POVORKA PONOSA

[FOTO] Održan 13. Split Pride pod sloganom “Širimo granice slobode”

18.20 – Stotine sudionika Split Pridea okupili su se pored kipa Grgura Ninskog i uz bubnjeve i pjesmu krenuli u ovogodišnju povorku ponosa. Među prisutnima je i gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je u povorku došao na štakama.

Video možete pogledati OVDJE.


Danas se u Splitu održava povorka ponosa, odnosno, Split Pride 2024. Okupljanje sudionika krenulo je u 17 sati u Đardinu, a sama povorka kreće oko 18 sati.

Povorka prolazi već tradicionalnom rutom kroz centar grada: Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, Ilićevim prolazom, Pjacom, Voćnim trgom, Rivom i Hrvojevom ulicom. Povratak u Đardin očekuje se oko 19 sati, nakon čega slijedi zabavno-glazbeni program do 23:30.

Slogan ovogodišnjeg Pridea je “Širimo granice slobode”, čime se želi istaknuti važnost slobode i jednakosti za sve članove društva.

– Sve dok u Splitu ima ljudi koji se osjećaju nesigurnima i čija su prava ugrožena na nama je da podržavamo ovakve manifestacije kao što je Split pride, i kroz njih širimo poruku tolerancije, uvažavanja, različitosti te da je Split multikulturan grad za sve – kazao je na okupljanju prije povorke gradonačelnik Splita Ivica Puljak

Jedna od koordinatorica Split Pridea, Nikolina Banić, napomenula je kako nisu svi dijelovi Splita jednako sigurni za sve.

– Postoji nesvjesni dio nas koji uvijek pazi na to jesmo li sigurni ili ne. To sam osvijestila tek kroz istraživanje koje smo proveli. Nisu svi dijelovi grada jednako sigurni. Kad ideš u javi prostor stalno razmišljaš jesmo li ti sigurni, a za LGBTQ+ osobu je to dodatno opterećenje – kazala je.

Kako je izgledalo okupljanje u Đardinu uoči povorke pogledajte u galeriji naše Dee Vincek.

POSLJEDNJE DODANO: