FESTIVAL HRVATSKE DRAME

[FOTO] U Splitu svečano otvoreni 34. Marulićevi dani!

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split svečano je otvoren Festival hrvatske drame 34. Marulićevi dani. Festival je otvorenim proglasila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, nakon što su uručene nagrade Ministarstva Marin Držić za novi dramski tekst. U sklopu svečanosti otvorenja prigodnim su se riječima publici obratili ravnatelj Marulićevih dana i intendant HNK Split Vicko Bilandžić te splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

-Marko Marulić bio je jedan od prvih intelektualaca koji je pokazao kako se istovremeno može biti ponosni Hrvat i ponosni Europejac. Drago mi je da ovaj festival, već 34 godine posvećen hrvatskom dramskom pismu, pod njegovim imenom promovira u prvom redu one koji danas stvaraju dramske tekstove i u današnjem vremenu ostavljaju tragove i podsjećaju na važne teme koje se trebaju dovesti na kazališne daske. Stoga Ministarstvo baš u prigodi ovog festivala dodijeljuje nagradu Marin Držić sa željom da se te drame ne samo čitaju nego i izvode, da dobiju mjesto na hrvatskim kazališnim pozornicama. Zahvaljujem se svima koji su radili na realizaciji Marulićevih dana, pozivam vas sve, ne samo na predstave nego i na sva događanja ovogodišnjeg Festivala i proglašavam 34. Marulićeve dane otvorenim“, rekla je ministrica kulture i medija. Zahvalivši u svom govoru djelatnicima Kazališta i svim partnerima koji su omogućili bogat ovogodišnji festivalski program Ravnatelj Marulićevih dana i intendant HNK Split Vicko Bilandžić na kraju je naglasio kako se nada da će „nakon ovih Marulićevih dana završiti razgovor s Ministarstvom o tome da ovaj festival konačno dobije status nacionalnog festivala, Svim sudionicima zaželio je uspješan festival a dobitnicima nagrada Marin Držić čestitao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Nagrade Marin Držić za najbolji novi dramski tekst u 2023. uručene su dobitnicima. Prvu nagradu dobio je Espi Tomičić za dramu „Tuđe topline“. Drugu nagradu su ravnopravno podijelile Lucija Marković za dramu „75 godina i Alah nije prozborio ni riječ“ i Antonela Tošić za dramu „Bolna djeca u cvijeću“, a treću nagradu podijelile su: Nina Horvat za dramu „Krivi spoj“, Matej Opolcer za dramu „Tigrice“ i Dorotea Šušak za dramu „Trenutak prije – poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju)“.

U službenoj će festivalskoj konkurenciji do 29. travnja biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta te jedna iz Argentine. Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događanja koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno sa splitskim gradskim kulturnim institucijama, kao što su: Književni krug Marka Marulića, Umjetnička akademija u Splitu, Muzej grada Splita, Gradska knjižnici Marko Marulić, Centar za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu. Festival ne bi bio moguć ni bez financijske i organizacijske pomoći Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

POSLJEDNJE DODANO: