Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Borba protiv virusa: Koliko ispiranje nosa i inhalacija mogu pomoći?

Posebno građena nosna sluznica i njezin epitel zaustavljaju čestice prašine te bakterije kako bi zaštitili organizam od eventualne infekcije.

Sve više vremena provodimo u zatvorenim i grijanim prostorima, a osim što to ostavlja trag na našoj koži, koja zahtijeva sve više njege, ništa manje ne stradava ni naša nosna sluznica.

Upravo ju je zato tijekom ovog perioda, u kojem se pojačano javljaju virusi, dobro dodatno ovlaživati, a za to postoji nekoliko načina.

Odgovore na brojna pitanja donosi Zadovoljna.hr u razgovoru s Graciom Petek, holističkom fitoaromaterapeutkinjom i zdravstvenom menadžericom u jednim hrvatskim termama.

Kako nam kaže, sluznica nosa ima vrlo važnu funkciju za gornji respiratorni trakt.

Normalno i prirodno disanje odvija se kroz nos kad, naravno, za to ne postoje neke prepreke poput devijacije septuma ili pak alergije/infekcije gornjeg respiratornog trakta.

Udisanjem kroz nos zrak se zagrijava ili prema potrebi hladi (ako je zrak veoma vruć), filtrira i vlaži te na taj način olakšava rad plućima i štiti naše tijelo od unosa čestica koje bi potencijalno mogle biti patogene za naš organizam.

Posebno građena nosna sluznica i njezin epitel zaustavljaju čestice prašine te bakterije kako bi zaštitili organizam od eventualne infekcije. Svi znamo da je nos ujedno i organ njuha, a ako je prohodnost nosne sluznice smanjena, smanjuje se i osjet njuha te okusa, a to može biti veoma neugodno.

Kada koristiti preparate koji će pomoći vlaženju sluznice?

U normalnim uvjetima nosna sluznica sama se obnavlja i održava u optimalnom stanju te nije potrebno korištenje nekih preparata

No za vrijeme zimskih mjeseci, kad često boravimo u grijanim prostorima sa suhim zrakom i kad su češće upale gornjih dišnih puteva uz začepljenost nosa, sekrecija uz otežano disanje, kihanje i šmrcanje, bilo bi dobro čistiti nosnu sluznicu i paziti na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, napominje.

To se može napraviti tako da se upali ovlaživač zraka, difuzor ili da se djeluje izravno na samu nosnu sluznicu fiziološkom otopinom ili sprejom na bazi morske vode kako bi se omogućila normalna prohodnost dišnih puteva.

Dakako, sredstvo za kojim ćemo poseći ovisi o indikaciji te problemu koji nas muči.

Kod težih problema, naravno, moramo se obratiti svom liječniku, a on će nam ovisno o indikaciji prepisati kapi ili sprej. Ono što možemo napraviti na svoju ruku i što bi svatko trebao imati kod kuće jest fiziološka otopina. Ispiranje nosa fiziološkom otopinom možemo raditi svakodnevno, u vrijeme infekcija i više puta dnevno.

Fiziološku otopinu možemo koristiti i kod male djece. Također u slobodnoj prodaji možemo nabaviti i sprejeve na bazi morske vode. Sol veže vodu iz otečene sluznice te na taj način olakšava prohodnost gornjih dišnih puteva, kaže.

Može li pomoći i inhalacija?

No kada počnemo osjećati prve simptome prehlade, uz začepljenost nosnih putova, često se poseže za inhalacijom, još od vremena naših baka i djedova. Kako nam kaže Gracia, i to je učinkovit način borbe koji nam može znatno olakšati probleme s disanjem u vrijeme akutnih infekcija.

Udisanje vodene pare može biti od pomoći jer ona pridonosi znojenju, olakšava samo disanje jer udišemo vlažan zrak koji olakšava kašalj te izbacivanje sekreta i vlaži nadraženu sluznicu nosa.

Kako se ispravno inhalirati?

Trebalo bi se provoditi 2-3 puta dnevno u trajanju od 5 do 10 minuta. Za inhaliranje se mogu koristiti električni inhalatori ili pak klasična metoda naših baka – lonac sa zagrijanom fiziološkom otopinom ili čajem. Ako koristite lonac i zagrijanu vodu, možete sami napraviti fiziološku otopinu tako što ćete 9 grama morske soli rastvoriti u 100 ml prokuhane i odstajale vode, ističe.

Kao fitoaromaterapeutkinja, spomenula nam je i koju ulogu u inhalaciji može imati aromaterapija. No pritom je važno razlikovati dvije vrste: direktnu i indirektnu te suhu i vlažnu inhalaciju.

Direktna inhalacija namjerno je udisanje molekula eteričnih ulja. Može biti suha kada eterična ulja nakapamo na aplikator (maramica, vata, džepni inhalator) ili vlažna kada se eterična ulja nakapaju u vruću vodu te se udiše para koja se stvara hlađenjem. Indirektna inhalacija radi se preko aromalampice, difuzora ili nekih drugih uređaja.

Na taj se način eterično ulje raspršuje u prostoru, a mi udišemo taj zrak. Direktna inhalacija koristi se kod problema s gornjim respiratornim traktom za odštopavanje začepljene nosne sluznice, a indirektna inhalacije više za utjecaj na raspoloženje i kao metoda za pročišćavanje zraka i prevenciju infekcija, zaključuje Gracia Petek.

Za kojom god metodom posegnuli, bilo s eteričnim uljima, fiziološkom otopinom ili čajem, ne možete pogriješiti.

hr Sun Oct 25 2020 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fca4eac6f52df115f8b45ee/80
Foto: TZ Split

Pozovite svoje najmlađe da crtežima osvoje adventske slastice svetoga Nikole

Svi roditelji pozvani su objaviti crteže svetoga Nikole, koje su izradili njihovi najmlađi, u komentar objave na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Splita
Sv. Nikola će i ove godine pomoći da sve nedaće ostavimo po strani i učinimo svijet mjestom zajedništva. Pored najavljenog posjeta svetoga Nikole i Djeda Božićnjaka na Rivi u nedjelju, 6. prosinca, čak deset malih umjetnika i umjetnica s područja grada Splita može osvojiti poklon paket slatkiša od najdražeg im sveca na vlastitu adresu. Svi roditelji pozvani su objaviti crteže svetoga Nikole, koje su izradili njihovi najmlađi, u komentar objave na društvenim mrežama Turističke zajednice grada Splita ovdje i tako ući u natječaj za slatku nagradu. Požurite, jer se crteži skupljaju još samo do nedjelje ujutro. 

Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik djece, pomoraca i siromašnih. Najpoznatija legenda iz koje je i nastao običaj darivanja, veže se za njegov boravak u blizini sela s mnogo djece koja su bila jako marljiva, no nisu imala igračaka, niti koga da ih izradi. Djeca su svake večeri po običaju, čistila svoje čizmice i stavljali ih na prozor, a to kako je sveti Nikola bio jako spretan s drvom, dosjetio se da bi barem jednom godišnje, na svoj imendan, drvene igračke mogao poklanjati djeci kako bi im donio još malo radosti. Kada sv. Nikola više nije mogao izrađivati igračke kao prije, roditelji su nastavili njegovu tradiciju te u dječje čizmice počeli stavljati štogod bi imali u kući, poput bombona, oraha ili voća, zamotanih u lijepe omote. Takav se običaj nastavio do danas kada i mali i veliki spremno čekaju 6. prosinca za prve adventske poklončiće. 

U 2020. godini, više nego ikada važna je iskonska povezanost među ljudima, što je i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”. Od 28. studenog do 6. siječnja Split postaje izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. Cijela manifestacija, stoga, održat će se u skladu s mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite zbog čega se više nego ikada prije oslanjamo na mnoge akcije putem interneta. 

Pratite Facebook, Instagram i Twitter Turističke zajednice za novosti o svetome Nikoli, kao i svim drugim događajima i nagradama! 


hr Fri Dec 04 2020 15:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc290116f52dfd8568b457f/80

Drugi vikend Adventa u Splitu: Donosimo prigodni program

U sklopu drugoga vikenda Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, u subotu, 5. prosinca 2020., i nedjelju, 6. prosinca 2020., na Obali Hrvatskog narodnog preporoda – Riva, Split, u trajanju od 11:00 do 13:00 sati, oba dana održat će se prigodni adventski program

Subotnji program sastoji se od nastupa glazbenih sastava, muške klape „Ježinac“, policijske klape „Sveti Mihovil“, dueta Edi Šegota i Mislav Biočina uz pratnju te sastava „Cambi“, dok će sve prolaznike Rivom u nedjelju zabavljati saksofonist Mladen Baučić Baucho i Trio Baucho. Isti dan, 6. prosinca, očekuje nas i dolazak svetog Nikole i Djeda Božićnjaka koji će pozdraviti okupljenu djecu u podne i podijeliti poklone poštujući sve epidemiološke mjere. U slučaju lošega vremena program se otkazuje. 

Godine 2020., više nego ikada važna je iskonska povezanost među ljudima, što je i misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja”. Od 28. studenog do 6. siječnja Split će postati izvor nove nade oslanjajući se upravo na ljubav koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada im je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. Cijela manifestacija, stoga, održat će se u skladu s mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski i držanja fizičke distance. 

Cjelokupan program ovogodišnjeg splitskoga Adventa pratite putem Facebook i Instagram profila Turističke zajednice grada Splita na kojemu se svakoga dana objavljuju najnovije informacije i zanimljivi nagradni natječaji


hr Fri Dec 04 2020 15:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc9fefb6f52df4c5d8b464a/80

„Lockdown drum klinika” bubnjara Joška Radića

Kad već ne mogu svirati pred ljudima uživo, mogu svirati za sebe uživo, a za ljude virtualno, poručuje Radić
Poznati splitski bubnjar, scenarist, aranžer i moderator (Festivo band) Joško Radić ne prepušta ama baš ništa slučaju. Donosi nam priču i video uradak o tome kako provodi vrijeme u Lockdownu.


Joško nam ističe:

- Ne volim redove nigdje , a posebno pred cafe aparatom za lošu kavu. Upravo takve situacije možemo vidjeti ovih dana u Splitu. Moj pozitivan stav posjetio me da nešto napravim za sebe. Odlučio sam prirediti i napraviti LOCKDOWN DRUM KLINIKU.

Kad već ne mogu svirati pred ljudima uživo, mogu svirati za sebe uživo, a za ljude virtualno sa Pikaćuom, Mickey Mouseom i ostalim crtić junacima, a sada je na redu i Kalimero.

Taj način zabave daje mi duhovnu i psihičku ravnotežu. Nakon toga pođem na Marjan jer tamo sam najbolja  verzija sebe..., nakon svega popijem rakiju od sedam trava iz Orebića i to je moj LOCKDOWN DAY i moja ravnoteža. I zato dragi  moji.....
Pronađite svoju ravnotežu. A Lockdown već imate.
Samo pozitivno...!hr Fri Dec 04 2020 10:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc9f3b86f52df115f8b458f/80

Split Gourmet Expo izložba restorana prebacuje se na proljeće

Split Gourmet Expo izložba u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) se zbog brige prema zdravlju posjetitelja i izlagača prebacuje na proljeće 2021

Ovih blagdana, oslanjamo se na čarobnu moć Božića da sve nedaće ostavi po strani, a u skladu s time održan je i Festival Split Gourmet Expo objedinjujući 15. Biser mora i 6. Grand Gourmet u kojima je mnogobrojna publika iz svih dijelova svijeta uživala putem prijenosa uživo. Zbog odgovornosti prema zdravlju svih sudionika i posjetitelja, već tradicionalna Split Gourmet Expo izložba splitskih restorana, konoba i hotela koja se organizira u sklopu manifestacije uz podršku Turističke zajednice grada Splita, premještena je na proljeće 2021. godine.

Split Gourmet Expo izložba u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koja se zbog brige prema zdravlju posjetitelja i izlagača prebacuje na proljeće 2021., spoj je gastro izložbe biranih jela splitskih ugostiteljskih objekata na 30-metarskom stolu na splitskoj Rivi, natjecanja i promocije kroz medije te publikacije o sudionicima s receptima. Na taj način sustavno se promovira Split kao cjelogodišnja gourmet destinacija izvrsnosti, a ove se godine manifestacija uklopila i u splitski Advent. 

Upravo zbog odgovornosti prema cjelokupnoj sigurnosti koju osim organizatora dijele sudionici i posjetitelji Gourmet Expoa i Adventa u Splitu, dvočlani tim najboljih hrvatskih flair barmena, Kristijan Briješki i Dragan Repac pod umjetničkim imenom BarLevels, svoj ovogodišnji performans u okviru natjecateljskih kategorija Grand Gourmeta premjestit će također na sljedeću godinu. U sklopu Split Gourmet Expo izložbe svima okupljenima pokazat će tehnike žongliranja barmenskim priborom i bocama dok prave koktele, zapanjujuću vještinu koju su nebrojeno puta dokazali na flair natjecanjima diljem Europe. 

Split Gourmet Expo 2020. obilježilo je mnoštvo besplatnih edukacija uz prezentacije vrhunskih proizvoda u posebnom međunarodnom online izdanju u suradnji ŠKMER-a s TZ-om grada Splita i Adventom u Splitu. Nakon finalnih događaja 4. prosinca koje uživo vodi Mirela Meić, u narednim tjednima sve pratitelje ŠKMER-ovih društvenih mreža, pored zanimljivih natjecateljskih elemenata, očekuje i snimka atraktivnog natjecanja flair barmena. Na Facebooku, Instagramu i Twitteru Turističke zajednice također će se naći sve pojedinosti, kako o ovome, tako i o svim ostalim adventskim događanjima!
hr Fri Dec 04 2020 09:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .