Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6023b52d6f52df24c98b45b9/80
Foto: SDP

Hoće li splitski SDP ostati bez kandidata? Članovi pisali Grbinu: 'Franić ne smije biti kandidat'

Hoće li splitski SDP točno tri mjeseca prije lokalnih izbora ostati bez svog kandidata?
U četiri najveća hrvatska grada uoči lokalnih izbora imena gradonačelničkih kandidata najvećih stranaka više-manje poznata su. Međutim, političke stvari još nisu riješene u splitskom SDP-u, gdje turbulencije ne prestaju. SDP u gradu pod Marjanom približava se nedjelji, krajnjem roku za odabir gradonačelničkog kandidata kojeg je odredio Glavni odbor stranke i ostaje upitno hoće li čelnom čovjeku tamošnje organizacije Goranu Koturu sve ići po planu, piše Večernji list.

Podsjetimo, Goran Kotur želi da u utrku ide 38-godišnji Ante Franić, široj javnosti nepoznati i relativno politički neiskusni kandidat. Do Franića je splitski SDP došao tek nakon što su obavljeni razgovori s nekolicinom kandidata, a među kojima su dva poznata splitska liječnika Joško Markić i Tonći Stipić. Međutim, oni su odbili biti kandidati socijaldemokrata pretpostavljajući da stranku na svibanjskim izborima očekuje fijasko i snošenje političke odgovornosti. 

Franić je trebao biti predložen Gradskom odboru stranke početkom tjedna i do petka službeno predstavljen javnosti. No, to se nije dogodilo. Naime, većina članstva za spomenutoga nikada nije čula niti smatra da stranka s ozbiljnom tradicijom u tom gradu smije sebi priuštiti "neprovjerenog anonimusa". 

U međuvremenu smo otkrili i da je Franićeva supruga u vrijeme parlamentarnih izbora bila jedna od istaknutijih volonterki Domovinskog pokreta u Splitu, pri čemu je ozbiljno sudjelovala u sukreiranju unutarstranačkih procesa, a gdje je bila pridružena izrazito desnoj frakciji te stranke. Tu je informaciju iz svoje biografije Sanja Juričić Franić pokušala sakriti obrisavši Facebook profil i sve javno dostupne podatke, a uski vrh splitskog SDP-a pokušao ju je oportuno zatajiti članstvu po principu "ako prođe – prođe", vjerujući, ako se Franićeva kandidatura dovede u pitanje, da će kao kandidat trebati istupiti Goran Kotur koji to mjesecima odbija. 

Informacija o Franićevoj supruzi splitskim SDP-ovcima nije dobro sjela. Većina članova vidi veliki problem u pokušaju zataškavanja njezina angažmana, dakle ne u njezinu pravu da bude pristaša bilo koje stranke ili ideologije. Istaknuti članovi organizacije s kojima smo razgovarali to vide kao dodatan problem koji će kompromitirati kampanju od koje se ionako previše ne očekuje. 

O stanju u Splitu i Anti Franiću, doznajemo, pričalo se i nedavno na Predsjedništvu SDP-a na Iblerovu trgu, gdje je zatražena analiza informacija koje su dospjele u javnost, a jedan član Predsjedništva kazao nam je da se uzgred i spomenulo moguće raspuštanje organizacije no ostaje pitanje koliko je to relevantna informacija. 

Kako piše Večernji list, članovi Predsjedništva splitskog SDP-a napisali su 15. veljače pismo Peđi Grbinu od kojeg traže hitno rješavanje "splitskog problema". To pismo potpisali su Marin Jurjević, Joško Markić, Ivan Čizmić, Damir Barbir, Maja Krčum i Izet Hozo.

Dakle, šest od devet članova najvišeg tijela stranke koje po Statutu donosi zaključke i, između ostalog, sudjeluje u traženju kandidata za izbore ne slaže se s Koturom. To pismo, naravno, osim Kotura nisu potpisali samo Ante Martinis i Suzana Kačić Bartulović, inače profesorica u splitskoj Ekonomsko-birotehničkoj školi koja se svojedobno naslikavala s oružjem, zbog čega ju je policija prekršajno prijavila, a posljedično je suspendirana s posla te je škola od sindikata kojeg je ona članica zatražila davanje suglasnosti o uručivanju izvanrednog otkaza. 

Na ekstenzivnom pismu od dvije stranice potpisani članovi Predsjedništva od Grbina traže da u utrku uđe upravo Kotur dodajući kako Franića ne poznaju ni oni ni javnost te da je njegova biografija, u najmanju ruku, sumnjiva. Ukratko, članovi Predsjedništva smatraju kako bi Kotur kao čelni čovjek trebao preuzeti odgovornost za očekivani loš rezultat izbora, a ne tražiti "žrtveno janje" u Franiću, piše vecernji.hr
hr Fri Feb 19 2021 14:42:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603ce7616f52dfdfec8b4646/80

Zaželi sretniju starost 2: Raspisan natječaj za 57 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o starijim i potrebitim sugrađanima

Projekt je na korak do realizacije.

Uoči početka provedbe projekta „Zaželi sretniju starost 2“ koji se u cjelokupnom iznosu od 4.999.999,80 kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, danas su na konferenciji za medije pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo i predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić govorile o postavljenim ciljevima koji se u narednom razdoblju nalaze ispred Grada Splita, splitskog Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb Split kao projektnih partnera.

Nakon što je u veljači proveden Javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju, danas je raspisan natječaj za 60 zaposlenja – 57 žena i projektni tim koji će brinuti o korisnicima, njih ukupno 342.

Pročelnica Vrvilo zahvalila je Službi za međunarodne i EU projekte na čelu s Radojkom Tomašević koja je napravila projektnu prijavu, kao i svim kolegama uključenima u pripremu, razvoj i provedbu projekta te projektnim partnerima.

Podsjetimo, u ovom projektu o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaj, osobama s invaliditetom, kroničnim bolesnicima i slično, brinut će teže zapošljive žene u vidu pomoći u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pružanju pomoći u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.) i pružanju podrške kroz razgovore i druženje.

Centar za socijalnu skrb Split i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Split kao projektni partneri sudjeluju u odabiru krajnjih korisnika, odnosno odabiru žena koje će biti zaposlene u sklopu projekta. Inače, Grad Split je drugi po visini povučenih bespovratnih sredstava (4.999.999,80 kuna) u ovom projektu u Hrvatskoj i među četiri projekta koji su veći od četiri milijuna kuna, a sveukupno je riječ o 84 projekta.

Predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić, koji je obavezni partner zajedno sa Centrom za socijalnu skrb, najavila je današnju objavu natječaja za zapošljavanje te rekla kako HZZ sudjeluje u odabiru teže zapošljivih žena u svojoj evidenciji. Dodala je kako je kroz fazu jedan na razini čitave Splitsko-dalmatinske županije povučeno ukupno 107 milijuna kuna za 30 projekata i zaposlene su 643 žene.

Iskustvo iz prvog provedenog projekta „Zaželi sretniju starost“ kojeg je Grad Split s partnerima provodio od svibnja 2018. do listopada 2020. godine, u kojem je o 229 korisnika brinulo 50 žena, a ukupna vrijednost projekta bila je 8,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava poslužit će za još uspješniju realizaciju ove socijalne usluge.


hr Mon Mar 01 2021 14:09:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novooboljelih, 88 testiranih

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 88 obrađenih  testova danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 2, Supetra 1, Trilja 1, Muća  i Sućurja 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. 
Ukupno 1388 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.    
 
hr Mon Mar 01 2021 13:47:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro zaboravio ime svog kandidata: Stigao u Solin pa Šimundića preimenovao u Šimičevića!

Kasnije ga je zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.
Miroslav Škoro danas je stigao u Solin kako bi dao podršku Mati Šimundiću koji će, u ime Domovinskog pokreta, ići u utrku za splitsko-dalmatinskog župana. Ipak, nije sve išlo za rukom pjevaču pa je, na otvaranju konferencije za medije, promašio prezime svog kandidata.

- Cijenjeni pripadnici medija i svi okupljeni, dobar vam dan i hvala vam lijepa što ste došli. Na ovaj sunčani dan u Solinu Domovinski pokret s ponosom okreće jednu novu stranicu u politici ovog dijela Hrvatske i s ponosom predstavlja budućeg župana splitsko-dalmatinske županije, čovjeka profesora, intelektrualca, vrijednog supruga i oca petero djece. Mislim da Splitsko-dalmatinska županija, svi birači i svi građani mogu biti ponosni da će gospodin Mate Šimičević biti njihov novi župan - rekao je Miroslav Škoro.

Iako je riječ o Šimundiću, kasnije ga je Škoro zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.


hr Mon Mar 01 2021 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff453ec6f52df20958b456f/80
Foto: DalmacijaNews

Županija će obiteljima s troje i više djece na redovnom školovanju osigurati mjesečne potpore!

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.
Splitsko-dalmatinska županija projektom 'Budi tu', za kojeg natječe izlazi sutra, dodijelit će sredstva obiteljima sa Zagore i otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju. Potpore za prvo tromjesječje ove godine bit će isplaćene u travnju. 

Obitelj s troje djece imat će potporu od 500 kuna mjesečno, s četvero 600, dok će s obitelj s pet ili više djece imati 700

- Uz bitne infrastrukturne projekte na području naše županije, primarno nam je da stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostavimo što je više moguće na ognjištu. Moramo ugraditi svoj kamenčić u mozaik i doprinijeti demografskoj obnovi jer za određeno vrijeme, uz te projekte, neće imati tko raditi - kazao je na konferenciji povodom predstavljanja ovog programa splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Iako ovaj program obuhvaća razdoblje od kraja ove nastavne godine, planira se, ustvrdio je Boban, isto napraviti i u ovoj školskoj godini.

Planiraju da će se na natječaj prijaviti nešto više od tisuću obitelji što će značiti oko 7,3 milijuna kuna izdavajanja za jednu školsku godinu.hr Mon Mar 01 2021 13:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .