POZNATI VLASNICI

Gradnja elitnih objekata u dubrovačkom naselju izazvala sukobe i policijsku intervenciju

U dubrovačkom naselju Babin kuk, gradnja luksuznih vila i apartmana izazvala je sukobe među investitorima i lokalnim stanovništvom, što je rezultiralo intervencijom policije. Bageri su nedavno stigli na atraktivno zemljište na padinama Babinog kuka, gdje su započeli radovi na četiri stambeno-poslovne zgrade, prenosi INDEX.HR.

Investitori iza projekta su tvrtka Tricikl d.o.o. Dubrovnik i Nikola Sršen. Tricikl d.o.o. posjeduje Marco Duško Popov, nasljednik Dušana Popova, poznatog srpskog dvostrukog obavještajnog agenta iz Drugog svjetskog rata. Obitelj Popov se ranije preselila u Dubrovnik.

Sukobi su nastali oko pristupnog puta do zemljišta, gdje su se sukobljavali vlasnik zemljišta Lovre Banović i obitelj Sršen. Obitelj Sršen je koristila pristupni put preko Banovićevog posjeda bez dozvole vlasnika, što je rezultiralo prijavama inspekcijama i policijskim intervencijama. Osim obitelji Sršen, na području su smješteni i objekti u vlasništvu poznatih osoba poput nogometaša Edina Džeke i Emira Spahića, te bivšeg direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića.

Investicija tvrtke Šest luksuznih vila d.o.o., čiji je osnivač Tihomir Brajković, također je dio ovog projekta. Brajković je poznati bosanskohercegovački poduzetnik s kontroverznim prošlim poslovima, uključujući gradnju nebodera u Sarajevu koja je izazvala javne kritike i sudski spor. Zemljište na kojem se grade objekti je nekad bilo bezvrijedno i u zelenoj zoni, ali je prodano po znatno većoj cijeni, što je izazvalo zabrinutost lokalnog stanovništva. Neki se boje da će masivna građevina nepovratno promijeniti vizure Dubrovnika i dodatno smanjiti zelene površine.

Gradnja na području Babinog kuka, koje je nekad bilo središte lokalnih društvenih događanja, sada se čini izolirano od stanovnika, što dodatno potiče nezadovoljstvo među lokalnim zajednicama.

POSLJEDNJE DODANO: