Article

//www.dalmacijanews.hr/files/636a0ff718d1cb09738b4578/80

Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama obilježava 25. obljetnicu postojanja

Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu slavi 25. obljetnicu postojanja bogatim duhovnim, edukativnim i kulturnim programom od 3. do 10. studenoga. Misno slavlje s blagoslovom djece i obitelji u nedjelju 6. studenoga u crkvi Sv. Pavla apostola na Pujankama predvodio je don Franjo Fankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na početku misnoga slavlja riječi dobrodošlice uputio je župnik don Božo Renjić, zahvalivši u svoje ime i ime župnog vikara don Ivana Odrljina svim dosadašnjim župnicima i župnim vikarima koji su djelovali u župi, djelatnicama, stručnom osoblju i odgojiteljicama u vrtiću koje savjesno obavljaju svoj vrlo zahtjevan posao, koji iziskuje mnogo strpljenja i truda. Vrtić je zajednica djece i odraslih u kojoj se uči i raste, razvijaju se potencijali, socijalna i emocionalna inteligencija, zadovoljavaju se osnovne potrebe i stječu različite vještine. Vrtić se kroz ovih dvadeset i pet godina obnavljao, kako materijalno tako i duhovno uz profesionalno usavršavanje njegovih djelatnica sve da bi život djece u ovom vrtiću učinili ljepšim i kvalitetnijim, kazao je don Božo. Budući da djeca dosta vremena provode u vrtiću, istaknuo je važnu ulogu odgajateljica u životu djece a što prepoznaju i roditelji.

Potom se prigodnim riječima obratila nova ravnateljica vrtića Lidija Markičević, dugogodišnja odgajateljica u vrtiću. „Dječji vrtić Svetog Pavla apostola danas slavi poseban dan. Točno 25 godina djelujemo u Župi i u ime Župe kao mjesto okupljanja, druženja, učenja, rasta i međusobnog pomaganja djece predškolske dobi, ali i nas odraslih koji smo tu zaposleni, na zadovoljstvo roditelja, a tako i na dobrobit Župe čije ime nosimo. U ovih 25 godina mnoge su uspomene, mnogi izazovi i uspjesi u svakoj godini. Rasli smo i mijenjali se, ali ono što je uvijek isto je dječja radost, osmijeh i veselje. Zbog njih i jesmo danas okupljeni u velikoj župnoj zajednici. Iako maleni, njihova su iskrena i čista srca puna ljubavi i žara , njihove su kreativne misli i ideje one koje nas pokreću, od njih svakodnevno učimo kako prihvatiti drugačijeg od sebe bez predrasude i razmišljanja, kako pomoći svom prijatelju u nevolji i kako utješiti onog tko je žalostan“, kazala je ravnateljica Markičević.

Sada u vrtiću ima oko stotinu djece, a do sada je kroz njega prošlo ukupno 1200 djece. Neki od njih već su zasnovali svoje obitelji i dovode svoju djecu u vrtić. To nam govori kako vrijeme brzo prolazi, ali i to da su vrijednosti koje promiču i dalje aktualne. „Kada govorimo o vrijednostima, želim istaknuti da nam je bitno da u radu s djecom govorimo o Bogu, zajedno se molimo te posebno njegujemo partnerstvo s roditeljima koji su prvi odgojitelji svoje djece. Mi smo ovdje kao produžena ruka roditeljima u odgajanju za dobrotu, iskrenost, suosjećajnost i pomaganje drugima, marljivost. Ne zaboravite da su djeca prirodno otvorena i upućena duhovnosti, u sebi spontano osjećaju prisutnost živoga Boga , žude za ljubavlju kao i svi mi, a koju nam jedino Bog može dati. Zato je Isus i rekao: ' Pustite dječicu k meni i ne priječite im jer takvima pripada Kraljevstvo nebesko!' što smo istaknuli i kao moto naše proslave“, kazala je ravnateljica.

Zahvalila je svim djelatnicima koji su radili u DV Svetog Pavla apostola, bilo kao zamjena bilo kao stalni zaposlenici ili pak kao stručni suradnici, na trudu i zalaganju koje su uložili kroz sve protekle godine da bi danas mogli zajedno slaviti ovaj dan. Zahvalila je i svim roditeljima koji su ih svesrdno podržavali u zajedničkom hodu u odgoju djece. Pozdravila je župnika don Božu Renjića koji je velikodušno podržao organizaciju proslave, a posebno generalnog vikara don Franju Frankopana Velića, kojemu je tom prigodom jedna djevojčica u ime Vrtića uručila prigodan dar.

Don Franjo Frankopan zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici prenijevši pozdrave i čestitke splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleša, koji je odsutan zbog obveza u Rijeci i Istri. „Okupili smo se danas oko Isusa da od njega primimo ljubav i da tu ljubav širimo dalje“, kazao je don Franjo uvodeći u misno slavlje.

U svojoj je homiliji generalni vikar kroz razgovor s djecom govorio o vjerskom odgoju i bitnim istinama vjere kojima djecu uče roditelji, prvi odgojitelji u vjeri a onda i katolički vrtići koji učvršćuju tu klicu vjere. Roditeljima u vjerskom odgoju njihove djece zasigurno pomažu djedovi i bake, ali i šira crkvena zajednica poput katoličkog vrtića kojega djeca doživljavaju svojim drugim domom u kojemu se igraju, crtaju i druže, uče vrednotama i vrlinama, uče jedni drugima reći, što često ističe i papa Franjo, „molim, hvala, oprosti.“ Don Franjo je dječicu, koja su ispunila crkvu, kroz primjer sv. Pavla, zaštitnika Župe i njihova vrtića, potaknuo na ustrajnost i hrabri hod s Kristom.

Na kraju mise nazočnima se obratio župnik zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja, svima koji su uputili svoje čestitke, roditeljima na povjerenju i pomoći pri organizaciji proslave dvadeset i petog rođendana vrtića te je pozvao sve na prigodni domjenak u dvorani vrtića. Misno slavlje je svojim pjevanjem uljepšao župni dječji zbor i starija vrtićka djeca uz klavirsku pratnju Jelene Galić a pod vodstvom voditeljice zbora Jelene Laća Mrdeža.

Program obilježavanja 25. obljetnice postojanja vrtića na Pujankama započeo je 3. studenoga predavanjem defektologinje Martine Šindik o poteškoćama u govoru, potom je o. Branko Zebić predvodio duhovnu obnovu za roditelje, a nastavlja se u utorak 8. studenoga u 11 sati u župnoj crkvi predavanjem dr. med. Anđele Kovačević, specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije o utjecaju tehnologije na razvoj djece i mladih. U srijedu 9. studenoga u 12 sati je predstava za djecu „Paško u knjižnici“ – gostuje Gradsko kazalište lutaka, a program obilježavanja završava 10. studenoga u 18.30 radionicom za roditelje „Dječjim korakom do Krista“ koju vode Renata Stolnik i Anica Kraljević.


hr Tue Nov 08 2022 09:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638daf045d7965142f8b457b/80

Humanitarna akcija studenata Ekonomije "Djeca za djecu" - tradicija koja traje

Ove godine su odlučili prikupiti novčana sredstva za udrugu roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica“
U  finalnoj fazi su pripreme za humanitarnu akciju koju već tradicionalno jedanaestu godinu za redom organiziraju studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu u okviru kolegija „Upravljanje manifestacijama“ prof. dr. sc. Smiljane Pivčević. Posljednjih šest godina akcija je poznata, po do sada već etabliranom imenu “Djeca za djecu”. Studenti su kroz akcije dosada prikupili i donirali preko četvrt milijuna kuna za potrebitu djecu i na tome ne namjeravaju stati. Ove godine su odlučili prikupiti novčana sredstva za udrugu roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica“.

Akcija će se održati u City centeru One u razdoblju od 6. do 18. Prosinca i u Mall of Split u razdoblju od 6.12. do 11.12. te od 17.12. do 22.12., gdje svi ljudi dobre volje mogu sudjelovati u ovom plemenitom cilju, kupnjom božićnih ukrasa koje su izradila djeca splitskih vrtića, aukcijom koja će se održavati na društvenim mrežama humanitarne akcije ili pak zaigrati lutriju i osvojiti jednu od preko 370 vrijednih nagrada doniranih od više od 150 sponzora ovogodišnje akcije. 

U sklopu ovogodišnje humanitarne akcije „Djeca za djecu“, održat će se i humanitarni koncert u City centeru One, 16.12. s početkom u 17h, a za vrhunski doživljaj bit će zaduženi Dreamersi, Papa Bend, Grupa Best, Filomena Puljiz, Bokal Vode, Klapa sv. Florijan, Limena glazba Žrnovnica te KUD Jedinstvo. 

Tijek akcije možete pratiti i na Facebook profilu (Djeca za djecu – humanitarna akcija) ili na Instagramu (@djecazadjecu), a osim kupnje božićnih ukrasa i igre lutrije, akciju možete podržati i donacijom na račun:

HR9824070001300031477

Posjetite City center One i Mall of Split, uživajte u humanitarnom koncertu te se prepustite božićnom duhu darivanja u duhu ovogodišnjeg slogana akcije:  „Svi za Našu dicu!“.
hr Mon Dec 05 2022 09:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638dab8c5d7965f42e8b4581/80

Sudjelovanje Zajednice tehničke kulture grada Splita na ENTER konferenciji

Filozofski fakultet su predstavljale studentice Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju

Ovogodišnja ENTER konferencija okupila je odgojno-obrazovne djelatnike različitih profila, učenike, roditelje te sve zaljubljenike tehnike iz javnog i privatnog sektora. 

U sklopu održavanja ENTER konferencije 2022., Zajednica tehničke kulture grada Splita i Filozofski fakultet u Splitu su se odlučili zajedno uključiti na mjesto izlagača, kako bi predstavili vlastiti rad te teme kojima se bave u svakodnevnom radu. Filozofski fakultet su predstavljale studentice Učiteljskog studija, smjera Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju, zajedno sa svojim profesoricama, doc. dr. sc. Suzanom Tomaš i doc. dr. sc. Ladom Maleš

U sklopu kolegija Alati za poučavanje početnog programiranja, studentice se educiraju na području interdiciplinarne znanosti robotike, te isto primjenjuju na praktičnim primjerima - uz pomoć konstrukcijskih setova, Lego Mindstorms, oblikuju i programiraju razne uređaje. Navedeni uređaji interaktivni su, zanimljivi i djeci i odraslima, stoga su lako primjenjivi na svim razinama nastave. Osim robota koje su samostalno konstruirale i osposobile do funkcionalnosti, studentice su zainteresiranima predstavile i sam Fakultet te iskustva studiranja, a oni najhrabriji su zaigrali i kviz o Adventu! 

ZTK grada Splita, kao i udruge članice, predstavljali su tajnik Zajednice Tomislav Nikolić i stručna suradnica u Zajednici, Ella Rinčić. Vizualni primjeri uređaja koji se programiraju, učenički radovi oblikovani za natjecanja (raketno modelarstvo) ili u sklopu provođenja raznih radionica koje se sustavno provode u Zajednici, ali i po osnovnim školama u Splitu i okolici (robotika, automatika, programiranje, modelarstvo), pružili su uvid u aktivnosti kojima se Zajednica bavi.

Zajedničko predstavljanje za istim stolom omogućilo je i predstavljanje nedavno ostvarene suradnje, u kojoj je Zajednica tehničke kulture grada Splita postala i nastavna baza Filozofskog fakulteta. U sklopu te suradnje se razmjenjuju znanja, iskustva, mentorstva i više od svega dobra volja!
hr Mon Dec 05 2022 09:28:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cf94d5d79652c2e8b4575/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Dubrovački jedriličari na Prvenstvu Hrvatske radio upravljanih jedrilica za klasu Dragon Force 65

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije

 Ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase Dragon Force 65 za juniore i seniore u Rogaču na otoku Šolti u organizaciji JK Zenta i SRD Koralj. Na Prvenstvu su Dubrovčani ove godine nastupili u obje konkurencije.

U organizaciji JK Hydro natjecali su juniori iz JK Orsana. Roko Tomšić je osvojio treće mjesto, Maroje Grgić peto mjesto, a Mark Vladić 11. mjesto nakon tehničkih problema sa samim modelom jedrilice.

U kategoriji seniora nastupio je Ivan Grgić iz JK Hydro zauzevši 5 mjesto.

Iz Jedriličarskog klub Hydro pozivaju djecu i mlade u subotu na plažu u Uvali Lapad gdje će se su sklopu Dubrovačkog zimskog festivala - Šarene zime u Uvali održati regata jedrilica na daljinski, na kojoj će se moći upoznati s modelima radio upravljanih jedrilica. Broj mjesta na regati je ograničen, a za regatu se potrebno prijaviti preko poveznice.

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije.

hr Sun Dec 04 2022 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cdfd25d7965662d8b458f/80
Foto: Ivana Ivanović

Novinari splitskih radio postaja upalili drugu adventsku svijeću Gastroadventa

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba

Danas je u hotelu Ambasador upaljena druga adventska svijeća, simbol mira, u sklopu tradicionalne manifestacije Gastroadvent u Splitu. Svijeću su upalili novinari splitskih radio postaja u društvu s predstavnicima TZ grada Splita i drugim gostima.

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba. Sport i zdrava prehrana kao lajtmotiv današnjeg druženja tematski su odlično povezani s domaćinom, hotelom Ambasador, smještenim na najpoznatijoj šetnici posvećenoj splitskim olimpijcima, a čiji restoran Méditeranée svoj meni temelji upravo na mediteranskoj, uravnoteženoj prehrani.

Chef Ivica Katić je oduševio novinare i predstavnike Grada i Županije te Turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije bogatom Gastroadventskom trpezom za koju je, zajedno sa svojim timom pripremio ukusna tradicionalna no suvremeno interpretirana jela od pšenice, ječma, leće, raštike i ribe.

- Mediteranski način prehrane karakterizira i slatko kiseleli okus. Spoj je to koji smo naslijedili upotrebom varenika pa ga uz divljač, riblja jela imamo i pri kuhanju BARE. Uz očaravajući okus taj spoj grahorica i varenika daje dodatnu nutritivnu dimenziju i doprinosi probavljivosti jela zbog obilja minerala i mikronutrijenata, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Rekonstrukcijom antičkih receptura i očuvanjem varenika ostavljamo svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

- S poštovanjem gledamo na svoje nasljeđe i simboličnu poziciju na Zapadnoj obali posvećenoj najzaslužnijima, ne samo za najveće sportske uspjehe, već i promociju našeg grada. Svojim djelovanjem nastojimo ostati dosljedni našem splitskom, mediteranskom identitetu koji je prožet kroz naš interijer ali i gastro ponudu. Zadovoljstvo nam je što ste nas u ovo blagdansko doba odabrali kao mjesto susreta i što zajedno danas s ovog mjesta možemo poslati poruke mira. rekao je direktor hotela Stipe Medić.

- Napokon smo dobili hotel u centru grada koji će se moći baviti poslovnim turizmom, a zahvaljujući chefu Katiću sigurna sam da će biti u samom vrhu splitske gastro scene, koja je u zadnje vrijeme postala jako poznata u svijetu. Danas je Sv.Barbara kada se jedu namirnice koje ćemo imati prilike degustirati na čemu posebno zahvaljujem organizatorici, našoj dragoj Olji kojoj želim još puno ovako uspješnih projekata. izjavila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Na današnji dan, na otoku Braču se kuha Bara, obredno jelo od 9 sočiva koje je simbol obilja, plodnosti i blagostanja. Poseban dodatak Bari je i brački varenik, reducirani sok od grožđa čije je zemljopisno podrijetlo zaštićeno na razini Europske unije, a danas ga je predstavio Marko Franulić iz Nerežišća.

Bogatu trpezu uvijek prati i dobra kapljica koju je danas omogućila Winebox vinoteka i Vinelike distribucija čiji vlasnik Siniša Koceić je predstavio vina autohtonih sorti zlatarica i plavac mali.

Ove godine, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari prema ideji Šime Kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver.

hr Sun Dec 04 2022 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .