Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602fbac06f52dfacd88b4610/80
Foto: Facebook/Vice Mihanović

Split dobio novi zdravstveni centar: Dom zdravlja i Ljekarna na Kili vrijedni više od 6 milijuna kuna

Ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa naveo je kako je danas otvorena zdravstvena ambulanta prva takva izgrađena nakon više desetljeća u gradu pod Marjanom.

- Put do ovog lijepog trenutka započeli smo prije četiri godine zajedno s čelnicima Gradskog kotara Mejaši. Bio je to put satkan od upornosti, znanja, sinergije i uspjeli smo na radost svih građana – poručio je to danas splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na obilježavanju početka rada Ljekarne i Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u novom velebnom objektu na Kili. 

Svečanosti su nazočili i župan Blaženko Boban, zamjenik gradonačelnika Nino Vela, ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa, predsjednik kotara Mejaši Toni Piplica.

Govoreći o ubrzanom urbanističkom i infrastrukturnom razvoju Kile u protekle 4 godine, gradonačelnik Splita podsjetio je i na realizirane projekte, kao i one koji su u vrlo visokoj fazi realizacije:

- Otvorenju ovog sjajnog zdravstvenog objekta, uz koji će biti i novi kotarski prostori, kao i gradska knjižnica, valja pridodati i skori završetak izgradnje čak 800 metara nove ceste do Kile vrijedne 17,7 milijuna kuna, tu je i Dječji vrtić Maslina vrijedan 10 milijuna, zatim Športski centar Mejaši od 1,5 milijuna, potom Hospicij Sestara Matošić koji se upravo gradi vrijedan 15,6 milijuna kuna. Podsjetio bih i na dogradnju Osnovne škole Mejaši vrijedne 3 milijuna kuna, pa na izgradnju nove vodoopskrbne infrastrukture, sanaciju obližnjeg Karepovca teške čak 290 milijuna kuna,… Sve to govori da Mejaši nisu periferija. Mejaši su mladi, novi gradski kvart sa svim sadržajima za ugodno i kvalitetno življenje - kazao je Krstulović Opara. 

Zadovoljstvo zdravstvenim centrom na Kili s ljekarnom te ordinacijama opće medicine, ginekologije, pedijatrije i dentalne medicine nije krio ni župan Boban.

- Istočni dio Splita dobio je kompletni zdravstveni centar na zadovoljstvo svih stanovnika ovog kotara. Dom zdravlja SDŽ uložio u ovaj centar preko 5 milijuna kuna, a Županijska ljekarna oko 1,2 milijuna kuna – naveo je, među ostalim, župan. 

Čelnik Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović istaknuo je kako je inicijativa za izgradnju objekta došla od samog kotara Mejaši. Kako je naveo, tom inicijativom „zakotrljao“ se projekt kojemu su punu podršku pružile službe Grada Splita, Županije, županijskog Doma zdravlja, Ljekarni SDŽ, Ministarstva graditeljstva i Agencija za pravni promet i prometovanje nekretninama (APN). 

Ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa naveo je kako je danas otvorena zdravstvena ambulanta prva takva izgrađena nakon više desetljeća u gradu pod Marjanom.

hr Fri Feb 19 2021 14:19:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novooboljelih, 88 testiranih

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 88 obrađenih  testova danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 2, Supetra 1, Trilja 1, Muća  i Sućurja 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. 
Ukupno 1388 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.    
 
hr Mon Mar 01 2021 13:47:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro zaboravio ime svog kandidata: Stigao u Solin pa Šimundića preimenovao u Šimičevića!

Kasnije ga je zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.
Miroslav Škoro danas je stigao u Solin kako bi dao podršku Mati Šimundiću koji će, u ime Domovinskog pokreta, ići u utrku za splitsko-dalmatinskog župana. Ipak, nije sve išlo za rukom pjevaču pa je, na otvaranju konferencije za medije, promašio prezime svog kandidata.

- Cijenjeni pripadnici medija i svi okupljeni, dobar vam dan i hvala vam lijepa što ste došli. Na ovaj sunčani dan u Solinu Domovinski pokret s ponosom okreće jednu novu stranicu u politici ovog dijela Hrvatske i s ponosom predstavlja budućeg župana splitsko-dalmatinske županije, čovjeka profesora, intelektrualca, vrijednog supruga i oca petero djece. Mislim da Splitsko-dalmatinska županija, svi birači i svi građani mogu biti ponosni da će gospodin Mate Šimičević biti njihov novi župan - rekao je Miroslav Škoro.

Iako je riječ o Šimundiću, kasnije ga je Škoro zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.


hr Mon Mar 01 2021 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff453ec6f52df20958b456f/80
Foto: DalmacijaNews

Županija će obiteljima s troje i više djece na redovnom školovanju osigurati mjesečne potpore!

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.
Splitsko-dalmatinska županija projektom 'Budi tu', za kojeg natječe izlazi sutra, dodijelit će sredstva obiteljima sa Zagore i otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju. Potpore za prvo tromjesječje ove godine bit će isplaćene u travnju. 

Obitelj s troje djece imat će potporu od 500 kuna mjesečno, s četvero 600, dok će s obitelj s pet ili više djece imati 700

- Uz bitne infrastrukturne projekte na području naše županije, primarno nam je da stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostavimo što je više moguće na ognjištu. Moramo ugraditi svoj kamenčić u mozaik i doprinijeti demografskoj obnovi jer za određeno vrijeme, uz te projekte, neće imati tko raditi - kazao je na konferenciji povodom predstavljanja ovog programa splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Iako ovaj program obuhvaća razdoblje od kraja ove nastavne godine, planira se, ustvrdio je Boban, isto napraviti i u ovoj školskoj godini.

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.hr Mon Mar 01 2021 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 4 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 88 aktivnih slučajeva oboljenja na tom području. 

U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 7 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 478 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U proteklom tjednu, od 22. do 28. veljače ukupno je oboljelo 118 osoba: 89 osoba s područja Šibenika, 5 osoba s područja Bilica, po 4 osobe s područja Drniša, Knina i Vodica, 3

osobe s područja Unešića, po 2 osobe s područja Promine i Primoštena, po jedna osoba s područja Tisnog, Rogoznice i Kistanja te 2 osobe koje trenutno borave u toj županiji, a prebivalište im je drugdje.

hr Mon Mar 01 2021 12:57:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .