Moskva upozorava Kijev neka se ne približava NATO-u

Rusija je upozorila u utorak Kijev neka se ne približava NATO-u jer su prijašnji njegovi pokušaji u tom smjeru naštetili njihovim međusobnim odnosima kao i odnosima između Rusije i NATO-a.

“(Prethodni pokušaji) doveli su do zamrzavanja rusko-ukrajinskih političkih kontakata, naštetili su odnosima NATO-a i Rusije… i doveli do podjele ukrajinskog društva”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova dok u Bruxellesu zasjedaju ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Ruski MVP upozorava da će budući gospodarski odnosi između Moskve i Kijeva “uvelike ovisiti o vanjskopolitičkim akcijama Ukrajine”.

Rusija smatra Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku, dijelom svoje tradicionalne zone utjecaja i želi da se u ukrajinski ustav unese odredba o neutralnosti koja bi spriječila ukrajinsko pristupanje NATO-u.

Ukrajina je nastojala kandidirati se za članstvo u NATO-u za mandata predsjednika Viktora Juščenka (2005. do 2010.), čemu se Kremlj protivi jer bi prijemom susjedne Ukrajine u savez NATO dopro do ruskih granica.

POSLJEDNJE DODANO: