Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63aed6a95d79651b7e8b45be/80

Grad Split najavio promjene u javnom prijevozu i parkiranju: korekcijama cijena želimo potaknuti građane na korištenje javnog prijevoza 

Javni prijevoz jeftiniji, rastu cijene hotelima i ljetne satne cijene parkinga, a stanarske pretplate i garaže ostaju nepromijenjene

Na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj upravi, gradonačelnik Splita Ivica Puljak zajedno s direktorima gradskih poduzeća Split parking i Promet Split, najavio je izmjene u cjenicima i planove na području javnog prijevoza i prometa u mirovanju za 2023. godinu.

– Osnovni cilj Grada Splita je da piramidu urbane mobilnosti, koja je danas takva da ima najviše automobila, zatim javnog gradskog prometa, potom biciklista, a najmanje pješaka, u nekoliko godina preokrenemo na način da ima najmanje automobila, a najviše pješaka - kazao je gradonačelnik Puljak najavivši aktivnosti koje se implementiraju i planiraju temeljem stručnih analiza i Plana održive urbane mobilnosti. 

- Korekcije cijena javnog gradskog prijevoza i parkinga idu zajedno kako bismo sinkroniziranim aktivnostima mijenjali navike urbane mobilnosti građana, da manje koriste automobile, a više javni prijevoz.  Istovremeno radimo na planu izgradnje garaža za sve kotareve i mjesne odbore, koji ćemo na proljeće predstaviti građanima i predložiti Gradskom vijeću - kazao je gradonačelnik istaknuvši kako gradnja garaža i parkirališta nije poziv građanima da kupe više vozila, nego namjera da se automobili maknu s ulica i oslobode koridori za pješake i bicikliste, a da se istovremeno građanima omogući da svoje automobile smjeste na sigurno mjesto. 

Osvrnuvši se na politiku korekcija cijena, gradonačelnik je kazao kako cijene pretplata i garaža za naše građane ostaju iste, a da se jedina značajnija korekcija odnosi na cijenu satnih parkinga tijekom ljetne sezone. Kazao je kako će se svi povećani prihodi iz tog segmenta reinvestirati u izgradnju garaža i parkirališta. 

- Istovremeno, donijeli smo odluku o smanjenju cijena javnog gradskog prijevoza kako bismo što više motivirali građane da ga koriste - poručio je gradonačelnik Puljak. 

O promjenama u cjenovnoj politici i investicijama za 2023. govorio je direktor Split parkinga Davor Matošić

- Od 1. siječnja 2023. godine na parkiralištima pod upravljanjem gradske tvrtke Split parking vrijedit će nove cijene. To je prvi put da se cijene parkinga mijenjaju nakon 11 godina, a prethodno ovoj odluci, provedena je analiza u velikom broju  hrvatskih gradova koja je pokazala da su cijene parkinga u Splitu trenutno najniže od usporedivih gradova, u Zagrebu su one dvostruko više u prvoj zoni, dok su u primorskim gradovima u ljetnom periodu dva ili tri puta više, te je stoga potrebna prilagodba cijena i u Splitu - kazao je Matošić dodavši kako se prvenstveno vodilo računa da se povećanje odnosi na posjetitelje, turiste, rezervirana mjesta za hotele i one koji u ljetnim mjesecima odluče plaćati satnu cijenu parkinga.

Tako je do najvećeg porasta došlo na parkingu na Rivi. Cijene mjesečnih pretplata za stanare, građane i pravne osobe na uličnim i izvan-uličnim parkiralištima ostaju iste, kao i cijene pretplata u garažama, uz napomenu da će cijene u garaži Sukoišanska biti izjednačene s cijenama ostalih garaža.Također, stanovnici stare gradske jezgre, pod konzervatorskom zaštitom zone A, i dalje imaju pravo na povlaštenu parkirnu kartu. 

Nove cijene Split parkinga počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2023. godine.

Direktor Matošić najavio je i investicije koje ih očekuju u narednoj godini. 

 – Započela je izgradnja nove garaže na Lokvama, a u veljači će započeti  izgradnja nove garaže u Dobrilinoj. U 2023. planiramo pokrenuti postupke javne nabave za odabir izvođača za sanaciju tri garaže, Zagorski put, Pujanke 2 i Smiljanićeva, te ćemo zajedno s Gradom uskoro predstaviti plan gradnje parkirališne infrastrukture na razini cijelog grada. Planirana je i modernizacija parkirnih automata koja podrazumijeva i opciju beskontaktnog plaćanja na svim lokacijama, a krećemo i s pilot projektom solara na parkiralištima – kazao je Matošić spomenuvši daljnje unaprjeđenje sustava javnih bicikli. 

Direktor tvrtke Promet Miroslav Delić podsjetio je na modernizaciju poslovanja i značajno pomlađivanje voznog parka, te najavio novosti u cijenama, reorganizaciji linija i voznog reda, te daljnje planove ulaganja u vozni park. 

- Preostaje nam reorganizacija linija i voznog reda koji su godinama sitno dorađivani, ali ne prate prostorne promjene koje su se dogodile kroz 10-20 godina. Dosta je spomenuti Kampus ili prodajne centre koji nisu adekvatno pokriveni. U prvoj polovici 2023. ćemo napraviti istraživanje na području grada Splita, a paralelno s tim ćemo ići u javne rasprave preko gradskih kotareva i mjesnih odbora na kojima želimo komunicirati s građanima i saslušati njihove ideje i potrebe koje imaju na razini svog mjesta stanovanja. Plan je da od sljedeće školske godine imali potpuno reorganiziran, cjelovit raspored linija - kazao je Delić.  

Drugi smjer kojim ide Promet je pojeftinjenje karata javnog prijevoza. 

- Za razliku od drugih gradova koji poskupljuju cijene svih usluga, mi smo se odlučili ići na pojeftinjenje te smo  svakom od 20 gradova na kojima djelujemo omogućili da idu u dodatna pojeftinjenja, a što je potvrđeno na Skupštini koja je jučer održana - poručio je Delić.

Tako će cijena karte iznositi 1 EUR,  cijena pokaznih karata 30 EUR, a pojeftinit će i dječja karta.

- Jedino gdje će cijena karata poskupjeti je kupnja kod vozača, jer nakon što su dostupne sve alternative, od ticketing aplikacije, kartomata, kioska, želimo rasteretiti vozače i time dodatno dobiti na ubrzanju javnog prijevoza - kazao je Delić najavivši da će novi cjenik biti na snazi od 16. siječnja 2023. 

Najavio je i daljnju obnovu voznog parka, skoru nabavku električnih autobusa u vrijednosti od 50 milijuna kuna, dovoljnih za 10 autobusa, te potrebnu punionicu. 

Novi cjenik Split parkinga pogledajte na poveznici: https://www.splitparking.hr/novosti/cjenik-usluga-parkiranja-u-gradu-splitu-od-01012023

Novi cjenik Prometa dostupan je na poveznici: https://www.promet-split.hr/obavijesti/usvojen-je-novi-cjenik

hr Fri Dec 30 2022 13:17:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/634d3ff318d1cb15308b4710/80

Obrtnička komora SDŽ: Kazne obrtnicima neprihvatljive, pružit ćemo besplatnu pravnu pomoć

Cijene usluga i proizvoda hrvatskih obrtnika i dalje su među najnižima u Europskoj uniji
Ivan Gotovac, predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, reagirao je u ime komore na ponašanje države prema frizerima, cvjećarima, dijelu ugostitelja... 

- Ovim putem želimo javno upozoriti nadležne institucije da su kazne obrtnicima, a posebno malima poput primjerice frizera, cvjećara i dijela ugostitelja, u potpunosti neopravdane. Činjenicu da Državni inspektorat 'štiti' građane na način da zbog nekoliko centi obrtnicima izriče kazne od nekoliko tisuća eura, smatramo u potpunosti neprihvatljivom. Tim više što je sasvim jasno da su tijekom proteklih mjeseci ulazni troškovi obrtnika drastično povećani uslijed inflacije. Shodno tomu, organizirat ćemo besplatnu pravnu pomoć u pisanju prigovora obrtnicima kojima su izrečene kazne tijekom provedenih inspekcijskih nadzora.

Od Vlade i Državnog inspektorata očekujemo istinsku zaštitu hrvatskih građana u kontekstu 'divljanja' cijena velikih trgovačkih lanaca kao i najavljenog te evidentno koordiniranog povećanja cijena usluga telekomunikacijskih divova. Svjedoci smo da su proteklih nekoliko mjeseci cijene niza prehrambenih proizvoda neophodnih za svakodnevni život povećane značajno iznad službene stope inflacije. S druge strane, cijene usluga i proizvoda hrvatskih obrtnika i dalje su među najnižima u Europskoj uniji. Stoga, u duhu slobodnog tržišta, smatramo da građani i bez 'pomoći' Vlade sami mogu odabrati gdje će kupiti cvijeće, napraviti frizuru ili popiti kavu kako bi uštedili nekoliko centi.hr Mon Jan 30 2023 08:42:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638af6bb5d7965a9298b4594/80
Foto: Ivana Ivanović

U Splitu izgorjela tri kontejnera

U Makarskoj požar na kući

Jest da je splitska policija nedavno uhvatila serijskog podmetača požara na kontejnerima, no to ne znači da je problem riješen. Jučer su planula tri, jedan u Zajčevoj i dva u Bregovitoj ulici. Kao da je nekome opsesija paliti kontejnere.

U Makarskoj je tri minute iza ponoći vatrogascima stigla dojava o požaru na kući na adresi Trakače 5. Brzom intervencijom požar je ugašen, no izgorjela su dvoja ulazna vrata, mjerilo struje i nešto fasade.

hr Mon Jan 30 2023 08:15:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63d77a5f5d796551c88b45da/80
Foto: Josip Grčić

Na splitskim Brdima izgorio napušteni kafić, vatra je zahvatila i jedno vozilo

Policija će tijekom jutra obavljati očevid.
U 22:35 sati splitski vatrogasci dobili su dojavu o požaru napuštenog kafića u Hercegovačkoj ulici, a buktinja koja je nosila montažni objekt zahvatila je i jedno osobno vozilo u blizini.

Policija će tijekom jutra obavljati očevid.

Tri minute poslije ponoći požar u objektu imali su i vatrogasci iz Makarske, i to u obiteljskoj kući. Prema izvješću Županijskog vatrogasnog operativnog centra, izgorjela su dvoja ulazna vrata, mjerilo struje i nešto fasade.

Na terenu su bila četiri vatrogasca s jednim vozilom koji su pod kontrolu plamen stavili za tridesetak minuta.


hr Mon Jan 30 2023 06:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Porez na napojnice: Evo reakcija ugostitelja, djelatnika u ugostiteljstvu i građana

Pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati
Ovo je godina u kojoj će se u Hrvatskoj regulirati porezni tretman napojnica, najavio je ministar Primorac. Pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati. Detalji se još bruse, a N1 donosi reakcije ugostitelja, djelatnika u ugostiteljstvu i građana.

Ivan svoj posao odrađuje sa smješkom na licu. Napojnicu vidi kao dodatan izvor prihoda, a posljednjih tjedana je manja jer kaže, ljudi se još uvijek nisu priviknuli na valutu.

- Da bi nekako uopće znali percipirat koliko ostavljaju i koliko je uopće ima smisla ostavljat. Tako da mislim da će trebat proći par mjeseci da bi se to iskristaliziralo, da bi skužili zapravo dobijamo li manje “manče” sad otkad je uveden euro. - kaže konobar Ivan Damjanović.

“Cijeli sustav još se razmatra i razrađuje”

Ona će se od iduće godine oporezivati. Tako je najavio ministar financija Marko Primorac.

Tako, pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se “adekvatno porezno tretirati”, rekao je Primorac.

Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima, rekao je Primorac, uz napomenu da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.

- Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez. - izjavio je Primorac.

Dodao je da napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje “jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu”.

U medijima se nakon ove izjave ministra stvorila pogrešna slika, kaže za N1 splitski ugostitelj Stipe Jeličić.

- Ovim putem bih volio ispravit nepravilnost koja se pojavila u medijima. To je da nema dodatnog oporezivanja napojnice, već mi sada imamo problem. Problem je da vi sada konobaru preko kartice ne možete dati manču, toliko je poreza i zakona koje treba promijenit. Sada smo napokon naišli na plodno tlo. Nakon ministra Marića sada je došao ministar Primorac koji je dao zeleno svjetlo da se to u narednih godinu dana riješi.

S njima još moraju dogovoriti iznos do koje se svote ona neće oporezivati. Prijedlog ugostitelja je da neoporezivi dio bude 3 318 eura godišnje.

- Sve preko toga bi se trebalo oporezivati samo porezom na dohodak, što je ustvari u redu i presedan u svijetu i Europi. Mi smo analizirali sve druge sustave zemalja kako tretiraju napojnicu i mogu reći da će Hrvatska biti predvodnik dobre prakse. - kaže Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

“Sve ide u korist konobara?”

Ugostitelji misle da je ovo jedan predobar projekat da bi se krivo iskomunicirao.

- Naš prijedlog je bio 10 posto od računa, što je vani nekakav bon-ton kada idete jesti ili piti. I na taj način bi svi zajedno uprihodili 25 milijuna eura, možda smo malo i rekli. I mislim da je ovo jedan predobatr projekt da bi se krivo iskomunicirao. - smatra Jeličić.

Konobar Ivan pak smatra da se oporezivanje napojnica ne može izbjeći.

- Pogotovo otkad smo u Europi, svi ovi njihovi zakoni, pratimo Zapad i sve to. Ne čini me baš presretnim, ali šta možemo. - kaže.

No, ugostitelji poručuju da konobari mogu slobodno biti bez brige za svoje napojnice.

- I to moramo sad svi iskomunicirat. Mi smo to tražili 2019. Ja zaista ne bih volio da taj jedan krasan projekt propadne, jer je to na dobrobit svih naših radnika, nas poduzetnika i građana. - kaže Jeličić.

S njim se slaže i Jelena Tabak iz HGK.

- Ovo ide u korist konobara, ova mini reforma, odnosno izmjena triju zakona ide direktno za dobrobit naših djelatnika. Niti poslodavci nemaju veze ni korist od ovoga. Mi ćemo samo imati samo dodatne evidencije, ali napravit ćemo sve da našim djelatnicima bude bolje. - naglašava.

Prije točno dvije godine ugostitelji su dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, održano je niz sastanaka, a sada je na redu – provedba.

hr Sun Jan 29 2023 21:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .