Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fae7d836f52dfe93b8b45e6/80

Talentirani splitski gitarist Natan Zlodre izbacio je svoj debitantski album u suradnji s poznatom diskografskom kućom

Njegov debitanski album već je dostupan i na svim digitalnim platformama kao što su Spotify, iTunes, Deezer, Rhapsody i drugi.
Mladi uspješni gitarist Natan Zlodre, sin poznatog splitskog dirigentna Harija Zlodre, prije nekoliko dana izbacio je svoj debitantski album "Guitar Impressions" u suradnji s diskografskom kućom Orpheus Classical sa sjedištima u New Yorku i Madridu .

- Na albumu sam pokušao prezentirati kulminaciju vlastitih iskustava, stavova i stečenog znanja u zadnjih 12 godina, točnije do kraja Baccalaureate studija u Poljskoj, ističe talentirani gitarist.

Repertoar na albumu slagao je iz tri osobna razloga:

 - Atmosfera je meditativna i opuštajuća s povremenim gradacijama. Pokušao sam pružiti slušateljima 45 minuta kontrasta u odnosu na užurbanu i neizvjesnu svakodnevnicu u kojoj smo se svi našli u posljednje vrijeme. 

- Intencija mi je bila prezentirati gitaru kroz njene najveće kvalitete: širok dijapazon boja i dinamika te tonskih mogućnosti koje se rijetko nalaze na drugim instrumentima. Iako na prvi pogled repertoar izgleda "šareno", pokušao sam ga spojiti kroz tonalitetne boje, odnosno imaginarno vizualni ugođaj koji se vrti oko tonova a-e-h. U prirodi to predstavlja narančastu, žutu i zelenu boju.

- Iako sam još uvijek student, što znači da sam vjerojatno često u krivu, mislim da je svako umjetničko djelo kao prijatelj. Prijatelj kojeg treba upoznati i dati mu vremena da se otvori i pokaže svoj pravi sjaj. Upravo zbog toga sam se i ja posvetio puno ovome radu, kaže Natan koji trenutno studira na diplomskom studiju Royal Conservatoire u Hagu u klasi maestra Pavela Steidla.

Njegov debitanski album već je dostupan i na svim digitalnim platformama kao što su Spotify, iTunes, Deezer, Rhapsody i drugi.  

hr Fri Nov 13 2020 13:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fca4eac6f52df115f8b45ee/80
Foto: TZ Split

Pozovite svoje najmlađe da crtežima osvoje adventske slastice svetoga Nikole

Svi roditelji pozvani su objaviti crteže svetoga Nikole, koje su izradili njihovi najmlađi, u komentar objave na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Splita
Sv. Nikola će i ove godine pomoći da sve nedaće ostavimo po strani i učinimo svijet mjestom zajedništva. Pored najavljenog posjeta svetoga Nikole i Djeda Božićnjaka na Rivi u nedjelju, 6. prosinca, čak deset malih umjetnika i umjetnica s područja grada Splita može osvojiti poklon paket slatkiša od najdražeg im sveca na vlastitu adresu. Svi roditelji pozvani su objaviti crteže svetoga Nikole, koje su izradili njihovi najmlađi, u komentar objave na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Splita ovdje i tako ući u natječaj za slatku nagradu. Požurite, jer se crteži skupljaju još samo do nedjelje ujutro. 

Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik djece, pomoraca i siromašnih. Najpoznatija legenda iz koje je i nastao običaj darivanja, veže se za njegov boravak u blizini sela s mnogo djece koja su bila jako marljiva, no nisu imala igračaka, niti koga da ih izradi. Djeca su svake večeri po običaju, čistila svoje čizmice i stavljali ih na prozor, a to kako je sveti Nikola bio jako spretan s drvom, dosjetio se da bi barem jednom godišnje, na svoj imendan, drvene igračke mogao poklanjati djeci kako bi im donio još malo radosti. Kada sv. Nikola više nije mogao izrađivati igračke kao prije, roditelji su nastavili njegovu tradiciju te u dječje čizmice počeli stavljati štogod bi imali u kući, poput bombona, oraha ili voća, zamotanih u lijepe omote. Takav se običaj nastavio do danas kada i mali i veliki spremno čekaju 6. prosinca za prve adventske poklončiće. 

U 2020. godini, više nego ikada važna je iskonska povezanost među ljudima, što je i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”. Od 28. studenog do 6. siječnja Split postaje izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. Cijela manifestacija, stoga, održat će se u skladu s mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite zbog čega se više nego ikada prije oslanjamo na mnoge akcije putem interneta. 

Pratite Facebook, Instagram i Twitter Turističke zajednice za novosti o svetome Nikoli, kao i svim drugim događajima i nagradama! 


hr Fri Dec 04 2020 15:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc290116f52dfd8568b457f/80

Drugi vikend Adventa u Splitu: Donosimo prigodni program

U sklopu drugoga vikenda Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, u subotu, 5. prosinca 2020., i nedjelju, 6. prosinca 2020., na Obali Hrvatskog narodnog preporoda – Riva, Split, u trajanju od 11:00 do 13:00 sati, oba dana održat će se prigodni adventski program

Subotnji program sastoji se od nastupa glazbenih sastava, muške klape „Ježinac“, policijske klape „Sveti Mihovil“, dueta Edi Šegota i Mislav Biočina uz pratnju te sastava „Cambi“, dok će sve prolaznike Rivom u nedjelju zabavljati saksofonist Mladen Baučić Baucho i Trio Baucho. Isti dan, 6. prosinca, očekuje nas i dolazak svetog Nikole i Djeda Božićnjaka koji će pozdraviti okupljenu djecu u podne i podijeliti poklone poštujući sve epidemiološke mjere. U slučaju lošega vremena program se otkazuje. 

Godine 2020., više nego ikada važna je iskonska povezanost među ljudima, što je i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”. Od 28. studenog do 6. siječnja Split će postati izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. Cijela manifestacija, stoga, održat će se u skladu s mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski i držanja fizičke distance. 

Cjelokupan program ovogodišnjeg splitskoga Adventa pratite putem Facebook i Instagram profila Turističke zajednice grada Splita na kojemu se svakoga dana objavljuju najnovije informacije i zanimljivi nagradni natječaji


hr Fri Dec 04 2020 15:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc9fefb6f52df4c5d8b464a/80

„Lockdown drum klinika” bubnjara Joška Radića

Kad već ne mogu svirati pred ljudima uživo, mogu svirati za sebe uživo, a za ljude virtualno, poručuje Radić
Poznati splitski bubnjar, scenarist, aranžer i moderator (Festivo band) Joško Radić ne prepušta ama baš ništa slučaju. Donosi nam priču i video uradak o tome kako provodi vrijeme u Lockdownu.


Joško nam ističe:

- Ne volim redove nigdje , a posebno pred cafe aparatom za lošu kavu. Upravo takve situacije možemo vidjeti ovih dana u Splitu. Moj pozitivan stav posjetio me da nešto napravim za sebe. Odlučio sam prirediti i napraviti LOCKDOWN DRUM KLINIKU.

Kad već ne mogu svirati pred ljudima uživo, mogu svirati za sebe uživo, a za ljude virtualno sa Pikaćuom, Mickey Mouseom i ostalim crtić junacima, a sada je na redu i Kalimero.

Taj način zabave daje mi duhovnu i psihičku ravnotežu. Nakon toga pođem na Marjan jer tamo sam najbolja  verzija sebe..., nakon svega popijem rakiju od sedam trava iz Orebića i to je moj LOCKDOWN DAY i moja ravnoteža. I zato dragi  moji.....
Pronađite svoju ravnotežu. A Lockdown već imate.
Samo pozitivno...!hr Fri Dec 04 2020 10:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc9f3b86f52df115f8b458f/80

Split Gourmet Expo izložba restorana prebacuje se na proljeće

Split Gourmet Expo izložba u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) se zbog brige prema zdravlju posjetitelja i izlagača prebacuje na proljeće 2021

Ovih blagdana, oslanjamo se na čarobnu moć Božića da sve nedaće ostavi po strani, a u skladu s time održan je i Festival Split Gourmet Expo objedinjujući 15. Biser mora i 6. Grand Gourmet u kojima je mnogobrojna publika iz svih dijelova svijeta uživala putem prijenosa uživo. Zbog odgovornosti prema zdravlju svih sudionika i posjetitelja, već tradicionalna Split Gourmet Expo izložba splitskih restorana, konoba i hotela koja se organizira u sklopu manifestacije uz podršku Turističke zajednice grada Splita, premještena je na proljeće 2021. godine.

Split Gourmet Expo izložba u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koja se zbog brige prema zdravlju posjetitelja i izlagača prebacuje na proljeće 2021., spoj je gastro izložbe biranih jela splitskih ugostiteljskih objekata na 30-metarskom stolu na splitskoj Rivi, natjecanja i promocije kroz medije te publikacije o sudionicima s receptima. Na taj način sustavno se promovira Split kao cjelogodišnja gourmet destinacija izvrsnosti, a ove se godine manifestacija uklopila i u splitski Advent. 

Upravo zbog odgovornosti prema cjelokupnoj sigurnosti koju osim organizatora dijele sudionici i posjetitelji Gourmet Expoa i Adventa u Splitu, dvočlani tim najboljih hrvatskih flair barmena, Kristijan Briješki i Dragan Repac pod umjetničkim imenom BarLevels, svoj ovogodišnji performans u okviru natjecateljskih kategorija Grand Gourmeta premjestit će također na sljedeću godinu. U sklopu Split Gourmet Expo izložbe svima okupljenima pokazat će tehnike žongliranja barmenskim priborom i bocama dok prave koktele, zapanjujuću vještinu koju su nebrojeno puta dokazali na flair natjecanjima diljem Europe. 

Split Gourmet Expo 2020. obilježilo je mnoštvo besplatnih edukacija uz prezentacije vrhunskih proizvoda u posebnom međunarodnom online izdanju u suradnji ŠKMER-a s TZ-om grada Splita i Adventom u Splitu. Nakon finalnih događaja 4. prosinca koje uživo vodi Mirela Meić, u narednim tjednima sve pratitelje ŠKMER-ovih društvenih mreža, pored zanimljivih natjecateljskih elemenata, očekuje i snimka atraktivnog natjecanja flair barmena. Na Facebooku, Instagramu i Twitteru Turističke zajednice također će se naći sve pojedinosti, kako o ovome, tako i o svim ostalim adventskim događanjima!
hr Fri Dec 04 2020 09:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .