Ruski zastupnici žele suditi Gorbačovu zbog raspada SSSR-a

Skupina ruskih zastupnika zatražila je u četvrtak da se pokrene sudski postupak protiv bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova zbog raspada SSSR-a 1991. i utjecaja koji, po njihovu mišljenju, on ima u sadašnjoj ukrajinskoj krizi.

– Svi mrtvi u Kijevu su na savjesti onih koji su 1991. bili u Kremlju i koji su (…) uništili tu veliku zemlju – rekao je za radio Eho Moskve nacionalistički zastupnik Mihail Degtjarev, misleći pritom na stotine ubijenih iz vatrenog oružja u gušenju prosvjeda u kojima je u veljači srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Degtjarev je potpisao taj parlamentarni zahtjev upućen pravosuđu zajedno s dvojicom zastupnika iz prokremaljske stranke Jedinstvene Rusije i dvojice iz Komunističke stranke.

Mihail Gorbačov (84) je “starac, nitko ga neće strpati iza rešetaka, ali bez te presude nećemo moći naprijed ni kao zemlja ni kao narod”, dodao je zastupnik.

Gorbačov je reagirao prebacivši odgovornost za slom SSSR-a na zastupnike sovjetskog parlamenta koji su potvrdili raspad Sovjetskog Saveza koji je, protivno njegovoj volji, proglasio Boris Jeljcin, ruski predsjednik i njegovi tadašnji kolege iz Ukrajine i iz Bjelorusije.

– Istraga nije potrebna: Duma (donji dom ruskog parlamenta) koja je glasovala (za tu odluku) mora se ukrcati u vagone za Magadan – na ruskom krajnjem istoku, mjesto poznato po sovjetskim gulazima, našalio se u izjavi za Eho Moskve.

POSLJEDNJE DODANO: