Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618fda7d6f52dfa77a8b4573/80
Foto: SDŽ

Otvoren 11. međunarodni pčelarski sajam "Dalmatina"

Preko 40 izlagača sudjeluje na ovogodišnjem, 11. po redu međunarodnom pčelarskom sajmu "Dalmatina", kojega je jutros otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Upravo je županija pokrovitelj ovoga sajma, čiji je organizator Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Župan je istaknuo kako će Županija nastaviti podupirati ovakve sajmove, ali i rad pčelara i pčelarskih udruga. Četiri dalmatinske županije pokrenule su i postupak kojim je dalmatinski med dobio naconalnu zaštitu, a uskoro se ide i prema Bruxellesu kako bi se dobila zaštita na razini Europske unije.

- To je jedna od akcija u kojoj smo mi bili inicijatori, ali su nam se pridružile i ostale dalmatinske županije. Tako je naš med dobio zaštitu izvornosti, a sada će otići u Bruxelles na verifikaciju. To je posebna vrijednost kada je nešto zaštićeno. Drago nam je da su naši medovi postali segment zaštite izvornosti onoga što je uistinu dalmatinsko", rekao je župan Boban.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać najavio je da će ove godine, četvrtu godinu zaredom biti organiziran školski medni dan. 

- Svih 35 tisuća hrvatskih prvašića dobit će svoju prvu staklenku nacionalnog meda i slikovnicu edukativnog karaktera, prilagođenu djeci te dobi", najavio je Barać.

Ovaj sajam kroz radionice i predavanja ima i edukativni karakter. 

- Pčelarima želimo približiti nove tehnologije u pčelarenju, što je posebno važno s obzirom na situaciju klimatskih promjena koje nas pogađaju posljednjih godina", rekao je Mirko Ljubičić iz Saveza pčelarskih udruga SDŽ. 

Njegov kolega iz Saveza Ivan Mravak zahvalio je svima koji su pomogli realizaciju ovoga sajma. 

- Zahvaljujući našoj žuaniji i Ministarstvu poljoprivrede te gradovima i općinama koje nas prate, uspjeli smo organizirati ovaj događaj. Situacija s koronom je takva, a sve smo uspjeli organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama", rekao je Mravak.


hr Sat Nov 13 2021 16:33:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61ab70b56f52df2e9a8b459e/80

Splićani su kliknuli na Gorana Karana i Vagabundo band i uživali u koncertu „Divna je noć“

Goran Karan i Vagabundo band održali su danas u Muzeju grada Splita koncert pod nazivom „Divna je noć“. Događaj u organizaciji Turističke zajednice grada Splita građani su pratili na YouTube kanalu splitske Turističke zajednice gdje će i ostati za sve one koji ga žele iznova poslušati, čime se još jednom pokazala važnost ovogodišnjeg slogana Adventa u Splitu – „Kliknimo na Advent“.
Dragi naši internetski korisnici, lijepo nam je ovdje u prekrasnom Muzeju grada Splita, ali falite nam vi, naši slušatelji. Učinit ćemo najbolje što znamo, a vama želimo lijepi dan i svako dobro, poručio je Karan na početku koncerta kojeg su otvorili pjesmom „Ima jedno svjetlo“.

Uslijedile su pjesme „Dobro ti jutro, ljubavi“, „Kuća naše pisme“, „Lipa si, lipa“ i „Dugo nisam bio mlad“, a onda su izveli i „Divna je noć“, najnoviju pjesmu Gorana Karana po kojoj je nazvan i ovaj koncert. Glazbu za nju Karan je dugo vremena čuvao u ladici, a ove jeseni konačno je napisao i riječi te je naposljetku snimio u suradnji s Četiri tenora.

Splitski pjevač i Vagabundo band izveli su zatim i Karanove uspješnice „Za generaciju“, „Nima vrimena“, „Baš me briga”, „Splitski tango”, „Poljubi me”, „Prozor kraj đardina“ i „Kao da te ne volim“ za koju je glazbu napisao Zdenko Runjić, a stihove Nenad Ninčević.

Osim ovog koncerta, svi građani koji su danas između 11 i 12 sati prošli Peristilom, Pjacom, Vestibulom, Voćnim trgom i Trgom Gaje Bulata, mogli su uživati u a cappella kolendama u izvedbi KUD-a Jedinstvo. Riječ je o programu „Jedinstveni Božić s Jedinstvom“ kojeg će KUD održavati svake subote do Božića kako bi na splitske ulice donijeli dašak blagdanskog ugođaja.

Na bedemu Cornaro nastupio je KUDŽ Filip Dević, a od jutros je otvorena i četvrta ugostiteljska zona – Mertojak. Najmlađe tamo, između ostalog, očekuju predstave, projekcije filmova, ali i posjet svetog Nikole u utorak s početkom u 17 sati, dok je za one starije pripremljena bogata gastro ponuda i večernji koncerti, baš kao i u Perivoju, na Zvončacu i bedemu Cornaro.

Kulturni program nastavlja se večeras Retrospektivnim koncertom povodom 25. izdanja Festivala Cro Patria u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu. Sutra, osim paljenja druge svijeće na Gastroadventu, događaja kojeg će građani također moći pratiti putem Interneta, posjetitelje Adventa u Splitu očekuje i koncert Cappella Odak u crkvi sv. Frane te Gradskog zbora Brodosplit u crkvi Presvetog Otkupitelja.
hr Sat Dec 04 2021 14:45:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61aa337c6f52df90988b45db/80
Foto: pixabay

“Bradatoj aukciji” pridružuju se splitski motoristi

U tijeku je peta humanitarna “bradata aukcija koju se organizira za Županijsku ligu protiv raka – Split s ciljem podizanja svijesti o raznim oblicima karcinoma kod muškaraca i prikupljanja novca za rad Lige, a dio je globalne akcije “Movember”.

Zahvaljujući dr. Mirnesu Selimoviću, specijalistu urologije, organizira se predavanje na Medicinskom fakultetu, u petak 3. prosinca, u 17.30 sati, u dvorani Medicinskog fakulteta Split, Šoltanska 2. Urolog će govoriti o bolestima prostate, a ulaz je slobodan, pri ulasku je obvezna COVID potvrda.

Drugi važan, a od ove godine uvedeni sadržaj, održat će se dan poslije, u subotu 4. prosinca, od 8 do 11.30 sati, u Poliklinici Uglešić, Držićeva 16, gdje će svi zainteresirani moći obaviti besplatan ultrazvuk testisa.

Ovaj, inače ne tako jeftin pregled, za njih će biti besplatan, ali su moguće donacije zainteresiranih u za to pripremljenu škrabicu “Bradate aukcije”. COVID potvrda ovdje neće biti obvezna.

Osim zvuka brijačih mašina, u subotu, 4.12. u podne, početak „Bradate aukcije“ obilježit će i zvuk oktana. Okupljanje splitskih motorista na koje su pozvani svi vozači motora, zakazano je na platou ispred puba Plan B, odakle se kreće prema Vukovarskoj i istočnim dijelovima grada. Predvođeni entuzijastima iz splitskih moto-klubova, ‘bradati karusel’ proći će Lovrinac, Stobreč, Sirobuju, potom na povratku Ul. Domovinskog rata, Zapadnom obalom do Rive, Đardin, trajektnu luku, Bačvice, Zentu i natrag na „Bradatu aukciju“.

Očekuje se da će netipična humanitarna akcija i ove godine srušiti neke rekorde jer se prijavio veliki broj kandidata za brijanje. Uz brojne entuzijaste, na brijačke stolice sjest će i članovi moto klubova te cijeli jedan razred srednje Obrtno tehničke škole Split.

Sve što se pojede i popije tijekom dana također ide u humanitarne svrhe, tako da ste svi pozvani na piće i slasne zalogaje, uz prethodnu donaciju za Županijsku ligu protiv raka Split. „Koliko tko može i ima, nema ograničenja ni imperativa, obavezno je samo dobro raspoloženje i dobra volja. Za nas će to bit puna šaka brade!“ – poručuju organizatori.

Prva „Bradata aukcija“ organizirana je 2017. i do 2020. je uplaćeno preko 240.000 kuna za prevenciju i liječenje malignih bolesti. Ove godine cilj je premašiti sto tisuća kuna, a sakupljena sredstva bit će utrošena na edukaciju šire javnosti o važnosti preventivnih pregleda.

PROGRAM za subotu, 4.12.:

8:00 – 11:30 dr. med. Mirnes Selimović – besplatan pregled i UV testisa u Poliklinici Uglešić, Držićeva 16

11:30 – 12:00 okupljanje motorista za Bradatu vožnju

12:00 – 21:00 Bradata aukcija – nastupa PLAN B s vrhunskom spizom i pićima, glazbu pušta DJ Matthew Bee, a u popodnevnim satima bend „Little sisters“

hr Fri Dec 03 2021 16:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a3e61a6f52df6c928b457c/80
Foto: DalmacijaNews

Predstavljena zbirka karikatura Mihaele Erceg

"Knjiga godine" se sastoji od 365 karikatura o obilježavanju raznih svjetskih datuma
Pred ispunjenom dvoranom Gradske knjižnice Marka Marulića (GKMM) u Splitu, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera Mihaela Erceg - Mihe je predstavila svoju prvu knjigu pod nazivom "Knjiga godine: Di si bija ovih dana".

Mihaela Erceg Mihe je apsolventica zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti na smjeru animacije, te je program započeo predstavljanjem njenih animiranih filmova, zatim se uz voditeljsku ulogu Josipa Škilje, stand-up komičara i člana "Splicke scene" nastavio čitanjem njenih pričica i razgovorom o spisateljskim projektima. Nakon takvog upoznavanja sa svestranošću ove 24 godišnje Splićanke započeo je razgovor o njenoj prvoj knjizi.

"Knjiga godine" se sastoji od 365 karikatura o obilježavanju raznih svjetskih datuma, te dodatnih ilustracija mjesečnih obilježavanja.

U duhovitim razgovorima s voditeljem Mihe je objašnjavala kako je i zašto obrađivala pojedine "praznike" kao što su dani svjesnosti o osobnim trenerima, trivije, rupa na cesti, odustajanja od novogodišnjih odluka, gaća od tute, priče o tetovažama, planiranja svog sprovoda ... o tome kako izbjegava osobne trenere, kako i gdje se prvi put tetovirala, kako zamišlja vlastiti sprovod. Smijeh se stalno prolamao dvoranom.

Predgovor knjizi je napisao Ivica Ivanišević, koji je i na samom predstavljanju rekao:

- Ovo je kolosalni projekt. Izračunao sam da joj je trebalo punih 45 dana za knjigu, to je posao za ubiti se!  Divno je da netko mlad uz studiranje i sve obaveze izda ovakvu knjigu. Ako je netko s 24 mogao 'napraviti'ovu bloketu, strah me što možemo očekivati u naredna desetljeća.

U ispunjenoj dvorani GKMM vidjela su se poznata estradna lica Duška Mucala i Ivice Bubala, kao i Marka Dješke i Matije Pisačića, poznatih autorskih imena u animatorskoj i strip zajednici, koji su doputovali iz Zagreba kako bi Mihi dali podršku.

Mihe je zahvalila Tisji Kljaković Braić, Bobi Đuderiji i Tončiju Huljiću koji su je podržali, obitelji i supervizoru engleskog subtitlea Petri Vranjić te podupirateljima Županiji splitsko-dalmatinskoj, Pametnici i Opstanku doo, TZ Gradac, Splitskom skautskom zboru kao i ovlaštenom distributeru, strip-knjižari Columbo. Posebne emocije su preplavile dvoranu u trenutku kad se zahvalila i mami, pok. Antoniji Erceg, dizajnerici s kojom je u istoj dvorani 2015. predstavljala knjigu "Nitko NE mora ODRASTI" a godinu kasnije izgubila borbu s karcinomom.

"Knjigu godine" je grafički uredila i oblikovala Ana Luketin Fahrenwald a izdao Artur jdoo. Obzirom da je prošla na natječaju Ministarstva kulture za otkup knjiga, uskoro će je dobiti sve narodne knjižnice u Hrvatskoj, a osim u strip knjižarama Columbo, može se pogledati i naručiti i online putem stranica http://www.knjigagodine.com.
hr Fri Dec 03 2021 12:49:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61a9fc196f52df6d988b45c6/80
Foto: Branimir Džaja

Advent u Splitu: Prvo pjeva Goran Karan, a onda djeci dolazi sveti Nikola

Drugi adventski vikend počinje koncertom u subotu u 11 sati u Muzeju grada Splita
Koncertom Gorana Karana i Vagabundo benda pod nazivom „Divna je noć“ u subotu u 11 sati u Muzeju grada Splita, počinje drugi adventski vikend.

Koncert će građani moći pratiti uživo, ali i na YouTube kanalu Turističke zajednice grada Splita , čime se još jednom potvrđuje važnost ovogodišnjeg slogana „Kliknimo na Advent”. U duhu blagdana vikend se nastavlja s još radosti i veselja.

Program „Sveti Nikola” koji se trebao održati u ugostiteljskoj zoni Mertojak ove nedjelje, te dolazak svetog Nikole i podjela darova mališanima koja je bila zakazana za ponedjeljak, zbog najavljenih loših vremenskih prilika prebačen je za utorak, 7. prosinca  s početkom u 17 sati na Mertojaku. U prigodnom programu sudjelovat će u utorak Studio M, Noa Dance, Vruća čokolada, Mažoretkinje grada Splita i Dječji zbor Srdelice

Splitski pjevač Goran Karan održat će pred splitskom publikom i svim gledateljima na Internetu koncert koji nosi isti naziv kao i njegova nova pjesma „Divna je noć“. Riječ je o pjesmi čiju je glazbu Karan godinama čuvao u ladici, a ove jeseni ispisao je njezine stihove i konačno je snimio u suradnji sa Četiri tenora.

Najmlađe posjetitelje Adventa, s druge strane, zasigurno veseli dolazak svetog Nikole. Njegov će životni put moći upoznati kroz pjesmu i ples u nedjelju na Mertojaku u sklopu programa „Sveti Nikola“. Prigodan program upotpunit će nastupi splitskih klubova Studio M, Noa dance, Vruća čokolada te Mažoretkinje grada Splita. Bit će to prava uvertira u blagdan svetog Nikole 6. prosinca. Tog dana omiljeni dječji svetac posjetit će mališane u ugostiteljskoj zoni Mertojak u 17 sati, družiti se s njima i podijeliti im prigodne poklone.

Ovogodišnji Advent u Splitu, podsjetimo, odvija se pod sloganom „Kliknimo na Advent”. Svi građani na taj način mogu „kliknuti” uživo s, primjerice, gastronomskom ponudom, kulturnim ili dječjim programom. S druge strane, dio programa prilagođen je digitalnim kanalima kako bi baš svatko mogao vidjeti sadržaj koji ga zanima, bez obzira na to gdje se nalazi. Građani tako mogu „kliknuti na gastro“, „kliknuti na kulturu“ i „kliknuti na igru“
ovog Adventa i zajedno pokazati da je advent prije svega osjećaj u srcu, bez obzira na to gdje se nalazili.

Najnovije informacije o manifestaciji i aktivnostima možete pratiti na  web stranici Turističke zajednice Grada Splita, Facebook stranici Visit Split, Twitteru, Instagramu i YouTube
kanalu.

hr Fri Dec 03 2021 12:15:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .