Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61b0652b6f52dfe6a08b4578/80

Most Split: Zar Gradsko vijeće gubi svoju funkciju?

Pročelnik i njegovi nadređeni dopisom pokazuju da ne poštuju predstavničko tijelo ili ne znaju da Odluka ne stupa na snagu nakon proteka od 15 dana
Most Split je reagirao priopćenjem na najavu poskupljenja cijena produženog boravka u splitskim školama. Pročitajte što mostovci misle o tome i zašto su ljuti:

Posljednjih mjesec dana spominje se poskupljenje cijene produženog boravka u splitskim školama. Kako isto treba proći javno savjetovanje, te Gradsko vijeće, a i vidjevši da su mnogi gradovi s proračunom manjim od splitskog odlučili ne dizati cijenu na uštrb roditelja, a i Vlada je imala određene mjere, radimo na prijedlogu i vjerujemo u pozitivan ishod u korist kvalitete bez udaranja na kućne budžete roditelja. Ali...

Prije nego je završeno Javno savjetovanje o izmjeni Odluke o organizaciji programa produženog boravka u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Split, te prije nego je navedeni prijedlog došao pred gradske vijećnike i prije same rasprave i izglasavanja ravnatelji su dobili dopis o novoj Odluci.

Točnije rečeno, pročelnik i njegovi nadređeni dopisom pokazuju da ne poštuju predstavničko tijelo ili ne znaju da Odluka ne stupa na snagu nakon proteka od 15 dana, tj. nakon javnog savjetovanja nego ista mora proći Gradsko vijeće, kao i Službeni glasnik.

Također smatramo da bi trebali znati da Odluka ne može stupiti na snagu retroaktivno.

Najviše žalosti činjenica da im mišljenje javnosti nije bitno, kao ni rasprava na gradskom vijeću i mogućnost pronalaska boljeg rješenja osim dizanja cijena bez suvislog obrazloženja. A koliko su nespremni i da donose odluke na temelju dojma, a ne stvarne analize pokazuje i samo obrazloženje odluke, jer plaće učiteljima sigurno nisu rasle 20%. 

Samo da podsjetimo, cijenu iznosa koju plaćaju roditelji Grad Split želi podignuti za 20%, kao i cijenu obroka za 30%. Kao obrazloženje podizanja fiksnog dijela navode povećanje plaća učitelja. Za razliku od Splita, grad Dubrovnik ne samo da ne „udara“ po kućnom budžetu roditelja, nego pokriva cijeli fiksni dio, dok cijenu hrane ne misle povisiti. A u Splitu bi aktualna vlast za početak mogla bar poštivati građane i predstavničko tijelo.
hr Mon Sep 19 2022 08:40:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a978318d1cb37098b4587/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] U Ulici hrvatske mornarice se zapalio automobil

Planuo je ispod Turske kule
Jutros je u Ulici hrvatske mornarice u pravcu Poljuda planuo automobil u vožnji. Dogodilo se to odmah nakon prolaska raskrižja nakon Parka mladeži, a pred školskim poligonom ispod Turske kule. Na teren su odmah pohitale sve dežurne službe, a nastala je i malo veća gužva u prometu. Sva sreća da je šteta samo materijalna.hr Mon Oct 03 2022 10:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/627e450becdbd1aeaa8b456c/80
Foto: Goran Leš

Domovinski pokret: Mala pobjeda, ali velika poruka, Dalmatia Tower skinuo pokidanu zastavu

Prije nekoliko dana su iz stranke uppozorili da je zastava u neprimjerenom stanju
Domovinski pokret Split reagirao je na sramotno i tužno stanje državne zastave na vrhu najvišeg tornja u Hrvatskoj. Naime, državna zastava na Dalmatia Toweru, novom neboderu u ulici Domovinskog rata, bila je pokidana i u neprimjerenom stanju. Upozorli smo menadžment tornja da su dužni, sukladno Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, brinuti o nacionalnim obilježjima koja ističu na privatnim prostorima. Upornost u traženju reda se isplatila - Dalmatia Tower je skinuo pokidanu zastavu. Sada bi bilo lijepo, kada ste već jednom istaknuli državna obilježja na vašem tornju, da postavite novu i veću zastavu na tornju. Ipak je to, kako volite kazati, najviši toranj u Hrvatskoj. Pa, gospodo, obilježimo ga prikladno!
hr Mon Oct 03 2022 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a812518d1cb0d078b4642/80

Izbori u BiH: Mrtva trka Krišto i Komšića

Izetbegović uvjerljivo izgubio od Bećirovića

Mrtva je trka između Borjane Krišto i Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, piše N1. Prema preliminarnim rezultatima izbora u BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda vodi Borjana Krišto, koja ima 51 posto glasova, dok Željko Komšić ima 49 posto.

SDP-ov Denis Bećirović, koji je predstavljao ujedinjenu oporbu, u utrci za člana Predsjedništva pobijedio je uvjerljivo Bakira Izetbegovića.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Utrka za predsjednika Republike Srpske između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna, a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode.hr Mon Oct 03 2022 08:29:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6339e5ad18d1cb9d088b4589/80
Foto: fb: Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine

Na Čiovu marljivi ronioci i volonteri iz Jadranskog podmorja izvadili 150 guma!

Organizatori su dovezli i brodicu s dizalicom kako bi se iz mora mogli izvući veći komadi otpada

 Više od 40 ronilaca i isto toliko volontera čistili su danas podmorje i obalu u Slatinama na otoku Čiovu. Volonteri su iz Jadranskog podmorja izvadili oko 150 kamionskih i automobilskih guma. Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine iz istoimenog mjesta u suradnji s partnerima organizirala, naime, veliku akciju čišćenja, a sve u sklopu velikog Večernjakova ekološkog projekta "Rezolucija Zemlja".

Akcija čišćenja podmorja dosta je zahtjevna, došla je i brodica s dizalicom kako bi se iz mora mogli izvući veći komadi otpada. Samo smo čišćenje podijelili u četiri zone uz plažu, a timove su vodili domaći ronioci koji dobro poznaju teren – objasnila je Večernji list  Nikica Domić iz Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Ističe da je ono što je počelo kao entuzijazam pojedinaca preraslo u veliku akciju pa su se tako akciji na kopnu pridružili i brojni mještani te volonteri koji  su razvrstavali otpad.

Akciji se pridružila i ekipa iz tvrtke Plovput koja je brodicom dopremila dizalicu za vađenje većih kamionskih guma iz podmorja.

Motiv ove hvalevrijedne akcije je očuvati naše podmorje!

hr Sun Oct 02 2022 21:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .