Uskršnja čestitka mons. Puljića: “Isusovo uskrsnuće je ključni događaj povijesti koji daje smisao ljudskom postojanju”

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić uputio je ovogodišnju uskršnju čestitku. 

Donosimo je u nastavku:

Na uskrsno jutro slušamo izvješće apostola Ivana kako je „prvog dana u tjednu,  rano ujutro, još za mraka, došla Marija Magdalena i opazila da je kamen s groba  dignut“. Malo iza toga dotrčala su i dvojica učenika, Petar i Ivan, na grob koji bijaše  prazan. Iskustvo praznoga groba ispunio je Marijino srce, kao i srce apostola tugom i tjeskobom.

To je posebice došlo do izražaja u riječima Marije Magdalene:  „Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo kamo ga staviše“. No, ujutro trećega dana  proširila se vijest kako je Isusov grob prazan, a Gospodin uskrsnuo i živi. Prazni  grob na Kalvariji tako otvara novu stranicu. Jedinstvenu u povijesti čovječanstva. I dok ovozemaljskim velikanima uglavnom sve s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje. 

Stoga je Isusovo uskrsnuće najsnažnije vrelo ufanja, ključni događaj povijesti  koji daje smisao ljudskom postojanju. Na uskrsnom događaju počiva vjera i nada  Crkve, a s uskrsnog jutra izvire njezina snaga, radost i utjeha. Jer, „da Isus nije u skrsnuo, uzaludno bi bilo naše propovijedanje“ (1 Kor 15, 14), neutemeljena naša  vjera i bezizgledna naša nada. Zbog toga već 14 stoljeća ovim našim podnebljem  odliježe hrvatska uskrsna pjesma: Kraljice neba raduj se, aleluja! Veličanstveni  hvalospjev uskrsne noći uz to svake godine poziva: Nek uskliknu službenici Božji;  neka jekne trublja spasenja; nek se raduje zemlja tolikim obasjana svjetlom.

Jer Uskrsnuli nas je izveo iz ropstva na slobodu, te kao gospodar života i smrti upućuje  svima utješne i ohrabrujuće riječi: „Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene  živjet će ako i umre“. 
 

Stoga mu kao Gospodaru života i smrti od srca i radosno pjevamo: znamo da si  doistine, uskrsnuo Božji sine. U toj uskrsnoj nadi i radosti sve od srca pozdravljamo.  Braći svećenicima, redovnicama i redovnicima i Božjem puku ove starodrevne  Splitsko-makarske nadbiskupije čestitamo uskrsne blagdane, uz pozdrav i obilje  milosti i Božjeg blagoslova. – stoji u čestitci. 

POSLJEDNJE DODANO: