Mladi splitski proizvođač kozmetike donirao bolnici sapune: ‘Mi trenutno ne trebamo proizvoditi, a liječnicima je svaka pomoć dobro došla!’

Dok smo bili djeca stariji su nam trubili onu čuvenu da je “higijena pola zdravlja.” Danas, kada se u našu svakodnevnicu uvukao koronavirus, o važnosti higijene slušamo više nego u vrtiću. Neki ponavljaju gradivo, neki tek sada shvaćaju koliko je pranje ruku bitno, a neki su pak od higijene odlučili stvoriti plemenito djelo. 

Splitski poduzetnik i student prava Mario Goreta, tridesetogodišnjak je koji se u proizvodnju prirode kozmetike upustio prije nekoliko godina, a ovih dana donacijom sapuna pomaže KBC-u Split i Zavodu za javno zdravstvo. 

Sve je započelo s društvom Spartium koje proizvodi spomenutu prirodnu kozmetiku. 

Krenuli smo s proizvodnjom prirodnih sapuna te na tržište plasirali liniju sapuna pod nazivom „Mirisi Mediterana“. Imamo sapun s mirisom lavande, kadulje, bosiljka, limunske trave, smilja, naranče i cimeta, ružmarina, limuna, mente, bora, započeo je Goreta. 

– Svi naši sapuni su ručno izrađeni i svaki je drukčije oslikan. Vrlo su bogati sastavom, pa uz extra djevičansko hvarsko maslinovo ulje, kokosovo i ricinusovo naši sapuni  sadrže još i nerafinirani shea maslac, rekao je. 

Proizvodnja sapuna pretvorila se i u osnivanje vlastitog brenda prirodne kozmetike.  

– Budući je tržište prirodne kozmetike prepuno proizvoda za njegu ljepšeg spola, kao muškarac u svijetu kozmetike odlučio sam na tržište izbaciti liniju proizvoda za njegu muškaraca. Nakon odlaska u brijačnicu, rodila se ideja o proizvodnji prirodne kozmetike za muškarce.  

Osmislili smo i pokrenuli brend muške prirodne kozmetike pod imenom, a kako drukčije nego MEŠTAR!  Uz savjete brijača diljem Dalmacije i Zagreba, osmislili smo prirodnu i profesionalnu mušku kozmetikuispričao je Goreta i objasnio da naravno nisu zaboravili ni na žene.  

Nakon uvertire o proizvodnji i brendu, doznali smo i nešto više o samoj humanitarnoj akciji koju su pokrenuli. 

– Kako proizvodimo po načelima dobre proizvođačke prakse, tako u proizvodnom pogonu imamo sredstva za dezinfekciju.  Slušamo vijesti, čitamo novine i zaključimo da je velika nestašica dezinfekcijski sredstava i zaštitne opreme. Zaštitnu opremu nemamo, ne proizvodimo, ali imamo sredstva za osobnu higijenu i dezinfekcijukazao je Goreta. 

S obzirom na to da stručnjaci u ovim trenutcima posebno naglašavaju važnost sapuna, mladog poduzetnika je situacija potaknula na pomoć i donaciju. 

 – Ph prirodnih sapuna je oko 9 i to je odlično za uništavanje bakterija i virusa.  Imamo ih dovoljno na skladištu gotovih proizvoda, ali trgovine ne rade i nije vrijeme za zarađivanje. Idemo pomoći onima koji pomažu nama i koje sad najviše trebamo. Odlučili smo KBC-u Split i Zavodu za javno zdravstvo donirati prirodne sapune i dezinfekcijska sredstva koja koristimo u proizvodnom pogonu. Mi trenutno ne trebamo proizvoditi, jer su trgovine zatvorene, a liječnicima  je svaka pomoć dobro došla, objasnio je. 

I drugi su im svojim besplatnim radom pomogli u realizaciji ovog projekta. 

Dizajner nam je besplatno odradio dizajn, Bingo d.o.o. su nam besplatno tiskali deklaracije. Uspjeli smo nabaviti još dezinfekcijskih sredstava, obrt iz Zagreba, TEHNOPROCES nam je besplatno poslao dodatnu količinu alkohola za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, kako bi donirali KBC Split, istaknuo je Goreta, a potom i poslao poruku kolegama proizvođačima. 

U ovakvim situacijama je svaki sapun i svaka kapljica dezinfekcijskog sredstva dobrodošla. Ovim putem bi također pozvali sve naše kolege proizvođače da nam se pridruže u donacijama bolnicama.  Sapuni, tekući sapuni, dezinfekcijska sredstva, maske za lice, zaštitna odijela, rukavice, sve što imate u proizvodnim pogonima, liječnicima treba, poručio je. 

POSLJEDNJE DODANO: