Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60b295786f52df758b8b45d8/80

Proslava Svete Trojice: Grkokatolici nakon dugo vremena ponovno u Vrlici

Proslava blagdana grkokatoličke župe Vrlika počela je svečanom akademijom u gradskoj vijećnici.

U Vrlici je 29. svibnja proslavljen grkokatolički blagdan Svete Trojice te je tako nakon više desetljeća obnovljena proslava župnog blagdana. Proslavu su zajednički organizirali grad Vrlika i Križevačka eparhija. 

Vrlika je malo mjesto u Dalmatinskoj Zagori koje se dugo dičilo s tri crkve koje su pripadale različitim vjerskim zajednicama. Uz rimokatoličku crkvu Gospe od Ružarja i pravoslavnu sv. Nikole sve do 1971. postojala je grkokatolička posvećena Svetoj Trojici (Sveto Trojstvo).  

Proslava blagdana grkokatoličke župe Vrlika počela je svečanom akademijom u gradskoj vijećnici. Govore su držali mons. Milan Stipić, križevački grkokatolički biskup, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić te inicijator izgradnje i proslave Ivo Mišur. Recitirane su pjesme vrličkih pjesnika, slavnog Milana Begovića te manje poznatog Vjekoslava Nikolića. Uzvanicima je pročitan i novinski izvještaj svečanog dočeka grkokatoličkog biskupa Drohobeczkog koji je ovo mjesto pohodio daleke 1895. godine. Program je pratila klapska pjesma. Gradonačelnik Vrlike je na kraju akademije uručio darove ocu biskupu: veliku uokvirenu fotografiju crkve Svete Trojice te vrličku kapu s kojom se biskup rado fotografirao.

Svečani program nastavio se u rimokatoličkoj crkvi Gospe Rožarice gdje je liturgiju služio križevački vladika Milan Stipić te je tako postao treći grkokatolički biskup koji je pastoralno pohodio Vrliku. Pjevao je zbor grkokatoličkog pastoralnog centra u Zadru kojeg je vodio otac Livio Marjan. Otac Milan Stipić je u svojoj propovijedi naglasio da je kršćanin uvijek čovjek optimizma, a da Isus Krist kaže : Ne bojte se!

Program se nastavio na mjestu srušene crkve Svete Trojice gdje je svečano blagoslovljena novosagrađena istoimena kapelica. Izgradnja kapelice dio je infrastrukturne i duhovne obnove grkokatoličkog Dalmatinskog vikarijata čiji su centri u Splitu i Zadru. Inicijativu za izgradnju je pokrenuo ing. Ivo Mišur koji je izradio i nacrte prema kojima se kapela izgradila dok je izvođenje financirala Križevačka eparhija. Kapelica je tlocrtnih dimenzija 0,63X0,63 m i visine metar i pol sa nišom u kojoj se nalazi ikona. Na kapelici se nalazi spomen ploča sa tekstom:

Na proslavi su prisustvovali pripadnici povijesne postrojbe Žumberački uskoci. Žumberčani dolaze iz kraja odakle su bili vrlički grkokatolički župnici. Tako su nakon više desetljeća obnovljeni ne samo proslava Svete Trojice i kapelica već i prekinute veze udaljenih hrvatskih krajeva.

Slavlje su uveličali gradonačelnik Vrlike, križevački biskup, nekolicina grkokatoličkih svećenika, rimokatolički župnik, grkokatolički vjernici iz Splita i Zadra te drugi uzvanici i domaći Vrličani. Nakon blagoslova kapelice Vrličani i gosti su nastavili druženje uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

Inicijativni sastanak za obilježavanje postojanja vrličke grkokatoličke crkve održan je u veljači 2020. godine. Na njemu su predstavnici Križevačke eparhije zajedno sa predstavnicima grada Vrlike i inicijatorom usuglasili program. Predviđena proslava u lipnju je odgođena za godinu dana radi tada važećih pandemijskih mjera. 

Na ovom mjestu se od 1843. do 1971. godine nalazila grkokatolička crkva Svete Trojice koja je bila mjesto susreta s Bogom za generacije Vrličana koji su u njoj kršteni, ženjeni i ispraćani na posljednje počivalište.

Grkokatolici će od danas nakon dugo vremena imati svoj kutak u Vrlici. Brigu o kapelici će voditi monasi iz budućeg manastira u obližnjim Kričkama. Križevačka eparhija planira svake godine o blagdanu Svete Trojice u Vrlici održavati grkokatoličku liturgiju te na taj način ne samo oživiti svoju povijesnu župu već i upoznati lokalno stanovništvo sa bogatstvom Katoličke crkve i bizantskog obreda kojem pripadaju. 

Osnovana je davne 1834. godine

Grkokatolička župa Svete Trojice Vrlika je osnovana davne 1834. godine kada je stotinjak lokalnih pravoslavaca pristupilo Katoličkoj Crkvi. Župa je bila dio Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije. Župnici su bili svećenici iz sjeverne Hrvatske gdje je bila brojna grkokatolička zajednica. Grkokatolički svećenici bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Župnici su živjeli u župnoj kući koja je i danas očuvana, a nalazi se u privatnom vlasništvu. Najpoznatiji je bio don Ilija Malić koji je tu proveo dvadeset šest godina sa svojom obitelji te je pokopan na mjesnom groblju. U 20. stoljeću brojnost župljana se smanjuje uslijed iseljavanja. 

Posljednji grkokatolik u Vrlici je umro 1952. godine. Grkokatolička župa Svete Trojice Vrlika nikad nije ugašena de iure te postoji i danas kao jedna od triju povijesnih župa Dalmatinskog vikarijata. Grkokatolička crkva Svete Trojice u Vrlici je izgrađena 1843., a posvećena 28. svibnja 1844. po grkokatoličkom križevačkom biskupu Gabrijelu Smičiklasu. U rujnu 1970. godine teško je stradala u potresu kada se urušio krov. Krajem veljače 1971. godine srušena je dinamitom. Dio materijala je iskorišten za popravak zida mjesnog groblja. hr Sat May 29 2021 21:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e3da55629111c702c8b4624/80
Foto: Canva

Europski povjerenik: Korupcija na lokalnoj razini i sporost pravosuđa izazovi su za Hrvatsku

Sporost pravosuđa i korupcija na lokalnoj razini neki su od glavnih problema s kojima se suočava Hrvatska u području vladavine prava, istaknuo je u četvrtak Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe.

Pravni okvir za borbu protiv korupcije "uglavnom je uspostavljen", kazao je Reynders, a kao najveći problem istaknuo je korupciju na lokalnoj razini.

- Najvažnije je pitanje borba protiv korupcije na lokalnoj razini", poručio je Reynders na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

Vlast na taj problem može utjecati regulacijom koja sprječava sukob interesa između državnih i lokalnih dužnosnika te rješavanjem problema utjecaja lokalnih dužnosnika na poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave.

Povjerenik za pravosuđe istaknuo je da Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, može puno naučiti od starijih članica EU-a po pitanju pravosudnih reformi.

- Dobra je vijest što postoje područja u kojima je postignut napredak posljednjih godina”, kazao je Reynders.

Postoji “postupni napredak u elektroničkoj komunikaciji” pravosudnih organa, ali Hrvatska treba “unaprijediti digitalizaciju svog pravosudnog sustava”, naglasio je.

Sporost pravosuđa jedan je od hrvatskih problema, a po tom pitanju postoji “ogromna razlika” između Hrvatske i drugih članica EU-a.

Kao posebni problem Reynders je apostrofirao činjenicu da građani Hrvatske najmanje, od svih članica EU-a, vjeruju pravosuđu.

Učestale tužbe protiv novinara, "prijetnje fizičkim napadima i online maltretiranja", izazovi su u području slobode medija, istaknuo je Reynders.

- Komisija je svjesna da se taj problem povećava u određenim državama članicama”, istaknuo je Reynders.

Agencija za elektroničke medije, smatra povjerenik, “funkcionira transparentno”, ali nije “potpuno” slobodna od “političkog utjecaja” zbog postupka imenovanja članova.

hr Thu Jun 17 2021 21:28:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb9c996f52df48b08b45d0/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk stigao na pripreme u Cavtat i doživio doček za pamćenje!

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima.

Nešto iza 17 sati stigli su nogometaši Hajduka u Cavtat gdje će provesti sljedeća dva dana zaključno sa subotom kada će u prijateljskoj utakmici uveličati stoti rođendan HNK Slaven u Grudi.

Prekrasan doček priredili su dubrovački navijači svojim Bijelima. Već na ulazu u grad autobus s igračima pozdravljen je pjesmom i bakljadom. Više od stotinu navijača dočekalo je igrače na mostu "Franje Tuđmana" pokazavši još jednom koliko ovaj kraj živi za Hajduk.


hr Thu Jun 17 2021 21:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Toplinski val bi u nedjelju mogao biti umjereno opasan
U nastavku tjedna temperature bi mogle rasti i do visokih 35. Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

Idućih dana tople će biti i noći, temperatura se neće spuštati ispod 20, u dijelovima Dalmacije, što je prema definiciji tropska noć.

Kao preporuku savjetujemo da se izbjegavate boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, rashladite svoj dom, rashladite tijelo i pijete dovoljno tekućine.


hr Thu Jun 17 2021 20:54:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb93796f52dfadaf8b45f5/80
Foto: Dalmacija News

Bulj: HDZ, HGS i DP bili su složno suzdržani protiv heroja Domovinskog rata

Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, u Newsroomu je govorio o tome su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili uzdržani kod glasanja za njihovog kandidata za predsjednika Skupštine.
- Danas smo na Skupštini imali jedini prijedlog za predsjednika Skupštine da se nastavi dalje raditi. Niz neistina koje je iznio Ante Sanader, a svjestan toga da po prvi put nisu imali kandidata za predsjednika govori u kakvim se problemima nalaze. Mi da bi bili konstruktivni dali smo prijedlog, Ivicu Kukavicu.

Županija je u ogromnim problemima temeljem suradnje HDZ-a i HGS-a kojem sam ja bio najveći kritičar jer našu djecu i roditelje zanima kako je mene sad dočekalo 160 neupisane djece, što je s našim domovima zdravlja, što je s našim cestama, Sinjskim poljem, Vrgorskim poljem, to je nama prioritet. Politike koje su dosad vodile apsolutno su krivci za situaciju i glavni su kočninčari razvoja ove najperspektivnije županije u Republici Hrvatskoj”, rekao je za N1.

“Bili su jednoglasno suzdržani”

Kaže kako su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili “jednoglasno suzdržani prema Ivici Kukakvici, koji je legenda Domovinskog rata”.

- On je čovjek koji već godinama ima svoju nezavisnu listu u Imotskom i koji je išao mijenjati politiku HDZ-a u Imotskome, tako da je dosta prepoznatljiv. On bi Skupštinu vodio transparentno i bio bi predsjednik svih skupštinara, a dosad su to bili predsjednici koji su služili županu i izvršnoj vlasti”, veli.

Rekao je kako je jasno da narod traži promjene te da su oni danas prikupili 16 potpisa i imali kandiata za predsjednika Skupštine.

- HDZ to nije imao i HGS. Zazivanje i uvlačenje od strane Domovinskog pokreta, nas u koaliciju s HDZ-om, da mi želimo s HDZ-om Domovinski pokret nam uopće nije potreban. Oni su danas zajedno bili suzdržani protiv legende Domovinskog rata. Zbog čega su bili suzdržani, vjerojatno je za njih Kukavica mali Hrvat. Narod je dao većinsku potporu za promjene”, kaže.

“Domovi zdravlja su u rasulu”

Naglasio je i kako on ima svoju ideologiju, ali da ga trenutno zamara zapuštenost i zaboravljenost Splitsko-dalmatinske županije “od strane župana i županijskih skupština”.

- Mene zanimaju projekti i promjene i narod je glasao za promjene. Sve političke opcije rekle su da neće s HDZ-om i HGS-om. Što se dogodilo? Ja ne znam. Činjenica je da su HDZ, HGS i Domovinski pokret bili složno suzdržani protiv prijedloga koji smo mi dali”, kaže.

Osvrnuo se i na problem s domovima zdravlja:

- U rasulu su, građani nemaju zdravstvene usluge na razini na kojoj bi trebale biti. Liječnici nam odlaze. Splitsko-dalmatinska županija je uništila zdravstvene usluge, a Šimundić se poziva na abortuse kada ljekarne imaju utjecaj na takve odluke kao što i ja imam na lansiranje NASA-ine rakete u SAD-u”, kaže.

Županije je nazvao “glavnim kočničarima razvoja” te je dodao kako je Most danas bio konstruktivan.

- Dali smo prijedlog, nije bilo protuprijedloga. Ovo što su bili suzdržani govori da nemaju interes za rješavanje problema. Ako su hrabri, ako su lole, nikakav problem ići na izbore. Bolje ići na izbore nego ovako se odnositi prema građanima kojima smo dali obećanje da idemo na promjene”, rekao je.

hr Thu Jun 17 2021 19:51:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .