Drugi nazivi : murtila, mesliđan, bosilje...
Ova začinska biljka potječe iz Indije. Danas je rasprostranjena širom Mediterana. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača- Labiateae. Cvijetovi su bijele boje, smješteni na gornjem dijelu biljke. Listovi su jajasti s oštrim vrhom.
Biljka je to aromatičnog i osvježavajućeg okusa. Najviše se koristi u svježem obliku kao izvanredan začin raznim jelima. U Dalmaciji ga dodajemo poznatoj dalmatinskoj šalši, svježem siru i rajčicama, raznim umacima i juhama. Kuhanim jelima dodaje se pri kraju da ne izgubi ljekovito djelovanje. Možemo je i sušiti kao ostalo bilje i koristiti u obliku čaja. Uspješno smiruje živce, nesanicu i nervozu. Pomaže kod želućanih problema, nadimanja, zatvora i vjetrova. Potiče probavu, otvara apetit. Dobar je kod kašlja i prehlade. Čaj je dobar za bolesti mjehura i bolno mokrenje, kod bubrežnih bolesti i prehlađenog mjehura. Koristi se za liječenje afti. Kod dojilja pospješuje izlučivanje mlijeka. Teglu bosiljka držimo u stanu da nam ne dođu komarci. Pčelari bi ga trebali koristiti posađenog ispred košnica da pčele ne obole od pčelinje griže koju ova biljka liječi.
ČAJ OD BOSILJKA
Žlicu čaja prelijemo s 25 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10 minuta. Procijedimo i pijemo nekoliko puta dnevno.