Article

//www.dalmacijanews.hr/files/631f1cb718d1cb43c48b45d7/80

Most: Prije donošenja odluke o povećanju cijena vrtića, tražimo rebalans proračuna

Kao bitan argument ova gradska vlast spominje i činjenicu da za razliku od susjednih gradova Split nije mijenjao cijenu

U četvrtak, na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o prijedlogu poskupljenja cijena vrtića za čak 25%. Kao jedan od razloga za povećanje cijene između ostalog spominje se najavljeno dodatno povećanje cijene energenata, a s obzirom da je Vlada najavila rekategorizaciju potrošnje električne energije, točnije dječjim vrtićima će se osigurati jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo – navedeni razlog više ne stoji.

Kao bitan argument ova gradska vlast spominje i činjenicu da za razliku od susjednih gradova Split nije mijenjao cijenu. Moramo istaknuti da smo jako iznenađeni s tom usporedbom, jer na ekonomsku cijenu vrtića bitno utječe broj vrtićke i jasličke djece, broj skupina, a upravo i Proračun grada Splita dopušta veći udio subvencije za razliku od znatno manjih gradova, sa puno manjim prihodima.

Kad se već spominje održivost dosadašnjeg standarda, veće cijene i sl. zar ne bi bilo logično da nam se navedena analiza da na uvid? Javnost treba znati točne brojke na temelju kojih je odlučeno da će ići veća cijena vrtića, a ne da jedina tablica bude ona starim/novim iznosima koje plaćaju roditelji te usporedba s drugim gradovima koji imaju znatno manje prihode od Splita, manje upisane djece, skupina, kao i manji prirez.

Ako nova gradska vlast konstantno priča o transparentnosti, neka to pokaže primjerom, neka navede točnu ekonomsku cijenu vrtića, kao i kretanje troškova koji utječu na istu u ovoj 2022. godini, a ne da donose odluke bez da pokažu analizu na temelju koje su došli do istoga.

Ovim putem tražimo od Gradonačelnika, da navedenu Odluku povuče s dnevnog reda i pozivamo sve gradske vijećnike da nas podrže, jer prije izglasavanja Odluke želimo imati podatke o:

- Ekonomskoj cijeni vrtića;

- Detaljnoj analizi povećanja eventualne cijene za 25%;

- Rebalansu Proračuna za 2022. godinu i mogućnosti pokrivanja razlike drugim proračunskim sredstvima;

- Uštedama s objedinjavanjem javne nabave hrane, potrošnog i higijenskog materijala, s obzirom da je u odgovoru na vijećničko pitanje koje je postavila Ivana Ljulj Cvitanić navedeno da se radi na pripremi objedinjenog postupka za sve četiri ustanove predškolskog odgoja te da se očekuje postizanje ušteda i smanjenja rashoda proračunskih korisnika za te predmete nabave.

Iz realizacije Plana rashoda za 2021. godinu vidljivo je po pitanju predškolskog odgoja u ustanovama Grada da je od planiranog izvršeno 98%, točnije 3 mil kn manje je utrošeno, npr. kad je riječ o režijskim troškovima,  300.000 manje je utrošeno od planiranih troškova.

Neosporno je da su troškovi rasli, no isto tako ne vjerujemo da je ekonomska cijena rasla 25%, kao i da ne postoji mogućnost da se u Proračunu pokrije razlika drugim stavkama, stoga smatramo da trebamo zajedničkim naporom iznaći mogućnost bez da se udari na kućne budžete.


hr Mon Sep 12 2022 13:28:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633bc38718d1cb500b8b45ae/80
Foto: fb: HPD Mosor

[FOTO] Više od stotoinu Mosoraša proslavilo popravak krova i otvorilo novu planinarsku sezonu

Planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje

U Hrvatskom planinarskom društvu Mosor listopad je počeo jako veselo. Održani su Dani Mosoraša koji predstavljaju tradicionalno njihovo okupljanje  nakon ljetnih radosti i početak planinarske sezone na Mosoru.

Ovaj put Mosoraši su imali dupli razlog za slavlje budući da su nakon 2 godine planiranja te više mjeseci rada, truda i mnogo odrađenih volonterskih sati napokon završili sa svim planiranim radovima kako bi  planinarski dom Umberto Girometta zasjao kako i zaslužuje.

U subotu se održala tradicionalna misa te blagoslov novog krovišta, a nedjelja je bila rezervirana za feštu. Vremenska prognoza ih  je počastila sa predivnim sunčanim danom te se na Mosoru okupilo više stotina Mosoraša, prijatelja iz raznih pl. društava i sugrađana. Program je otvoren pozdravnim govorom predsjednice HPD-a Mosor Ivane Radonić, a nazočnima su se obratili pročelnik Gospodarske sekcije HPD-a Mosor Goran Bratim, domaćin u planinarskom domu Špiro Gruica, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar i dogradonačelnik grada Splita Bojan Ivošević.

Podijeljene su zahvalnice glavnim donatorima, te je odrađena simbolična šetnja oko pl. doma, a nakon službenog dijela je uslijedila pjesma, veselje i druženje do dugo u noć.

Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora.

 - Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome.  Hvala još jednom svim donatorima koji su nam pomogli financijski da ostvarimo ovaj san, ali najviše veliko hvala svim volonterima koji su mjesecima nosili potreban materijal. Bez vas ovo ne bi bilo moguće  - poručuju Mosoraši.

hr Tue Oct 04 2022 07:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U Podstrani regulacija prometa zbog radova na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine

U Podstrani su u tijeku radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i sustava javne vodoopskrbe za dio općine Podstrana.

Od utorka 4.10.2022. do petka 14.10.2022. godine, u sklopu navedenih radova, izvodit će se radovi na prekopu državne ceste D8 (Grljevačka ulica) zapadno od priključka za hotel Le Meridien Lav.

Za vrijeme radova promet će se u zoni radova odvijati jednim prometnim trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila iz suprotnih smjerova uz pomoć svjetlosne signalizacije (semafora), izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

hr Mon Oct 03 2022 21:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f942c918d1cbcb6b8b45ad/80
Foto: Jadrolinija

Jadrolinija objavila nove upute vlasnicima otočkih iskaznica

Upute za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz

Hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija objavio je upute Agencije za obalni linijski prijevoz, koje vrijede za ostvarivanje prava za povlašteni prijevoz.

Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

Tijekom putovanja korisnik je dužan posjedovati važeću otočnu iskaznicu za povlaštenu putnu kartu kojom je ista izdana.

Svako korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz putnika i vozila, odnosno korištenje povlaštene putne karte koja se ne bude koristila u skladu s prethodno navedenim smatra se zlouporabom.

U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz.

Sve dodatne informacije vezano uz prava na povlašteni prijevoz ili uz otočnu iskaznicu možete dobiti u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.
hr Mon Oct 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Grad Sinj u srijedu počinje s pomoćnom isplatom udžbenika za 128 srednjoškolaca

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna

Odlukom gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja u srijedu, 05. listopada 2022. počinje isplata pomoći za 128 učenika koji su podnijeli zahtjeve za pomoć za sufinanciranje kupnje obveznih udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Sinja koji su, na temelju Odluke Gradonačelnika, ostvarili pravo na sufinanciranje kupnje udžbenika za 2022./2023. šk. godinu u slijedećim iznosima:

 - 900,00 kuna za obvezne udžbenike u 3-godišnjim programima,

 - 1.100,00 kuna za obvezne udžbenike u 5-godišnjim programima,

-  1.200,00 kuna za obvezne udžbenike u 4-godišnjim programima,

 - 1.700,00 kuna za obvezne udžbenike u gimnazijskim programima.

Za tu namjenu iz Gradskog Proračuna je izdvojeno 199.800,00 kuna.

Isplata će se vršiti u zgradi gradske uprave, Dragašev prolaz 24, soba 31, radnim danom od 09:00 – 11:00 i od 12:00 – 15:00 sati uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a podnositelja zahtjeva.

hr Mon Oct 03 2022 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .