DONIJELI SU DVIJE ODLUKE

Grbin odgovorio je li SDP odustao od Milanovića: “Vidjeli ste što su oni rekli…”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se javnosti po završetku sjednice Predsjedništva SDP-a.

Grbin je rekao da je Predsjedništvo stranke donijelo dvije odluke.

-Prva se tiče smjera pregovora nakon parlamentarnih izbora. Mi jednoglasno tražimo konstituiranje Sabora kako bismo stavili nadzor nad vladom. Ne smijemo dopustiti da ova vlada, kada pregovora o mandataru, ima veliku moć i veća prava nego što je imala prije raspuštanja Sabora, rekao je.

-Drugo, nakon konstituiranja Sabora želimo, sa strankama koje su do jučer bile oporba HDZ-u, promijeniti lex AP i smijeniti Ivana Turudića. To je nužno kako bi se spriječila daljnja pljačka i korupcija, dodao je.

-Svi razgovori oko formiranja vlade mogu uslijediti nakon toga. Druga stvar koju smo odlučili jest da formiramo pregovarački odbor. U tom odboru ćemo biti glavni tajnik stranke Marko Krička i ja, a treća osoba će doći iz drugih političkih stranaka koji su išli s nama u koaliciju i koji su u koaliciji s nama na EU izborima, naveo je.

Grbin je istaknuo da je ovaj plan predstavljen svim stranka koje su bile opozicija, no nije htio govoriti o njihovim dojmovima “dok se dogovor ne postigne”. 

-Fokus i Možemo su se složili s time na svojim odborima, no nemam pravo istupati u ime drugih, dodao je.

O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage. “To Plenković sigurno zna kao pravnik”, odgovorio je.

-Razgovori o formiranju vlade trajat će danima, tjednima, a možda i mjesecima. Neke države parlament formiraju automatizmom i parlament radi. Hrvatska kaže da parlament počinje izborom predsjednika Sabora. Mi ovim potezom želimo staviti parlamentarni nadzor nad vladom i to je veliki demokratski iskorak, rekao je i ponovio da je opasno da vlada radi bez nadzora.

Na pitanje jesu li odustali od Zorana Milanovića kao mandatara rekao je – da.

-Vidjeli ste što je rekao Most i IDS. Važno je pregovarati. Sve opcije su na stolu, izjavio je i dodao da na Predsjedništvu stranke nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora.

POSLJEDNJE DODANO: