Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60be4e706f52df2c9a8b47ae/80

Miro Bulj preuzeo vlast u Sinju: 'Bit ćemo najtransparentniji i najučinkovitiji grad'

Na predstavljanju je bio i Vuk Vuković čiji Institut sinergije znanosti i društva s nekim hrvatskim gradovima već provodi projekt povećanja transparentnosti proračuna.

Miro Bulj, novi gradonačelnik Sinja i Mostov saborski zastupnik danas je preuzeo vlast u Sinju. Dosadašnja gradonačelnica Kristina Križanac uručila mu je dokumentaciju o projektima i stanju u gradu, a Bulj se uz preuzimanje vlasti svojoj prethodnici zahvalio buketom cvijeća.

Na predstavljanju je bio i Vuk Vuković čiji Institut sinergije znanosti i društva s nekim hrvatskim gradovima već provodi projekt povećanja transparentnosti proračuna.

Tako će Grad Sinj uvesti aplikaciju preko koje će svaki građanin moći vidjeti baš sve na što će Bulj i njegovi suradnici trošiti novac, uključujući i najmanje sitnice poput ručkova, kava i putovanja na račun grada, pa sve do javne nabave.

Na računu za sada ima 29 milijuna kuna, kako je rekla dosadašnja gradonačelnica, Kristina Križanac.

Nakon primopredaje ovlasti Bulj je sa svojim zamjenikom  Denisom Bobetom održao radni sastanak s djelatnicima gradske uprave te naglasio kako ga zanima profesionalnost, transparentnost i učinkovitost gradske uprave u korist svih građana i da očekuje da će svi zajedno, kolegijalno, transparentno i profesionalno raditi bez obzira na političke boje. Također je rekao da niti njegovi prvi potezi neće biti politički obojeni, niti će biti nametanja kadrova koji će htjeti da se provodi nečija volja ili samovolja.

„Želim čist početak i žao mi je što određeni pročelnici nisu došli na ovaj sastanak nego su otišli na godišnji odmor ili ne znam gdje su, ali očekujem da ćemo svi zajedno napraviti učinkovitu i profesionalnu gradsku upravu. Inzistiram na zakonitosti i transparentnosti. Grad Sinj bit će najtransparentniji i najučinkovitiji grad i očekujem od svih vas da zajedno radimo na tome. Meni i mom zamjeniku narod je dao ogromno povjerenje i mi ga nećemo iznevjeriti, a od vas samo tražim kolegijalnost, profesionalnost i inovativnost koju svi imate tako da neće biti nikakvih okova, ali će biti potpuno jasna hijerarhija upravljanja Gradom Sinjom. Pred nama je novo vrijeme upravljanja Sinjom i nadam se da ćete zbog dobrobiti grada Sinja učiniti sve da bude tako. Vrlo bitna je poruka da naši građani znaju radno vrijeme gradonačelnika i svih vas“, rekao je Miro Bulj.


Miro Bulj rekao je da želi da se hitno krene sa što boljim pripremama za sve projekte koji čekaju, a poglavito s EU projektima. Naglasio je kako je pred njim vrlo bitan projekt jer 150 djece nije upisano u vrtiće, postoje veliki problemi po pitanju određenih projekata kao što je aglomeracija zbog čega će gradske tvrtke trebati biti učinkovitije, transparentnije i jasnije prema građanima Grada Sinja.

 
Ne zanima me tko je bio u kampanji za koga, tko je koje političke boje, tko je s kime u dobrim ili lošim odnosima. Interesira me samo Gradska uprava i građani Grada Sinja“, zaključio je Bulj.


Vuk Vuković rekao je kako je razgovarao s Mirom Bulj o uvođenju aplikacije za potpunu transparentnost proračuna u Grad Sinj koji će biti među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je tako nešto uveo.


„Ta aplikacija podrazumijeva da su apsolutno svi troškovi dostupni javnosti, od najmanjih stvari poput ručkova do velikih javnih nabava i plaća zaposlenika. Cilj je da se takvom transparentnošću omogući da Grad Sinj dosegne jednu veću razinu otvorenosti prema svojim građanima i da tako pokaže da nema što skrivati. To je po nama jedan od najefikasnijih „boraca“ protiv korupcije“, objasnio je Vuković.

hr Mon Jun 07 2021 18:51:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

TUŽNA VIJEST Preminuo predsjednik DVD-a Podstrana

Posljednji ispraćaj pokojnog Ivana bit će 15. lipnja 2021. u 17 sati na mjesnom groblju Ban u Podstrani.

Preminuo je Ivan Ruščić, dugogodinji član i predsjednik DVD-a Podstrana. 

- Obavještavamo sve vatrogasce, prijatelje i znance da je 12. lipnja 2021. u 75. godini života zauvijek sklopio svoje oči dugogodišnji član i predsjednik DVD-a Podstrana Ivan Ruščić (1946. – 2021.). - poručili su vatrogasci iz Podstrane. 

Posljednji ispraćaj pokojnog Ivana bit će 15. lipnja 2021. u 17 sati na mjesnom groblju Ban u Podstrani.

hr Sun Jun 13 2021 21:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c651916f52df6aa98b4597/80
Foto: Facebook

Ivošević posjetio Pride Pazar na Turskoj kuli: "Vodite ljubav, a ne rat"

Make love not war 2011.-2021. - poručio je dogradonačelnik

Danas, u 16 sati, počeo je tradicionalni Pride Pazar na Turskoj kuli – benefit druženje za LGBTIQ+ zajednicu i prijatelje. 

Osim najavljene udruge Aktivist, na Pride Pazar stigao je i dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević.

- Make love not war 2011.-2021. -  poručio je dogradonačelnik.

hr Sun Jun 13 2021 20:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš iznio svoju stranu priče o incidentu u Zadru: ''Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac"

Ministar se zapitao što bi bilo da je njega netko vidio da sjedi u kafiću u kojem konobarice poslužuju bez maski
Ministar Vili Beroš na Twitteru se požalio na neugodno iskustvo u jednom jadranskom kafiću. Naime, konobarici je rekao da stavi masku, na ona ga nije poslušala. Demonstrativno je ustao i otišao. Svjedoci kažu da se derao na konobaricu, što Beroš demantira. - prenosi Dnevnik.hr.

- Očevici mogu tvrditi svakako. Reagirao sam jer su u kafići bili stranci koji su imali maske, doduše ispod nosa. I sam sam imao masku, i kada sam sjeo objesio sam je na košulju. Lijepo sam zamolio i mladu damu i njezinu kolegicu zbog drugih da stave masku. Rekao sam da nažalost to tako ne može biti. Nisam rekao da je bezobrazna, samo da to nije primjereno i da svojim primjerom moramo pokazati kako se odnosimo prema gostima.

Tvrdi da joj je, prvi put kada je došla, pokazivao u smjeru turista koji su bili na uglu trga koji su, kako kaže Beroš, fotografirali. '

- Većina njih je imala masku. Pa rekoh - zbog drugih koji nam dolaze se moramo ponašati malo drugačije. Međutim, ne znam iz kojeg razloga ni ona ni kolegica nisu nosile maske. - kazao je Beroš.

Ministar se zapitao što bi bilo da je njega netko vidio da sjedi u kafiću u kojem konobarice poslužuju bez maski.

- Najvećim dijelom živimo od turizma i moramo poslati jasnu poruku prema našim gostima. - istaknuo je.

Kazao je kako donesena mjera o nošenju zaštitnih maski vrijede i za otvorene prostore.

- Ne znam kud mi se baš danas dogodilo da sam sjeo u kafić gdje djelatnici ne nose maske. - kazao je.

Dodao je kako se može tolerirati koji put nošenje maske ispod nosa, ali da danas nije bilo posebno sparno.

- Sve je to za ljude. Ali ako sam lijepo zamolio kao ministar zdravstva koji se brine o epidemiji već godinu i pol dana... Ja sam cijepljen. Nestavljanje maske i unutra je nešto što ja ne mogu podržavati i tu sam se dignuo i otišao. - ispričao je svoju stranu priče Beroš. Demantira i da je ostao dužan dvije kune, kako su neki ispričali, odnosno da je ostavio samo 20 kuna za račun koji je iznosio 22.

- Ostavili smo 22 kune, potpuno jasno i otišli. Tko god tvrdi da nismo ostavili novac ću ga tužiti jer ja nisam sitnog pa je moja supruga izvadila dvije kune u komadu. - napomenuo je Beroš i dodao da je za njega priča gotova. ''Za mene je priča završena'', zaključio je za Dnevnik Nove TV Beroš.
hr Sun Jun 13 2021 20:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c626d96f52df35a98b45a9/80
Foto: Facebook

"Beroš se izderao na konobaricu i ostao dužan dvije kune za kavu"

Javio se svjedok incidenta u kaiću i opisao što se točno događalo...

Ministar Vili Beroš danas je na Twitteru objavio da je u jednom jadranskom kafiću doživio neugodno iskustvo.

- Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas. - naveo je ministar. 

Međutim, javio se svjedok ovog incidenta koji je putem Facebooka opisao što se točno događalo. 

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Da li je ministar Beroš danas uspio popiti svoju jutarnju kavu u Zadru, sukladno epidemiološkim mjerama koje on, a ni HZZJ, nisu uopće donijeli?

Oko deset sati na zadarskom Trgu ministar Beroš je sa suprugom naručio kavu.

Kad mu je prišla konobarica i kad je naručio kave, upitao je zašto ne nosi masku?

Na otvorenoj terasi?! Konobarica ga je ignorirala i ušla u zatvoreni prostor kafića.

Ili ga nije prepoznala, ili ga je stvarno ignorirala.

Kad im je donijela kave (bez maske) demonstrativno se ustao i bacio dvadeset kuna na stol.

Na fotografiji je vidljivo da je dao 2 kune manje. Sav zajapuren se izderao na nju govoreći da je bezobrazna.

MIZ, HZZJ, a ni Civilna zaštita, nisu ni u jednom dokumentu donijeli uredbu da konobari na otvorenim terasama moraju nositi zaštitne maske. Sve takve mjere su donesene za zatvoreni dio ugostiteljskih prostora.

Za terase su donesene mjere oko distance među stolovima i korištenju dezifencijskih sredstava, ali i ne i o obavezi da konobari poslužuju goste sa zaštitnim maskama.

Uostalom, ta mjera bi bila diskriminirajuća i protustavna s obzirom da ni gosti ugostiteljskih objekata na otvorenim terasama nisu obavezni nositi maske.

Nije je imao ni ministar, a ni njegova supruga, dok je trenirao epidemiološku disciplinu na sirotoj konobarici kojoj je ostao dužan dvije kune. I to po mjeri koja uopće ne postoji. - napisao je svjedok.

hr Sun Jun 13 2021 17:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .