Ministarstvo pravosuđa bespravno gradi treći kat nove zgrade splitskog Općinskog suda!

Kat više nego je prvotno planirano imat će nova zgrada Općinskog suda u Splitu, ali gradnja tog trećeg kata zaustavljena je prije nekoliko dana iz bizarnog razloga. Kada je već Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon godinu dana neizvjesnosti uvidjelo kako će prostor bivše robne kuće Standa biti pretijesan za oko 350 zaposlenika suda, taj su problem odlučili riješiti baš dizanjem još jedne etaže za koju su zatražili i ishodili izmjenu lokacijske dozvole. Međutim, problem je što ne postoji izmijenjena građevinska dozvola koja bi zakonski uokvirila tu gradnju van lokacijskih uvjeta, a iako dozvola, vrijedi ponoviti, ne postoji – nekoliko dana su radnici splitskih tvrtki Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. gradili na trećem katu. Vidljivo je to prostim okom, niknulo je nekoliko betonskih konstrukcija.

– Svaka građevina mora se graditi u skladu s prostornim planom i propisima koji reguliraju gradnju – objašnjavaju iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine splitsku situaciju. Iz Društva arhitekata Split govore kako je Zakon o gradnji vrlo jasan.

– 
Zakonom o gradnji, specifično člankom 106a., investitor mora ishoditi izmjene i/li dopune građevinske dozvole ako tijekom građenja namjerava učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima. 

Ako se nadograđuje etaža van pravomoćne građevinske dozvole, to apsolutno spada u gradnju van lokacijskih uvjeta te se investitor ne može pozvati na stavke prethodno navedenog članka koji dopuštaju, ako su promjene unutar lokacijskih uvjeta, da se izmjena dozvole napravi u bilo kojem trenutku do ishođenja uporabne dozvole već istu treba ishoditi odmah da bi se uopće nastavilo s ciljanom gradnjom – kažu.

Dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna, sumiraju, gradnja je ilegalna.

Iako je useljenje u novu zgradu najavljeno do idućeg ljeta, čini se kako će službenici, trenutno smješteni u derutnim prostorijama na Dračevcu, trebati pričekati još koju godinu prije nego li se vrate iz predgrađa u grad. Podsjećamo, prošlo je 14 godina otkako su na Dračevcu. 

Metoda APP – ako prođe, prođe

Gradnja trećeg kata je zaustavljena u zanimljivom tajmingu – nekoliko sati nakon što smo moguću ilegalnu gradnju prijavili građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata koja je u pisanom odgovoru obećala poslati očitovanje “o istrazi i inspekcijskom nadzoru”.

Što je onda radila tvrtka ovlaštena za nadzor gradilišta kada Državni inspektorat treba u inspekcijski nadzor? Službenu izjavu iz tvrtke Oslonac d.o.o. nismo dobili, ali su u telefonskom razgovoru ipak priznali kako su gradilište zatvorili jer ne postoji izmijenjena građevinska dozvola za novu etažu. U nekoliko izgrađenih betonskih blokova nisu vidjeli ništa sporno – naprotiv, uvjeravali su nas kako ne poznajemo zakon te da bi “trebali znati barem zakonske osnove ako već pišemo o građevinskoj temi”.

Smatrali su, kažu, da će grad Split, točnije Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, reagirati brzo i u svega dan-dva blagosloviti izmjene građevinske dozvole, ali nerealno planirani rok se produljio pa nije uspješna bila metoda APP – ako prođe, prođe. 

Parkirališta – nigdje!

Ista metoda iskorištena je i u slučaju parkirališnih mjesta jer neobjašnjiva je zamisao Ministarstva i odabranih projektanata da toliko službenika, korisnika i stranaka neće imati podzemnu ili nadzemnu garažu – neće imati gdje ostaviti svoje prijevozno sredstvo. Možda je sve skupa predmet šala, ali stanje je više tragično nego komično. Gundulićeva ulica, žila kucavica cijelog grada, ionako već prenapučena i s manjkom parkirnih mjesta, s otvaranjem ove rekonstruirane i obnovljene zgrade dodatno će pogoršati probleme ionako već kaotičnog sustava.

U Hrvatskoj je sve moguće

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je investitor projekta financiranog većinom preko darovnice Kraljevine Norveške, nerado govore. Komentar nismo dobili ni od izvođača radova, a od pomoći nije bio ni arhitekt Jerko Rošin, koji je još 2008. godine izradio glavni projekt. 

Na stranicama Ministarstva čak je i objavljeno kako se u splitskom slučaju “radovi odvijaju zadovoljavajuće” te kako su “nužne izmjene na projektnoj dokumentaciji”. Zahtjev za izmjenu poslan je 8. lipnja prema službama u gradu, ali sve dok građevinska dozvola nije postala izvršna ili pravomoćna, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske kršilo je zakone Republike Hrvatske.

Štoviše, ta obavijest na službenim stranicama nalikuje na jedan tek loš obavljen zadatak s obzirom na to da u naslovu podužeg teksta stoji, potpuno nepovezano, 30. lipanj iako je nekoliko rečenica objašnjenja izašlo i desetak dana ranije u javnost.

Bilo kako bilo – i dalje nije jasno tko je odgovoran za početak gradnje treće etaže na novoj zgradi Općinskog suda ako se za takvu gradnju moralo pričekati barem do prvog ‘zelenog svjetla’ iz Banovine. Krije li se iza takvih čudnovatih postupaka tek želja da se rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena naprave u rokovima koji svoj posljednji dan imaju početkom rujna ili je sve trebalo ostati daleko od očiju javnosti koja je umorna i drugim problemima – ostat će neodgovoreno. Jedino što je ovdje kristalno jasno jest kako je u Hrvatskoj sve moguće.

POSLJEDNJE DODANO: