Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60d75ed86f52df32bb8b4696/80
Foto: DalmacijaNews

Ministarstvo pravosuđa bespravno gradi treći kat nove zgrade splitskog Općinskog suda!

Dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna gradnja je ilegalna.
Kat više nego je prvotno planirano imat će nova zgrada Općinskog suda u Splitu, ali gradnja tog trećeg kata zaustavljena je prije nekoliko dana iz bizarnog razloga. Kada je već Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon godinu dana neizvjesnosti uvidjelo kako će prostor bivše robne kuće Standa biti pretijesan za oko 350 zaposlenika suda, taj su problem odlučili riješiti baš dizanjem još jedne etaže za koju su zatražili i ishodili izmjenu lokacijske dozvole. Međutim, problem je što ne postoji izmijenjena građevinska dozvola koja bi zakonski uokvirila tu gradnju van lokacijskih uvjeta, a iako dozvola, vrijedi ponoviti, ne postoji - nekoliko dana su radnici splitskih tvrtki Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. gradili na trećem katu. Vidljivo je to prostim okom, niknulo je nekoliko betonskih konstrukcija.

Svaka građevina mora se graditi u skladu s prostornim planom i propisima koji reguliraju gradnju - objašnjavaju iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine splitsku situaciju. Iz Društva arhitekata Split govore kako je Zakon o gradnji vrlo jasan.

Zakonom o gradnji, specifično člankom 106a., investitor mora ishoditi izmjene i/li dopune građevinske dozvole ako tijekom građenja namjerava učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima. 
Ako se nadograđuje etaža van pravomoćne građevinske dozvole, to apsolutno spada u gradnju van lokacijskih uvjeta te se investitor ne može pozvati na stavke prethodno navedenog članka koji dopuštaju, ako su promjene unutar lokacijskih uvjeta, da se izmjena dozvole napravi u bilo kojem trenutku do ishođenja uporabne dozvole već istu treba ishoditi odmah da bi se uopće nastavilo s ciljanom gradnjom - kažu.

Dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna, sumiraju, gradnja je ilegalna.

Iako je useljenje u novu zgradu najavljeno do idućeg ljeta, čini se kako će službenici, trenutno smješteni u derutnim prostorijama na Dračevcu, trebati pričekati još koju godinu prije nego li se vrate iz predgrađa u grad. Podsjećamo, prošlo je 14 godina otkako su na Dračevcu. 


Metoda APP - ako prođe, prođe

Gradnja trećeg kata je zaustavljena u zanimljivom tajmingu - nekoliko sati nakon što smo moguću ilegalnu gradnju prijavili građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata koja je u pisanom odgovoru obećala poslati očitovanje "o istrazi i inspekcijskom nadzoru".

Što je onda radila tvrtka ovlaštena za nadzor gradilišta kada Državni inspektorat treba u inspekcijski nadzor? Službenu izjavu iz tvrtke Oslonac d.o.o. nismo dobili, ali su u telefonskom razgovoru ipak priznali kako su gradilište zatvorili jer ne postoji izmijenjena građevinska dozvola za novu etažu. U nekoliko izgrađenih betonskih blokova nisu vidjeli ništa sporno - naprotiv, uvjeravali su nas kako ne poznajemo zakon te da bi "trebali znati barem zakonske osnove ako već pišemo o građevinskoj temi".

Smatrali su, kažu, da će grad Split, točnije Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, reagirati brzo i u svega dan-dva blagosloviti izmjene građevinske dozvole, ali nerealno planirani rok se produljio pa nije uspješna bila metoda APP - ako prođe, prođe. 


Parkirališta - nigdje!

Ista metoda iskorištena je i u slučaju parkirališnih mjesta jer neobjašnjiva je zamisao Ministarstva i odabranih projektanata da toliko službenika, korisnika i stranaka neće imati podzemnu ili nadzemnu garažu - neće imati gdje ostaviti svoje prijevozno sredstvo. Možda je sve skupa predmet šala, ali stanje je više tragično nego komično. Gundulićeva ulica, žila kucavica cijelog grada, ionako već prenapučena i s manjkom parkirnih mjesta, s otvaranjem ove rekonstruirane i obnovljene zgrade dodatno će pogoršati probleme ionako već kaotičnog sustava.


U Hrvatskoj je sve moguće

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je investitor projekta financiranog većinom preko darovnice Kraljevine Norveške, nerado govore. Komentar nismo dobili ni od izvođača radova, a od pomoći nije bio ni arhitekt Jerko Rošin, koji je još 2008. godine izradio glavni projekt. 

Na stranicama Ministarstva čak je i objavljeno kako se u splitskom slučaju "radovi odvijaju zadovoljavajuće" te kako su "nužne izmjene na projektnoj dokumentaciji". Zahtjev za izmjenu poslan je 8. lipnja prema službama u gradu, ali sve dok građevinska dozvola nije postala izvršna ili pravomoćna, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske kršilo je zakone Republike Hrvatske.

Štoviše, ta obavijest na službenim stranicama nalikuje na jedan tek loš obavljen zadatak s obzirom na to da u naslovu podužeg teksta stoji, potpuno nepovezano, 30. lipanj iako je nekoliko rečenica objašnjenja izašlo i desetak dana ranije u javnost.

Bilo kako bilo - i dalje nije jasno tko je odgovoran za početak gradnje treće etaže na novoj zgradi Općinskog suda ako se za takvu gradnju moralo pričekati barem do prvog 'zelenog svjetla' iz Banovine. Krije li se iza takvih čudnovatih postupaka tek želja da se rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena naprave u rokovima koji svoj posljednji dan imaju početkom rujna ili je sve trebalo ostati daleko od očiju javnosti koja je umorna i drugim problemima - ostat će neodgovoreno. Jedino što je ovdje kristalno jasno jest kako je u Hrvatskoj sve moguće.

hr Sun Jun 27 2021 21:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .