OPERA MILA GOJSALIĆA

Glazbena drama o herojstvu poljičke djevojke: Debi proslavljene mezzosopranistice u rodnom gradu!

Opera Mila Gojsalića, povijesna glazbena drama Jakova Gotovca o herojstvu lijepe i ponosne poljičke djevojke, mučenice i narodne junakinje, „hrvatske Ivane Orleanske“, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbama u četvrtak, subotu i ponedjeljak 11., 13. i 15. travnja. Pod ravnanjem maestra Josipa Šege, a u režiji Ozrena Prohića, u naslovnoj će ulozi pred publikom u rodnom gradu debitirati Martina Mikelić, mezzosopranistica izuzetno uspješne svjetske karijere.

Gotovčeva po formatu najveća opera premijerno je bila izvedena u ožujku prošle godine a predstojeće izvedbe gledat ćemo i slušati u ponešto obnovljenom izvođačkom ruhu. Pored Martine Mikelić kao Mile Gojsalić, ostali protagonisti su: bas Ivica Šarić u ulozi Milinog oca Ivana Gojsalića, poljičkog kneza, tenor Domagoj Dorotić u ulozi poljičkog vojvode Petra Kulušića, bariton Marko Lasić kao barjaktar poljičke vojske Jure Kulišić, glumac Filip Radoš koji govori prolog opere, te Mate Akrap, Goran Velić, Božo Župić, Vlatko Belas, Lovre Gujinović, Joško Tranfić i Vinko Maroević uz zbor i orkestar Splitskog HNK.

Mezzosopranistica Martina Mikelić rođena je u Splitu, a solo-pjevanje je diplomirala na Muzičkoj akademiji Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, gdje je također magistrirala i ostvarila prvi angažman u Bečkoj državnoj operi. Još tijekom studija bila je nominirana za Nagradu austrijskog glazbenog kazališta te je bila jedna od 10 najboljih talenata austrijskih umjetničkih sveučilišta. Njeni impresivni angažmani obuhvaćaju nastupe diljem Europe, uključujući debi u Staatsoperi Stuttgart i zagrebačkom HNK-u, te izvedbe na festivalima poput Salzburger Festspiele i brojnim drugim uglednim svjetskim pozornicama.

POSLJEDNJE DODANO: