Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f74514b6f52df98008b458c/80
Foto: Twitter Vlade RH

Milina o slučaju Jandroković: 'Nikako ne stoji teza da netko upravlja policijom'

Komentirao je aktualne slučajeve.

Interventna policija obilježila je u petak 20 godina osnutka, a na svečanoj akademiji uz čelnike MUP-a i Ravnateljstva policije bio je i direktor njemačke interventne policije po čijem je modelu nastala ova hrvatska policijska jedinica za složenije zadatke.

Ravnatelj njemačke interventne policije Andreas Backhof rekao je da hrvatska policija kroz interventne jedinice zadovoljava europske standarde i to na jako visokoj razini. Istaknuo je i da druge države traže savjete od hrvatske policije prilikom ustrojavanja odgovarajućih policijskih jedinica što zaslužuje veliko poštovanje i priznanje, izvijestio je MUP.

- Stajali smo i stajat ćemo uz vas, savjetom, djelom i podrškom – kroz sve to vrijeme i mi smo učili od vas. Mi ne njegujemo samo strogo poslovne partnerske odnose na ravnopravnoj osnovi unutar policije. Kroz neko vrijeme razvili smo prijateljske odnose koji se temelje na uzajamnom poštovanju i povjerenju - kazao je Backhof.

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović ustvrdila je da je u odnosu na prethodne godine porasla potreba za uključivanjem interventne policije u razne svakodnevne zadaće te se značajno proširila vrsta i tematika poslova koje interventna policija obavlja.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina se zahvalio svim pripadnicima interventne policije naglasivši da uz specijalce upravo oni obavljaju najzahtjevnije zadaće. Podsjetio je da interventna policija aktivno sudjeluje u širokoj lepezi policijskih zadaća, a posebno naglasio njihov angažman na zaštite hrvatske granice – najduže vanjske granice Europske unije.

U MUP-u podsjećaju da interventna policija uz svoje temeljne poslove sudjeluje u složenijim kriminalističko-taktičkim situacijama kao što su potjere, pregledi objekata i prostora, zasjede, racije, blokade prometnih i drugih površina.

Značajna je uloga interventne policije i u pružanju pomoći drugim tijelima državne uprave, uhićenju opasnih kriminalaca, ali i ronilačkim akcijama te visokorizičnom osiguranju štićenih osoba.

Interventna policija angažira se i u slučajevima opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama i katastrofama te svim zadaćama gdje je potrebna nazočnost većeg broja timski obučavanih policajaca, ističu u MUP-u.

Milina o aktualnim slučajevima

Na pitanje o slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega je muškarac s Hvara nazvao ‘Njonjo’, a zbog čega je reagirala policija, Milina kaže: 

- Vidio sam medijske napise, ali u slučajevima kada su u pitanju štićene osobe potpuno su drugačiji protokoli postupanja, poseban je režim prikupljanja obavijesti i moguće ugroze takvih osoba. Policija je dužna provjeravati činjenice i nikako ne stoji teza da netko upravlja policijom, da joj netko nalaže da nešto treba činiti ili ne činiti. Tu je uključen cijeli sigurnosno-obavještajni sustav koji prikuplja obavijesti o eventualnim ugrozama štićenih osoba, rekao je Milina i dodao da u konkretnom slučaju nije utvrđeno da ima elemenata kaznenog djela.

O Festivalu slobode Milina kaže: 

- Bilo je već festivala slobode u više gradova, pa i u Europi, i mi imamo iskustvo. Policija će voditi računa da se održava javni red i mir, a bit će uključene i druge službe koje će paziti na poštovanje epidemioloških mjera. Policija će djelovati srazmjerno i ukoliko bude kršenja, to će se procesuirati. Ali i danas je naglašeno da se trebaju poštovati ljudska prava i omogućiti svakome da prosvjeduje. Ukoliko se utvrdi kršenje propisa, to će se i procesuirati”, rekao je Milina - prenosi HRT.

hr Fri Sep 17 2021 17:15:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f1f45ffdaf72d7a478b4583/80

Iz Udruge "Merjan" opleli po Puljku, nazvali su ga čak i šakom jada. "Ovdje se radi o revanšizmu pojedinca!"

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti.
Na prošloj sjednici splitskog Gradskog vijeća nije prošao prijedlog Igora Stanišića iz HGS-a da se među vijećnicima raspravlja o objektima na Marjanu. Stoga su se javili iz udruge "Merjan" govoreći kako prolazi i deveta godina u kojoj su oni na svome, ali bez rješenja.

- Obespravljeni na svome, osramoćeni putem medija, ništa gore nisu napravili nego preko milijun građana u Hrvatskoj (toliko je zahtjeva za legalizaciju podneseno, plus oni što uopće nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju).

Iako se radi o objektima za stanovanje, u kojima žive sa svojim obiteljima, ispada da su uzurpirali tuđe. Sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj su iznašle rješenje za svoje sugrađane, izašli im u susret, ali ne i Split.

Unatoč mišljenju Ministarstva da se može. Unatoč što su slični legalizirani na Medvednici, Telašćici i ostalim parkovima prirode... čak i na pomorskim dobrima. Ali ne i u Splitu - napisali su. 

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti. 

- Ovdje se postavlja glavno pitanje da li su oni uopće građani Splita?

Izgleda da je ovdje jedini problem to što smo na svome i ne želimo platiti sve koje treba u Banovini za prenamjenu prostora kao što je napravljeno malo, po malo za sve one kuće iznad tunela u Park šumi Marjan, ali zamislite tada se Društvo Marjan nije bunilo?! (Vila Ivanišević, Vila Stupalo, Kuće Benac itd.), dvije lučice, hotel, kafići...

Neka svatko izvede svoj zaključak zašto.

Ovdje se radi o revanšizmu pojedinaca  koji se tobože bore za javni interes i puna su im usta Marjana, a iza toga stoje nečiji interesi i otvoreni pokušaji da se nas istjera sa naše djedovine, a sve to ponavljamo za javni interes građana Splita što je apsolutna neistina.

Gradonačelniče - šako jada - oštro su napisali uz dokumentaciju. 
hr Sat Oct 23 2021 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f33f9c2daf72d17678b458c/80
Foto: Ilustracija

Nedjelja donosi sunčano vrijeme, idući tjedan meteorolozi javljaju pogoršanje

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Pretežno sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom, ujutro u unutrašnjosti ponegdje i maglom. Na kopnu će vjetar biti uglavnom slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 5 pa je moguć mraz, a duž obale između 11 i 14 °C. 

Najviša dnevna na kopnu od 10 do 15, a duž obale i na otocima između 16 i 20 °C, navodi DHMZ u svojoj prognozi za nedjelju.

- Ako za vikend idete na put, probleme bi vam mogla stvarati jaka bura, na udare ponegdje i olujna, osobito podno Velebita. Pritom subota donosi postupan prestanak oborine i razvedravanje, ali na jugu još lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom.

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Od utorka opet raste vjerojatnost za nestabilnije i nešto oblačnije vrijeme, ponegdje uz malo kiše - navela je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


hr Sat Oct 23 2021 17:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5dbfc8c729111caed68b4639/80
Foto: PRESS

Dalija Orešković uključila se u političku priču iz Splita: "Vice, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti!"

Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.
Saborska zastupnica i supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković uključila se u političku dramu koja se odvija u Splitu. Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.

- Puljak je u prvih šest mjesec prekršio gotovo sva načela transparentnosti pogodovanjem, namještanjem javnih natječaja i dodjelom poslova bez javnog natječaja privatnim firmama - napisao je jutros HDZ-ov Vice Mihanović.

- Što bi gospođa Dalija rekla na ovakve optužbe da je ostala na funkciji predsjednice Povjerenstva za sukob interesa? - veli Mihanović.

- Poštovani Vice Mihanović, stvar je krajnje jednostavna, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti, stoga evo mog odgovora: Odgovornost i krivnja se utvrđuje na temelju činjenica, prikupljenih dokaza i u okviru propisanih postupaka koje provode nadležna državna tijela.

Da sam ostala na čelu Povjerenstva, na isti način i po istim kriterijima preispitivala bi se odgovornost Andreja Plenkovića i njegovih ministara kao i odgovornost Ivice Puljka, ili bilo kojeg drugog dužnosnika. Da sam ostala na čelu Povjerenstva, Vici Mihanoviću bi poručila da ne može njegova politička stranka eutanazirati rad Povjerenstva kao nezavisnog antikorupcijskog tijela, a da potom niže rangirani stranački potrčci i puleni sami, bez ikakvog znanja i temelja laprdaju gdje pogodovanja, sukoba interesa ili korupcije ima ili nema - napisala je Orešković.

hr Sat Oct 23 2021 17:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/608d223a6f52dfc34e8b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Šimundić: 'Naša županija bogatija je za pet svjetskih prvaka'

Predsjednik županijske skupštine pohvalio se na Facebooku
Mate Šimundić. predsjednik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske, čestitao je našim kick-boksačima na velikom uspjehu na svjetskom prvenstvu u Italiji. 

Hrvatska i naša županija od danas su bogatiji za novih pet svjetskih prvaka.Nevjerojatan sportski uspjeh postigli su hrvatski borci u Italiji, na svjetskom prvenstvu u kick-boksu, koji je odnedavno i olimpijski sport. Splitski klub "Pit Bull" iznjedrio je čak četiri svjetska prvaka u različitim disciplinama, a slavu vrgorskoga kluba "Sv. Jure" pronio je Nikica Radonić, koji je postao svjetski prvak u full-kontaktu.

Od srca čestitam našim sportašima i njihovim trenerima i roditeljima, i obećavam da ćemo se potruditi kako bi imali prikladne uvjete za treninge i rad.

Bravo, mladosti! 
hr Sat Oct 23 2021 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .