POVEĆAVAJU SE PLAĆE NASTAVNIKA

Fuchs najavio izmjene Zakona o obrazovanju: Dolazi do promjene u eDnevniku

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je za Dnevnik HTV-a rekao da bi od ožujka plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto.

Fuchs je komentirao izmjene i dopune Zakona o obrazovanju te dodao da je time omogućen daljnji postupak odvijanja škologradnje i velikih promjena u sustavu obrazovanja. Ministar kaže kako treba donijeti novi Zakon o obrazovanju, ali i da je postojećim zakonom stvoren okvir da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu.

– Potrebno je donijeti novi zakon, međutim – izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a, kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu, govori Fuchs za Dnevnik HTV-a.

Fuchs je naglasio kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama.

– Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljnji postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave, rekao je.

Ministar Fuchs govori kako je nastavnicima sada omogućeno premjestiti se u školu koja im je blizu mjesta stanovanja ako se ravnatelji tako dogovore.

Omogućili smo linearnu prohodnost nastavnika iz jedne u drugu školu ako se ravnatelji tako dogovore. Ako postoji mogućnost prelaska u školu koja je bliža mjestu stanovanja nastavnika, to sada može učiniti, rekao je Fuchs te je najavio promjene u eDnevniku.

Promjene su u dijelu eDnevnika koji omogućuje roditeljima da do tri dana izostanka iz škole ispričaju dijete, rekao je. Upitan koliko je vjerojatno da dođe do zlouporabe sustava, Fuchs je odgovorio kako djeca nemaju pristup toj aplikaciji.

Projekt cjelodnevne škole

Fuchs je komentirao i veliku zainteresiranost škola za projekt cjelodnevne nastave. Otkrio je kako ih se u međuvremenu zainteresiralo još 10.

– Javilo se desetak škola. Mi, naravno, nismo zatvorili vrata. U inicijalnoj varijanti nismo zamislili da bi se broj škola koje ulaze u eksperimentalni program povećavao, međutim – kada vidimo kakva je situacija na terenu – sljedeće godine ćemo svakako razmisliti o tome, govori ministar.

Odgovarajući na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, Fuchs je rekao da želi stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.

Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele, kazao je i najavio veće plaće za nastavnike.

Plaće nastavnika su u mandatu ove vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim – te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto, rekao je Fuchs za Dnevnik HTV-a.

POSLJEDNJE DODANO: