Crno zlato iz mora: Stigli naftaši koji žele eksploatirati naftu iz Jadrana!

Četrdesetak naftaša stiglo je u Hrvatsku, a među njima su i predstavnici nekih od najvećih svjetskih naftnih kompanija. Došli su na svečano otvorenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

Predstavljeni su im financijski i pravni uvjeti za 29 istraživačkih blokova na koliko je podijeljen Jadran gdje će moći će licitirati do 3. studenog. Prvi ugovori s naftašima zainteresiranima za bušenja u Jadranu trebali bi biti potpisani u ožujku iduće godine, piše Dnevnik.hr.

– Od tada Hrvatska postaje ono što sam puno puta rekao, a to je energetsko čvorište ovog djela Europe. Imat ćemo najsigurniju opskrbu energentima, imat ćemo najjeftiniji mogući plin, naši građani i industrija, u regiji. To je bio cilj svega ovoga, a sad je napravljen jedan veliki prvi korak – rekao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

– Mi smo iznimno zadovoljni što smo u Hrvatskoj. Radujemo se što možemo proučiti kakva je perspektiva ponuđenih područja i što možemo učiniti u suradnji s vama – izjavio je Enzo Insalaco, direktor razvojnih projekata Total.

POSLJEDNJE DODANO: