Article

//www.dalmacijanews.hr/files/631f1cb718d1cb43c48b45d7/80

Most: Prije donošenja odluke o povećanju cijena vrtića, tražimo rebalans proračuna

Kao bitan argument ova gradska vlast spominje i činjenicu da za razliku od susjednih gradova Split nije mijenjao cijenu

U četvrtak, na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o prijedlogu poskupljenja cijena vrtića za čak 25%. Kao jedan od razloga za povećanje cijene između ostalog spominje se najavljeno dodatno povećanje cijene energenata, a s obzirom da je Vlada najavila rekategorizaciju potrošnje električne energije, točnije dječjim vrtićima će se osigurati jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo – navedeni razlog više ne stoji.

Kao bitan argument ova gradska vlast spominje i činjenicu da za razliku od susjednih gradova Split nije mijenjao cijenu. Moramo istaknuti da smo jako iznenađeni s tom usporedbom, jer na ekonomsku cijenu vrtića bitno utječe broj vrtićke i jasličke djece, broj skupina, a upravo i Proračun grada Splita dopušta veći udio subvencije za razliku od znatno manjih gradova, sa puno manjim prihodima.

Kad se već spominje održivost dosadašnjeg standarda, veće cijene i sl. zar ne bi bilo logično da nam se navedena analiza da na uvid? Javnost treba znati točne brojke na temelju kojih je odlučeno da će ići veća cijena vrtića, a ne da jedina tablica bude ona starim/novim iznosima koje plaćaju roditelji te usporedba s drugim gradovima koji imaju znatno manje prihode od Splita, manje upisane djece, skupina, kao i manji prirez.

Ako nova gradska vlast konstantno priča o transparentnosti, neka to pokaže primjerom, neka navede točnu ekonomsku cijenu vrtića, kao i kretanje troškova koji utječu na istu u ovoj 2022. godini, a ne da donose odluke bez da pokažu analizu na temelju koje su došli do istoga.

Ovim putem tražimo od Gradonačelnika, da navedenu Odluku povuče s dnevnog reda i pozivamo sve gradske vijećnike da nas podrže, jer prije izglasavanja Odluke želimo imati podatke o:

- Ekonomskoj cijeni vrtića;

- Detaljnoj analizi povećanja eventualne cijene za 25%;

- Rebalansu Proračuna za 2022. godinu i mogućnosti pokrivanja razlike drugim proračunskim sredstvima;

- Uštedama s objedinjavanjem javne nabave hrane, potrošnog i higijenskog materijala, s obzirom da je u odgovoru na vijećničko pitanje koje je postavila Ivana Ljulj Cvitanić navedeno da se radi na pripremi objedinjenog postupka za sve četiri ustanove predškolskog odgoja te da se očekuje postizanje ušteda i smanjenja rashoda proračunskih korisnika za te predmete nabave.

Iz realizacije Plana rashoda za 2021. godinu vidljivo je po pitanju predškolskog odgoja u ustanovama Grada da je od planiranog izvršeno 98%, točnije 3 mil kn manje je utrošeno, npr. kad je riječ o režijskim troškovima,  300.000 manje je utrošeno od planiranih troškova.

Neosporno je da su troškovi rasli, no isto tako ne vjerujemo da je ekonomska cijena rasla 25%, kao i da ne postoji mogućnost da se u Proračunu pokrije razlika drugim stavkama, stoga smatramo da trebamo zajedničkim naporom iznaći mogućnost bez da se udari na kućne budžete.


hr Mon Sep 12 2022 13:28:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60e18cc56f52df52c98b458d/80
Foto: Pixabay

Trgovci trebaju odabrati 16 radnih nedjelja, no ne svi. Evo na koga se zabrana ne odnosi

Za rad nedjeljom ipak neće vrijediti 'priziv savjesti'. Vlada je odustala od tog prijedloga nakon konzultacija s poslodavcima

Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Prodajni objekti tijekom tjedna najviše mogu raditi 90 sati. U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, dakle ukupno 105 sati u tjedan dana.

Kojim će nedjeljama prodajni objekti biti otvoreni određuju sami trgovci u skladu s potrebama, no ima iznimaka. Prema predloženim izmjenama, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio - željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisim, prenosi Danas.hr. 

Također, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama na malo i na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

hr Thu Dec 01 2022 20:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388f58d5d79654b1e8b474f/80
Foto: Ivana Ivanović

U Solinu uhićen Ivan Božić!

29-godišnjak koji je automobilom udario policajca

Uhićen je Ivan Božić, 29-godišnjak za kojeg su sumnja da je bio vozač automobila koji je pokosio vježbenika u policiji.

Uhićen jes još tri osobe, a policajci su ga svladali uz sredstva prisile.

Policija se oglasila službeno oko uhićenja oko 16:40 sati.

- Pronađen je te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak muškarac za kojim se tragalo od jučer. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom - kazali suhr Thu Dec 01 2022 17:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388cb495d7965bf248b457b/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Atmosfera s Prokurativa: Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje, Njujorčani u Modrićevom dresu

Split ispunjen kockicama

Igra se treća utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Split je ponovno ispunjen kockicama a nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama. Splićanima u navijačkoj atmosferi pridružili su se i Njujorčani s dresovima i šalovima na kockice. 

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…
hr Thu Dec 01 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6388a3835d796558228b45c9/80

U Splitu svečano proslavljena 30. obljetnica 158. brigade i 6. domobranske pukovnije

Položeni vijenci na groblju Lovrinac, slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja i održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu

Povodom 30. obljetnice osnutka dvije ratne brigade grada Splita, 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Split, Udruga veterana Domovinskog rata ove dvije splitske postrojbe organizirala je prigodan program.

Jutros su položeni vijenci na groblju Lovrinac a potom je slavljena sveta misa u samostanu Gospe od Zdravlja. Na kraju je održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

- Potrebno je naglasiti da su ove dvije jedinice izašle iz škverskog bataljona. Ne govorim to samo zato zbog obljetnice ovih jedinica već govorim da ih je jako puno izašlo iz škverskog bataljona. Nukleus je bio tu u Splitu, ali naravno tada smo bili iznimno jedinstveni u obrani domovine, priključili su se i Kaštelani, Solinjani, Trogirani, cijeli bazen koji je stao u obranu domovine. Često sebe pitam nakon 30 godina - Bože moj da je takvog jedinstva danas, sloge i zajednice u razvoju države, županije ili lokalne zajednice gdje bi nam bio kraj - rekao je župan Blaženko Boban.

Obratio se i jedan od sudionika:

- Danas smo se skupili prvenstveno da odamo počast onima koji su najzaslužniji za današnju slobodu, našim poginulim suborcima, ali s ponosom se sjećamo naših preminulih suboraca. Ovo je prigoda da se ratnici pozdrave, stisnu ruku i prisjete se onih koji više nema. Vrijeme zajedništva i ponosa predvođena dr. Franjom Tuđmanom. Danas smo ovdje kao kreatori loše noćne more političara i elita koje lažima i nesposobnošću dovode na rub domovinu, koji su osramotili i naše kolege. Teško nam je gledati i slušati poniženja koja dolaze od koalicijskih partnera kao da im je malo što su njihovi sunarodnjaci ubijali po Hrvatskoj, posebno prve dvije godine Domovinskog rata dok vojska nije ojačala. Zar ima većeg apsurda od onog u Borovu selu gdje na mauzoleju srpskog zločinca stoji ćirilićni natpis.

- Posebna čast mi je biti ovdje i posebno mi je drago da sam u Splitu i Dalmaciji. Ovih dana u zadnje vrijeme obilježavamo ustrojenje postrojbi i ono što bih htio reći, oni najodvažniji su se uključili i branili našu domovinu. Moram se malo vratit nazad i reći jedan je rekao da jedna vojska ‘45 nije napravila svoj posao do kraja. Hvala Bogu da nisu, to su pokušavali od ‘45 do ‘91., i nastavili i nisu uspjeli. Nastavili su kroz Vukovar, Škabrnju, kako su oni to željeli. Hvala Bogu nije im uspio taj naum. Ono što smo učinili ‘95. pokazuje da smo izrasli u časnu hrvatsku policiju i vojsku koja nije činila ono što su oni nama. Tu je naša veličina. Na to morate biti ponosni. Od svih nas izrasla je naša časna i ponosna Hrvatska i na to moramo biti ponosni - rekao je Dinko Tandara zamjenik ministra Tome Medveda.
hr Thu Dec 01 2022 14:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .