VAŽAN STRATEŠKI DOKUMENT

Gotovo je s nekontroliranim turizmom? Makarska predstavlja rezultate Studije turističkog nosivog kapaciteta grada

U makarskoj dvorani Arte, sutra u 18 sati, građanima i zainteresiranoj javnosti će biti predstavljeni rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske koji će, prema najavama iz Grada, demonstrirati tešku situaciju u koju su Makarsku dovele godine stihije u upravljanju turizmom.  

-Prisutni će iz prve ruke čuti razmjere štete koja je nanesena našem gradu. Za vrijeme vrhunca sezone, u Makarskoj živi 2,2 posjetitelja po stanovniku, komunalna infrastruktura je prenapregnuta, a više od polovice stambenih jedinica nije stalno naseljeno. Kada ovim podacima dodamo činjenicu da imamo oko 10 000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva, jasno je kako ovako više ne možemo – poručio je gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović, naglasivši kako su rezultati Studije, koju je izradio Institut za turizam, dokaz da je krajnje vrijeme za zaokret prema održivosti:

-Od 2017. do 2021. godine površina izgrađenih stanova je 2,2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016. godine! U pitanju je kvaliteta života nas i naše djece, mladih koji se iseljavaju, jer ne mogu pronaći stan u rodnom gradu i starijih koji, zbog gužvi, više ne posjećuju gradsku jezgru. Ovo je strateški dokument i polazna točka za novi Prostorni plan koji će definirati budućnost Makarske – rekao je Paunović, pozvavši građane da se odazovu u što većem broju.

Neven Ivandić koji će, ispred Instituta za turizam, predstaviti rezultate Studije naglašava da šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva:

-Ako se trendovi nastave, komunalna infrastruktura Makarske neće izdržati. Trenutno su Makarani i njihovi gosti većinom zadovoljni kvalitetom života, ali u slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja – sve će biti ugroženo – rekao je Ivandić.

Podsjetimo, Makarska je u procesu izmjena postojećeg Prostornog plana, koji će dovesti do ukidanja višestambenih građevina, s namjerom spašavanja preostalog prostora na području grada koji je, proteklih desetljeća, postao sinonim prekomjerne gradnje u Hrvatskoj.

-U godinama koje slijede, možemo očekivati novi val apartmanizacije. Na Ministarstvu je velika odgovornost, jer bez njihovog pozitivnog mišljenja konačan prijedlog Prostornog plana ne možemo usvojiti – poručio je Paunović dodavši kako vjeruje da će Ministarstvo uvažiti njihove prijedloge:

Politički predznak je potpuno nevažan u ovoj priči. U komunikaciji smo s ministricom Brnjac te podupiremo sve napore Ministarstva, izražene novim Zakonom o turizmu. Ovo je zajednički problem svih nas i samo ga zajedno možemo riješiti pa pozivamo građane da sutra svi postanemo dio rješenja – zaključio je gradonačelnik.

POSLJEDNJE DODANO: