Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6456aaf25d7965a4418b45f8/80

[FOTO] Svečanost otvaranja moćnika sv. Dujma

Moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović i Ivica Puljak.

Otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici, u subotu 6. svibnja, započela je središnja proslava Sudamje 2023. godine. Kao što je običaj, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola mons. Radojko Vidović i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Ispjevana je potom svečana Večernja koju je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i gostima.

Na svečanosti su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, šibenski biskup mons. Tomislav Roglić, hvarski biskup mons. Ranko Vidović, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, provincijal Hrvatske provincije  svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, kanonici na čelu s prepozitom don Radojkom Vidovićem, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Željko Domazet, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, predstavnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, komodor Damir Dojkić (Hrvatska ratna mornarica), Veliki meštar Družbe Braće Hrvatskoga zmaja prof. dr. sc. Mislav Grgić te pročelnik Umjetničke sekcije Družbe Braće Hrvatskoga zmaja  maestro Josip degl’ Ivellio.

Zahvalivši u svom govoru svima koji su sudjelovali u Devetnici sv. Dujmu, te pozdravivši sve nazočne, apostolski upravitelj mons. Želimir Puljić je kazao: 

-Okupili smo se svi na ovu Večernju molitvu izraziti našu radost, zahvalnost i povezanost s Ocem nebeskim. Čovjek, naime, ne može biti sam, pa osjeća duboku potrebu razgovarati s Ocem. Stoga nas je Isus pozvao i potakao: molite, tražite, kucajte. Molitva je, zato, uzdizanje duše k Bogu. U molitvi obično tražimo Božju pomoć, te odajemo čast, slavu i zahvalu Onomu od kojega nam dolazi svaki dobar dar. Nakon otvaranja moćnika sv. Dujma, pjevajmo sada svečanu Večernju u čast našega nebeskoga zaštitnika. Učinimo to pobožno, ponizno i predano: 'Zdravo Dujme, mučeniče Splita grada zaštitniče. Upravljamo tebi glas. Zdravo, sjajni naš bisere koji svjetlom svete vjere ti pokaza nama spas'.

Prigodnu meditaciju izrekao je katedralni župnik don Ante Mateljan. Osvrćući se u meditaciji na šest slika u koru katedrale koje je – na zamolbu splitskog nadbiskupa Stjepana Cosmija – izradio Pietro Ferrari, don Ante je poručio kako nam ove slike – koje govore o životu sv. Dujma – prikazuju dužnosti revnoga i svetoga pastira za kojeg ovih mjeseci molimo.

 -Prva slika: Poslanje. Biskup ima poslanje. Prima poslanje od Krista. Ne od sebe samoga, niti mu je to delegirano ljudskim izborom. Krist ga šalje. Istina po našim ljudskim putovima, ali svojom voljom! A prihvaćanje glasi: 'Bože, Oče, budi volja tvoja. Ne moja nego tvoja'. Druga slika: Naviještanje. Biskupu je dužnost naviještati. Propovijedati Krista Gospodinom i jedincatim Spasiteljem. Bilo to zgodno ili nezgodno. Riječju jasnom i primjerom. Životom. Bez straha. S vjerom! Koja pomiče brda. Oslanjajući se na njegovu blizinu i prosvjetljenje. Treća slika: Posvećivanje. Biskup posvećuje. To jest s Kristom povezuje. U Crkvi. Po njegovim rukama, po njegovu sakramentalnom pridruženju Kristu, svećeniku Bog izlijeva svoju milost. Dar nezasluženi. Svoga Duha ljubavi. Koji teče kroz njegove ruke! I srce! Četvrta slika: Protivljenje. Tko želi živjeti pobožno, to jest po Božju, trpjet će progonstvo. Tako veli Božja riječ. Čvrsto zapisana! Zlo neće mirovati. Mrak ne može podnijeti svjetlo. I trajno pokušava gaziti sve što je sveto. I Bogu i čovjeku. U ime lažne slobode. Koja vodi u smrt. Tko nije spreman na mučeništvo neka ne stavlja mitru na glavu i pastirski štap u ruke. Peta slika: Svjedočenje. Bit ćete mi svjedoci. Tako veli Krist apostolima, šaljući ih sve do na kraj svijeta. Da svjedoče pred svima. Pred vlastima i gospodstvima i vrhovništvima, koji misle da su vladari ovoga svijeta. Pred gradskim načelnicima, pred predsjednicima vlada i država i ministrima njihovim. Biskup je dužan svjedočiti za Istinu o čovjeku i Bogu. Za pravdu i pravednost, uvijek i za sve. Za ljubav kao jedini put spasenja. Za život, od početka do kraja. Jedino se tako svjedoči za Onoga koji za sebe reče da je Život, život vječni. Šesta slika: Smrt. I Život. Kolika je cijena svjedočenja? Koliko košta? Ne nešto ili malo. Košta sve i posve. Košta glave. Života. Tko nije spreman poći za popljuvanim i izbičevanim, luđačkom haljinom ogrnutim i trnjem okrunjenim, na pravdi Boga osuđenim Učiteljem - noseći svoj križ - sve do samoga kraja, neka ne stavlja na prsi zlatni križ i na ruku zlatni prsten. Jer Bogu ne trebaju zlatne stvari i posude, reče u ona vremena dični biskup Ivan Zlatousti, nego zlatne duše. Koje se oblikuju na Kristovu putu, kazao je katedralni župnik.

Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra Šime Marovića, uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina, i bogoslovski zbor uz mnoštvo puka, radosno su otpjevali večernju molitvu. Zatim je mons. Puljić zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom u čast sv. Dujmu završila je svečana Večernja i devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

hr Sat May 06 2023 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64748ec85d7965f7ab8b45bd/80
Foto: Ivana Ivanović

U školi u Strožancu vršnjačko nasilje zataškala je ravnateljica? Razrednici sad žele dati otkaz, Đonlić "stiska kočnicu"

Prije dva mjeseca se pokušalo sve ublažiti i zataškati. Mom sinu kao žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć, ignorirani smo mi kao roditelji.
Zbog slučaja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Strožanac pedesetak roditelja ispred te se obrazovne ustanove u ponedjeljak okupilo kako bi iskazalo podršku Zrinki Perković Dodig, profesorici hrvatskog jezika. Perković Dodig, inače razrednica jednog petaškog odjeljenja u školi, suočila se s problemom vršnjačkog nasilja u svoj razrednom odjeljenju, a sada je i njezino radno mjesto pod upitnikom jer Školski odbor iza 13 sati povukao se i odlučuje o njezinoj sudbini, kao točki Dnevnog reda o izvanrednom otkazu.

- Razlog je navodno rješenje Prosvjetne inspekcije iz travnja kad su poništene pedagoške mjere koje je izrekla ravnateljica, razrednica i Učiteljsko vijeće. Odgovornost za takvo poništenje ne može nikako biti na kolegici jer na prvu izrečenu opomenu učeniku nije bila na poslu nego na bolovanju. To rješenje ravnateljica ne pokazuje i zato izražavam sumnju u istinitost navoda ravnateljice - rekao je pred školom Ante Popović, županijski vijećnik iz kvote Mosta. Ravnateljica predmetne osmoljetke je Žana Prižmić.

Ukinute su mjere opomene, ukora i strogog ukora za učenika koji je sad počinitelj vršnjačkog nasilja, a prilikom izricanja utvrđeni su propusti u školi.

Pročelnik splitsko-dalmatinskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić zato je već ranije kazao da će članovima osnivača županije, u Školskom odboru, sugerirati da glasaju protiv izvanrednog otkaza zaposlenici škole, sukladno ranijim primjerima.

Jedan od ranijih primjera je svakako baš Popović koji je izvanredan otkaz dobio u Osnovnoj školi kneza Branimira u Donjem Muću, a nakon sudskog epiloga vraćen je na posao, a ravnateljicu je smijenio ministar obrazovanja Radovan Fuchs što je tada bio prvi takav slučaj u Hrvatskoj da ministar smjenjuje ravnateljicu jedne osnovne škole, i to nakon što njegovu uputu nije poštovao Školski odbor i sam smijenio ravnateljicu.
 
- Škola je mjesto nulte tolerancije na nasilje, ali zadnjih dana to nije tako u školi u Strožancu. Proveo sam sate i sate kako bi saznao sve informacije iznutra i izvana i zaprepastila me činjenica da se nasilje vršnjaka zataškava od strane ravnateljice i stručne-pedagoške službe u školi. Ne želim osuđivati dijete koje se našlo u nezgodnoj situaciji, i njega treba zaštiti, a ravnateljica je to propustila učiniti. Nije u pitanju jedno dijete nego i druga djeca, naravno. Danas se odlučuje o izvanrednom otkazivanju ugovora o radu razrednici dječaka i djece i to je nečuveno. Nečuveno da osobi koja je prijavila vršnjačko nasilje se daje izvanredan otkaz, a osoba koja je o tome trebala voditi računa, ravnateljica i stručne pedagoške službe nisu učinile ništa - kazao je Popović.

Mirjana J. majka je dvanaestogodišnjaka koji je bio žrtva nasilja.
- Prije dva mjeseca se pokušalo sve ublažiti i zataškati. Mom sinu kao žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć, ignorirani smo mi kao roditelji. Ne bih detaljno, bojim se za svoje dijete. Razrednica je poduzela što je bilo u njezinoj moći, prijavila je stručnoj službi škole, obavijestila nas roditelje. Razrednica je jedina pitala kako je naše dijete, nitko drugi iz škole.

Roditelji su baš zato došli pred školu s natpisima da "ne daju Zrinku" pritom valjda uz nadu da će se njihovi glasovi i negodovanje čuti i iza zatvorenih vrata škole.

Sve je kulminiralo, podsjetimo, kad roditelji petaša na tri dana nisu poslali djecu u školske klupe.
hr Mon May 29 2023 13:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647487285d79657dab8b45af/80

Split Tech City dovodi velika dizajnerska imena: Sudjelujte na predavanjima i radionicama!

Broj polaznika je ograničen, a sve detalje i prijavnicu možete naći na www.split-techcity.com

Ovog se tjedna održava Split Tech City Design Week, u sklopu kojeg se organiziraju predavanja, radionice i panel rasprava iz područja dizajna.

Središnji dio programa održat će se 31.5. (srijeda) s početkom u 18 sati u The Works coworkingu (Spinčićeva 2b).

- Ulaz je besplatan, a pripremamo dva predavanja i panel raspravu sa cijenjenim profesionalcima iz dizajnerske struke, najavljuje Romana Ban iz Split Tech Cityja.

Jedan od najpoznatijih domaćih tipografa, Marko Hrastovec, održat će predavanje “Kako nastaju fontovi?”. Otkrit će sve o procesu dolaženja do inspiracije za nove fontove/autorska pisma.

Bojan Stefanović, osnivač studija Logoholik i direktor dizajna u Brightscoutu, održat će predavanje “Game of Design”, kojim će publiku odvesti na putovanje kroz karijeru grafičkog dizajna.

Na panel raspravi “Feedback kao neizostavan alat u dizajnu” razgovarat će se o svemu vezanom za važnost davanja i primanja kvalitetne povratne informacije u kontekstu razvijanja karijere u dizajnu. Panelisti su Marija Polović (Agilo), Marko Hrastovec (Hot Type), Bojan Stefanović (Logoholik, Brightscout) i Ivan Aras (Aras Digital Products). 

Osim središnjeg programa koji se održava 31.5., zainteresirane do kraja tjedna čekaju i dvije prigodne radionice.

Marko Hrastovec će 1.6. u hotelu Park održati radionicu “Ekspresivna slova”, dok će Ivan Perkov (Aras Digital Products) 3.6. voditi radionicu “Brendiranje mobilne aplikacije”.

Broj polaznika je ograničen, a sve detalje i prijavnicu možete naći na www.split-techcity.com.

Sponzori Split Tech City Design Week-a su agencije Agilo i Aras Digital Products.
hr Mon May 29 2023 13:06:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64747b1b5d7965f7ab8b459e/80

Predsjedniku udruge Zvjezdano selo Mosor prof. dr. sc. Goranu Sučiću dodijeljena Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ za životno djelo

Godišnju Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" su dobili i Ante Milić, učitelj tehničke kulture iz Solina, te Kino klub Split

U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja je dana 26. svibnja održana svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2022. godinu. "Faustom" za životno djelo je nagrađen predsjednik udruge Zvjezdano selo Mosor prof. dr. sc. Goran Sučić. Nagrada za životno djelo „Faust Vrančić" dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu. Uz to, temelj za dodjelu nagrade jest i djelovanje pojedinca u tehničkoj kulturi u duljem razdoblju, tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture te javna prepoznatljivost i priznatost njegovih prinosa. Profesoru Sučiću je nagrada dodijeljena za trajan doprinos razvoju tehničke kulture.

Kroz svoj rad profesor Sučić konstantno radi na uspješnoj korelaciji tehničke kulture s ostalim poljima i granama znanosti, te time godinama iskazuje sveprisutnost tehnike i tehnologije u društvenoj okolini svakog pojedinca. Tijekom rada uspješno povezuje umjetničko područje, znanost i kulturu s tehničkom kulturom, što ga ističe kao ambasadora tehničke kulture u drugim poljima. Kao dugogodišnji predsjednik i dopredsjednik Udruge sudjeluje u organizaciji brojnih događanja u Zvjezdanom selu Mosor, poput organizacije tehničko-likovnih radionica, kolonija i izložbi, te glazbenih, literarnih i dramskih sadržaja u kojima je izrazito kvalitetno povezivao segmente tehničke kulture s navedenim područjima. Također, korelacija tehnike i tehnologije prikazana je i u sklopu stručnih i znanstvenih skupova u kojima je sudjelovao ili podupirao ih. Takvim aktivnostima udruga Zvjezdano selo Mosor postaje jedinstveno prepoznatljivo mjesto u Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj i u inozemstvu okupljajući tisuće mladih i drugih građana. Ponuđeni znanstveni, tehnički, umjetnički sadržaji pobudili su golemi interes građana, uz ostalo, i u tradicionalnoj Noći muzeja čiji je dugogodišnji domaćin i Zvjezdano selo Mosor. Profesor Sučić je dobitnik i državne Nagrade „Ivan Filipović“ za doprinos u visokom obrazovanju, Nagrade Splitskog sveučilišta „Marko Marulić“ za doprinos u znanosti, Nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za razvoj glazbenog i plesnog školstva, zatim Nagrade grada Splita za životno djelo, kao i mnogih nagrada kojima se promiču volonterstvo i humanitarni rad.

Pored toga, godišnju Državnu nagradu tehničke kulture "Faust Vrančić" su dobili i Ante Milić, učitelj tehničke kulture iz Solina, te Kino klub Split. Nagrađeni su za doprinos razvoju tehničke kulture u 2022. godini.


hr Mon May 29 2023 12:15:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647473b15d7965b1ab8b4593/80

Humanitarna utrka Marijinih obroka ove subote u Park šumi Marjan!

"Trčimo za obrok više" sastoji se od utrke za odrasle u duljini od 2.5 kilometara te dječje utrke u duljini o 150 i 300 metara

Marijini obroci u Splitu tijekom ove subote 3. lipnja 2023. po sedmi put organiziraju humanitarnu utrku “Trčimo  za obrok više”, a ove godine utrka će se održati u Park šumi Marjan.  

Humanitarna utrka sastoji se od utrke za odrasle u duljini od 2.5 kilometara te dječje utrke u duljini o 150 i  300 metara. Cilj utrke je proširiti priču o Marijinim obrocima, prikupiti donacije i tako doći do još većeg broja gladne djece kojima ćemo osigurati svakodnevni obrok u školi. Želimo da svako dijete na mjestu obrazovanja  dobije svoj životno važan obrok, a danas upravo takve obroke prima 2.429.182 djece u nekima od  najsiromašnijih zajednica svijeta. Osim humanitarnog karaktera utrkom se želi potaknuti na fizičku aktivnost  te građane senzibilizirati o problemu gladi u svijetu. 


S programom, prijavama i podizanjem startnih brojeva započinjemo u 17 sati. Start utrke za odrasle koja se  trči u duljini od 2.5 kilometra je u 18 je sati, a preporučenom donacijom za kotizaciju od 5 € omogućujete da  jedno dijete prima Marijine obroke čak 3 mjeseca. Utrka za djecu na 150 i 300 metara krenut će nekoliko  minuta nakon početka utrke za odrasle te će se odvijati usporedno s utrkom za odrasle. 

Prijava za djecu je na sam dan utrke. Za odraslu utrku prijave su moguće putem linka ili na dan utrke na  Marjanu, ali preporučujemo prijavu online iz praktičnih organizacijskih razloga. 

Vrijedni volonteri Marijinih obroka pripremili su popratne sadržaje za djecu i odrasle, a program koji će biti  obogaćen nastupom klape Koluri te nastupom plesnih skupina vodit će Kristina Bitanga.  

Sav prikupljen iznos od kotizacija i drugih donacija namijenjen je za školsku kuhinju “Split, Liberija“ u kojoj  trenutno 159 djece prima svakodnevni obrok.  

Veselimo se vašem dolasku i druženju s Marijinim obrocima kako bismo zajedničkim snagama nahranili  sljedeće dijete koje čeka svoj obrok. 

Potražite nas na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili našoj mrežnoj stranici www.marysmeals.hr te saznajte više o Marijinim obrocima.

hr Mon May 29 2023 11:44:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .