KONCERTNA DVORANA IVE TIJARDOVIĆA

Glazbeno-lutkarska adaptacija Karnevala životinja u koprodukciji Hrvatskog doma Split i Gradskog kazališta lutaka Split

Hrvatski dom Split u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Split po prvi put zajednički produciraju predstavu za djecu. Radi se o glazbeno-lutkarskoj adaptaciji Karnevala životinja koja će se premijerno pred splitskom publikom izvesti 30. siječnja u 19 sati u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića.

Ova jedinstvena predstava u režiji Siniše Novkovića predstavlja zajednički odgovor dviju ustanova u kulturi na potrebu stvaranja novih inovativnih pristupa razvoju publike u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Karneval životinja skladatelja Camille Saint-Saënsa je duhovita glazbena suita od četrnaest stavaka od kojih je svaki posvećen određenoj životinji ili grupi životinja. U ovoj je predstavi redatelj htio ogoliti kazalište i scensku glazbu do same srži pa je postavio svaki od tih stavaka ili životinja u različitu vrstu kazališta i žanrovske glume uz poštivanje originalnih skladbi. U ovih četrdeset i pet minuta, četiri talentirana glumca i jedan izvrstan klavirist će na duhovit i zabavan način prikazati Karneval životinja kakav još nije viđen.

Predstavu izvode Justina Vojaković Fingler, Sanja Crljen, Franjo Đaković, Stipe Gugić i Tonči Tranfić na klaviru. Kostime je za predstavu osmislila Sonja Obradović, a scenografiju, rekvizite i lutke Tina Vukasović Đaković. Oblikovanje svjetla potpisuje Lucijan Roki, ravnatelj GKL-a. Dizajn vizuala i animacija pripremila je Lucija Bužančić.

Predstava je predviđena za djecu od 3+ godine i traje 45 minuta. U veljači su 3 izvedbe u slobodnoj prodaji, subota 3./10/17. veljače u 11 sati.

Više informacija i raspored izvedbi možete pronaći na www.hdsplit.hr

O predstavi

Iako je za života zabranio objavljivanje i izvođenje suite Karneval životinja, kako ga ne bi smatrali skladateljem „neozbiljne“ glazbe, francuski skladatelj, dirigent, pijanist, orguljaš i glazbeni kritičar Camille Saint-Saëns (1835. – 1921.) danas je među širom publikom najpoznatiji upravo prema tom djelu. Suita programnog karaktera, koji je obilježio veliki dio repertoara 19. stoljeća, naročito je bliska mladoj i dječjoj publici koja izvanglazbeno nadahnuće iščitava već iz naziva djela i stavaka. Edukativnu ulogu poprimilo je i prezentacijom solističkih dionica pojedinih instrumenta putem različitih stavaka kroz životinjske i ljudske likove izvorno skladanih za mali komorni orkestar koji uključuje dva klavira, dvije violine, violu, violončelo, kontrabas, flautu i piccolo flautu, klarinet, ksilofon i staklenu harmoniku, koju danas najčešće zamjenjuje čelesta. Djelo se danas često izvodio u raznim transkripcijama pa čak i onima za cijeli orkestar, a glazba iz suite poslužila je i kao podloga u brojnim igranim, dokumentarnim i crtanim filmovima, reklamama te kazališnim produkcijama. U adaptacijama za mladu publiku djelo se često kombinira s poetskim ili proznim tekstovima napisanim posebno za pojedine izvedbe.

Na tom tragu Siniša Novković tekstom i režijom donosi novo viđenje Karnevala životinja u obliku glazbeno-lutkarske adaptacije u koprodukciji Hrvatskog doma Split i Gradskog kazališta lutaka Split. Autorova želja je ogoliti kazalište i scensku glazbu do same srži pa je postavio odabrane stavke suite te životinje po kojima nose ime u različitu vrstu kazališta i žanrovske glume. Prvi stavak Kraljevski marš lava prezentirat će se uz dramsku glumu kazališta za odrasle, dok će dječje kazalište predstaviti Kokoši i pijetao. Stavak Antilope (brze životinje) donose fizički, suvremeni teatar, Kornjače će obilježiti operno pjevanje, Slonove lutkarstvo, Avijarij teatar sjena, Akvarij će uz projekcijsko platno predstavit suvremeno, kinematografsko umijeće, Fosili mjuzikl, a Labud balet da bi uz Finale priveli glazbeno-lutkarsku izvedbu kraju. Na tragu samog skladatelja, koji je nadahnuće pronašao u starozavjetnoj ispovijesti o Noinoj arci, ali životinje i ljude u svom glazbenom djelu prikazuje humoristički ismijavajući ljudske poroke ili oponašajući životinje služeći se pritom parodijama i citatima iz poznatih glazbenih djela, ova adaptacija također će posegnuti za suvremenim glazbenim citatima uz dramski izraz u satiričkom duhu. Glumačkim alatima i kazališnom čarolijom četvoro glumaca uz pijanista oživjet će koncert na kojem će publiku svih uzrasta poučiti uz obilje smijeha, zabave i istančane glazbene izvedbe.

POSLJEDNJE DODANO: