ccf6f52df685a8b45b9/80
Foto: DalmacijaNews

Bojan Ivošević dobio kaznenu prijavu zbog uklanjanja kioska Alujevićevih na Rivi!

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro".
Četiri godine bezvlašća na Rivi, prije dva tjedna, dobila su, tako se barem činilo, konačan rasplet. Ograda postavljena na dnu glavne splitske ulice kasno popodne najavila je nastavak radova, ali... Dok se slagala zaštitna ograda na Rivi, poštom je prema Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu putovala kaznena prijava Željka Lubine, opunomoćenika obitelji Alujević koja se ne miri s činjenicom kako je njihov kiosk postao prošlost.

Grad Split, stoji u prijavi, nije nadležan za postupanje jer je "nekretnina označena kao posjed Autobusnog kolodvora te je nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro". 

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, objašnjava Lubina, 29. lipnja donijelo je rješenje o uklanjanju kioska, na što su se Alujevići žalili. Kasnije je županijski Upravni odjel za zaštitu okolišakomunalne posloveinfrastrukturu i investicije poništio rješenje Grada, točno 4. listopada, dan prije nego je krenula jutarnja akcija pokraj Turističke palače.

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti te prekoračenja granica svoje ovlasti podnesena je kaznena prijava protiv dogradonačelnika Bojana Ivoševića i voditelja Odsjeka za redarstvo grada Splita Gorana Dlake. Kaznenu prijavu zaradio je i Frano Vuko, komunalni redar grada Splita koji je donio prvo rješenje o uklanjanju kioska.

"Nadi Alujević, osnivaču Cavala pričinjena je šteta u iznosu od najmanje 200 tisuća kuna, a radnicima Nadi Alujević, Dariju Alujeviću, Mikuli Alujeviću i Sari Alujević prouzročena je šteta od najmanje 24 tisuće kuna mjesečno, počevši od 5. listopada 2021. godine pa nadalje, a sve u namjeri da se društvu Cavalo onemogući rad i primanja iz rada u namjeri da sebe promoviraju kako vrše bezakonje i provode bezakonje", napisao je Lubina.

Podsjetimo, tog 5. listopada na Rivi su stigle sve službe kako bi uklonili bespravni objekt od devet kvadratnih metara zbog kojeg se Riva nikad nije u cijelosti popločala. Vlasnici, bračni par Alujević i njihov sin, prvo su kiosk okružili kombijem i kamionom. U vozilima su sjedili. Kasnije su se zaključali u unutrašnjost kioska, a nakon ulaska vatrogasaca odvela ih je interventna policija.

Presliku kaznene prijave, kako smo doznali, dobili su i gradski vijećnici u večernjim satima.


hr Wed Oct 20 2021 21:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7492f929111c378d8b459e/80
Foto: Pixabay

Iz Vlade potvrdili da nema uvođenje obaveznih covid potvrda: "To je potpuno netočno"

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja, kazao je glasnogovornik Vlade

Glasnogovornik Vlade, Marko Milić, demantirao je napise o uvođenju obaveznih covid potvrda od 1. studenoga.

- Pojedini medijski natpisi o tome da se u Hrvatskoj od 1. studenog uvode obavezne Covid potvrde za sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i veći broj društvenih djelatnosti i aktivnosti su potpuno netočni. O tome se u Vladi i Stožeru civilne zaštite RH, koji donose mjere, nije razgovaralo.

Udio necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima te preminulima, nažalost, jasno ukazuje da dinamika četvrtog vala COVID-19 i njegove posljedice ovise prije svega o broju necijepljenih u Hrvatskoj.

Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja i potaknuti sve koji još oklijevaju da se cijepe, jer je to jedini izlaz iz ove pandemije. - rekao je za N1 glasnogovornik Vlade Marko Milić.

hr Wed Oct 20 2021 20:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6170516a6f52df075b8b4577/80
Foto: HRT

HRejting popularnosti političkih stranaka: HDZ i dalje vodeći, Možemo izbacio SDP s drugog mjesta

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika
U Dnevniku HTV-a objavljen je HRejting popularnosti političkih stranaka. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Rezultate HRejtinga, kao i obično, u središnjem Dnevniku HTV-a predstavila je novinarka Tatjana Munižaba.

● Ovo je turbulentan mjesec za većinu političkih stranaka. Je li to utjecalo na njihov redoslijed i status kod birača?

Hrvatski su birači potpuno nezainteresirani ili su, pak, postali potpuno imuni na hrvatsku politiku i političare. To bi se moglo zaključiti kad se vide rezultati ankete i uzme u obzir činjenica da je ona provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija, nakon što se SDP potpuno raskolio, a Možemo zapetljao u vlastitom neznanju ili neiskustvu i nakon što je Domovinski pokret dobio novog predsjednika.

Unatoč svim tim zbivanjima, promjene od prošlomjesečnog HRejtinga na razini su statističke pogreške i mjere se u promilima.

Konkretno, HDZ je s 27,3% i dalje vodeća stranka bez izgleda da uskoro bude ugrožen. Možemo u Zagrebu, SDP u Saboru trpe velike muke, ali te muke očito ne doživljavaju i njihovi birači, pa su kao i prošli mjesec te dvije lijeve opcije gotovo izjednačene. Ali sad je Možemo sa 16,1% drugi, a SDP s 15,9% treći.

Most je jedina stranka koju proteklih mjesec dana ništa nije treslo i ustabilio se na četvrtoj poziciji. S potporom od 6,8% usto je i zadnja stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

Efekt naglog anketnog skoka, uobičajen kad stranka dobije novog predsjednika, Domovinski pokret nije doživio. I s Ivanom Penavom na čelu ostali su ispod izbornog praga. Trenutačno imaju 4,1%.

Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u Saboru, a nijedna od njih u anketi ne prelazi 1,5% biračke potpore. To su redom: Fokus (1,5%), HSS (1,5%), Centar (1,3%), Hrvatski suverenisti (1,3%) i Živi zid (1,2%). Zatim su IDS (1%), HSU (0,8%), HNS (0,8%), Reformisti (0,8%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%) i zadnji HSLS (0,5%).

● Usporedba HRejtinga o popularnosti političkih stranaka s rujanskim. Može li se ipak nekoga proglasiti najvećim gubitnikom ili  dobitnikom?

Najveći dobitnik svakako je HDZ. Presuda za aferu "Fimi Media" prije sedam dana, anketa zaključena jučer, a HDZ ne da nije pao nego je jedini među strankama koje prelaze izborni prag, minimalno (0,17%), ali ipak narastao.

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec (-0,01%), ali je s drugog mjesta izbacio SDP koji je pogubljen u unutarstranačkim sukobima izgubio 1,19% birača.

Još je više u odnosu na rujan izgubio Most (1,73%). A nisu proživljavali ni turbulencije ni previranja poput stranaka ispred njih.

No najveći su gubitnici, kad se sve zbroji i oduzme, ipak birači. U odnosu na rujan broj onih koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16,64%. 
hr Wed Oct 20 2021 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/617048106f52df745a8b45a8/80

Nezgoda na brzoj cesti Solin-Klis: Iz autobusa počelo dimiti, policija i vatrogasci dojurili na mjesto događaja!

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom
Danas oko 16,30 sati, na brzoj cesti Solin-Klis, došlo je do kvara na autobusu u kojem su se nalazili putnici. 

Naime, iz autobusa je počelo dimiti, a razlog tomu je što je iz motora potekla voda. Do dolaska policije, vozač je već sanirao kvar i nitko od putnika nije ozlijeđen. 

Osim policije, na teren su stigli i vatrogasci, no nije bilo potrebe za intervencijom.

hr Wed Oct 20 2021 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .