OŠTRA REAKCIJA

Grad isključio vodu i struju Ronilačkom klubu veterana, Kukavica poručio Puljku: “Napad na jednog od nas je napad na sve nas”

Iz splitskog Domovinskog pokreta oglasili su se na društvenim mrežama jer je Grad bez službene obavijesti, isključio vodu i struju u prostorima Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade na Žnjanu. Prema njihovim riječima, uprava Grada je planirala akciju uklanjanja u ranim jutarnjim satima, no veterani su organizirali noćna dežurstva, prvi put nakon Domovinskog rata, i Grad je privremeno odustao.

Saborski zastupnik DP-a, Ivica Kukavica, oštro je osudio postupke gradskih vlasti, ističući doprinos veterana javnom dobru i Puljakovu nesposobnost komunikacije s udrugama. Smatra da je napad na klub napad na sve veterane i da Puljak treba biti svjestan posljedica svojih postupaka.

Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade ima bogatu povijest projekata čišćenja podmorja i terapijskih programa ronjenja financiranih iz EU fondova. Klub broji preko 100 članova, uključujući i civile. Od osnutka koriste prostor na Žnjanu temeljem ugovora sa Splitskom obalom, bez ikakvih obavijesti o raskidu ugovora ili naloga za iseljenje. Svjesni su da će zbog uređenja Žnjana morati napustiti sadašnji prostor, pa su predložili uključivanje kluba u novi projekt uređenja. Unatoč brojnim sastancima s Gradom, nisu uspjeli osigurati adekvatan zamjenski prostor.

Grad im je ponudio prostor na Pujankama, ali bi ulaganje u uređenje koštalo 30-40 tisuća eura, a najam nije dugoročan. Zbog straha od gubitka uloženih sredstava, nisu prihvatili ponudu.

Gradonačelnik Puljak je, čini se, odlučio prisilno ukloniti veterane sa Žnjana. Bez službene obavijesti, isključeni su im voda i struja. Grad je planirao akciju uklanjanja u ranim jutarnjim satima, no veterani su organizirali noćna dežurstva, prvi put nakon Domovinskog rata, i Grad je privremeno odustao.

Na sve ovo je burno reagirao i saborski zastupnik Domovinskog pokreta i potpredsjednik županijske organizacije DP-a Ivica Kukavica.

Ovo je sramotno. Ljudi prvi put nakon Domovinskog rata drže noćne straže. Riječ je o udruzi koja se bavi isključivo javnim dobrom, veteranima koji čiste okoliš i provode terapijske programe. Na njih napada Ivica Puljak kojemu su oni omogućili da u miru završi fakultet i bavi se znanstvenim radom dok su oni krvarili i čuvali mu miran san. Gradonačelnik Puljak očito ima određenih problema u komunikaciji s udrugama koje se bave javnim i društveno korisnim radom. Vidjeli smo kako iz svojih prostora želi izbaciti Maticu hrvatsku, a sad je red došao i na veteranski ronilački klub 4. brigade. Moji suborci su crvena granica preko koje neću prijeći. Napad na jednog od nas je napad na sve nas i to bi Ivica Puljak trebao znati – zaključio je Kukavica, stoji u objavi Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.

POSLJEDNJE DODANO: